ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε πως συμφωνούν με την τελική διακήρυξη των G20 για την ανάγκη επίλυσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία, ωστόσο κάλεσε ταυτόχρονα την Δύση να διαβάσει το επικαιροποιημένο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας.
«Υπάρχει επίσης μια παράγραφος σχετικά με την Ουκρανία, με την οποία συμφωνήσαμε, επειδή το κύριο πράγμα σε αυτήν είναι η έκκληση για μια ειλικρινή και λογική συζήτηση για την ειρήνη σε ρεαλιστική βάση», δήλωσε ο Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο κορυφής της G20 στο Ρίο ντε Τζανέιρο.
Ουκρανοποίηση της ατζέντας
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών τόνισε, ακόμα, πως «η Δύση προσπάθησε να ουκρανοποιήσει την ατζέντα, ωστόσο οι άλλες χώρες επέμειναν ότι και οι άλλες συγκρούσεις ανά τον κόσμο θα πρέπει να συμπεριληφθούν στην τελική διακήρυξη».
Ο Λαβρόφ κάλεσε, επίσης, τη Δύση να μελετήσει προσεκτικά το επικαιροποιημένο πυρηνικό δόγμα της Μόσχας και σχολίασε την εκτόξευση αμερικανικών πυραύλων από το Κίεβο στο Μπριάνσκ, λέγοντας πως «με τον τρόπο αυτό, οι ΗΠΑ επιδιώκουν την κλιμάκωση».
Ο Ρώσος υπουργός τόνισε ακόμα πως δεν μπορεί να επιβεβαιώσει το γεγονός ότι οι ΗΠΑ επέτρεψαν στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στα ρωσικά εδάφη.
Σχολιάζοντας τις θέσεις του Ντόναλντ Τραμπ για το ουκρανικό, ο Ρώσος υπουργός τόνισε πως είναι αδύνατο να μαντέψει τις κινήσεις του. «Είπε ότι είναι ο πρόεδρος της ειρήνης, όχι του πολέμου, και οι άνθρωποι, οι πολιτικοί που διακηρύσσουν ότι θέλουν την ειρήνη και όχι τον πόλεμο, γενικά, νομίζω ότι αξίζουν υποστήριξης», είπε χαρακτηριστικά.
Το επικαιροποιημένο δόγμα
«Σήμερα, δημοσιεύσαμε επίσημα τις βασικές αρχές του πυρηνικού μας δόγματος. Όλα επιβεβαιώνονται εκεί, αυτό που ο πρόεδρος ανακοίνωσε δημοσίως πριν από ένα μήνα είναι πλέον νομικά κατοχυρωμένο. Ελπίζω ότι (στη Δύση) θα διαβάσουν αυτό το δόγμα. Και όχι με τον τρόπο που διαβάζουν τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, βλέποντας μόνο αυτά που χρειάζονται, αλλά το δόγμα σε όλη του την πληρότητα και τη διασύνδεσή του. Δεν τους προειδοποιούμε… τους ενημερώνουμε, δεν λέμε κάτι νέο γι’ αυτούς».
❗️ Russia Is Strictly Committed To Preventing Nuclear War – 🇷🇺 FM Sergey Lavrov https://t.co/UJQFxnsgd8 pic.twitter.com/m2XK77rtOt
— RT_India (@RT_India_news) November 19, 2024
Αμέσως μετά, έσπευσε να διευκρινίσει πως η Μόσχα είναι υπέρ της αποτροπής ενός πυρηνικού πολέμου, καθώς αυτή είναι μια παραδοσιακή θέση από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης. «Είμαστε υπέρ της αποτροπής ενός πυρηνικού πολέμου. Ο Γκορμπατσόφ και ο Ρίγκαν δήλωσαν από κοινού, την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, ότι δεν μπορεί να υπάρξουν νικητές σε έναν πυρηνικό πόλεμο και ότι δεν πρέπει ποτέ να εξαπολυθεί».
Χειραψία με τον Μακρόν
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών σχολίασε και τη χειραψία του με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, στη διάρκεια της κοινής φωτογράφησης των ηγετών, λέγοντας ότι είναι φυσιολογικό για ανθρώπους που γνωρίζονται μεταξύ τους να χαιρετιούνται.
«Κατ’ αρχήν, αν οι άνθρωποι είναι οικείοι μεταξύ τους, ακόμα και αν υπάρχουν βαθιές αντιθέσεις μεταξύ τους και των χωρών που εκπροσωπούν, τότε είναι απολύτως φυσιολογικό να χαιρετιούνται αν πέφτουν ο ένας πάνω στον άλλον σε δημόσιο χώρο. Νομίζω ότι είναι αφύσικο το γεγονός πως πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες αποφεύγουν τους Ρώσους εκπροσώπους όταν τους βλέπουν στους διαδρόμους, όταν βγάζουν φωτογραφίες», δήλωσε ο επικεφαλής του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
Επείγουσα ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια στην Γάζα
Στην κοινή τους διακήρυξη, οι ηγέτες της G20 ανέφεραν, μεταξύ άλλων πως «εκφράζοντας την βαθιά ανησυχία μας για την καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας και την κλιμάκωση στον Λίβανο, υπογραμμίζουμε την επείγουσα ανάγκη να μεγεθυνθεί η ροή ανθρωπιστικής βοήθειας και να ενισχυθεί η προστασία των αμάχων».
Παράλληλα, τάσσονται υπέρ «κάθε εποικοδομητικής πρωτοβουλίας» με σκοπό να υπάρξει «δίκαιη και διαρκής ειρήνη» στην Ουκρανία.
Διαβάστε επίσης
Συμφωνία ΔΝΤ – Ουκρανίας: Ακόμα 1,1 δισ. δολ. από το πρόγραμμα βοήθειας – 9,8 δισ. συνολικά
Κοινή δήλωση 6 κρατών: Η Ρωσία επιτίθεται συστηματικά στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας
Ουκρανία: Πραγματοποίησε το πρώτο χτύπημα με πύραυλο ATACMS σε ρωσικό έδαφος