• Διεθνής πολιτική

    Λαβρόφ: Πανέτοιμη για πόλεμο με το ΝΑΤΟ στην Αρκτική η Ρωσία

    • NewsRoom
    Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ

    Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ


    Ο Ρώσος υπουργός εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ προειδοποίησε πως η Ρωσία είναι «πανέτοιμη» για σύγκρουση με το ΝΑΤΟ στην Αρκτική.

    «Βλέπουμε το ΝΑΤΟ να εντατικοποιεί ασκήσεις που σχετίζονται με πιθανές κρίσεις στην Αρκτική», δήλωσε ο Λαβρόφ, σύμφωνα με ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

    «Η χώρα μας είναι απόλυτα έτοιμη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της στρατιωτικά, πολιτικά και από τη σκοπιά των αμυντικών τεχνολογιών», πρόσθεσε ο Λαβρόφ.

    Η Αρκτική είναι το βορειότερο σημείο της Γης και περιλαμβάνει εδάφη που ανήκουν σε οκτώ χώρες: Νορβηγία, Σουηδία, Φινλανδία, Δανία, Καναδά, ΗΠΑ, Ισλανδία και Ρωσία. Όλες εκτός από τη Ρωσία είναι μέλη του ΝΑΤΟ.

    Η Φινλανδία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ τον Απρίλιο του 2023 ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ η Σουηδία ακολούθησε το παράδειγμά της τον Μάρτιο του 2024.

    Ο Λαβρόφ προειδοποίησε ότι «η Αρκτική δεν είναι έδαφος της βορειοατλαντικής συμμαχίας», προσθέτοντας ότι κι άλλες, μη αρκτικές χώρες, όπως η Κίνα και η Ινδία, έχουν συμφέροντα εκεί.

    Τον Φεβρουάριο η Ρωσία ανέστειλε τις ετήσιες πληρωμές στο Αρκτικό Συμβούλιο, διακυβερνητικό φόρουμ των αρκτικών κρατών, αφού τα άλλα μέλη μποϊκόταραν τη συμμετοχή της Μόσχας μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Ωστόσο έκτοτε έχει επανεκκινήσει κάποια συνεργασία.

    Διαβάστε επίσης:

    Πειραιώς: Η Paola Giannotti νέο μέλος στο ΔΣ μετά την παραίτηση Π. Δοντά

    Ισραήλ: Οι ισραηλινές δυνάμεις προχωρούν βαθύτερα στη Ράφα, 27 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας

    Commerzbank: «Φρένο» στην πώληση μετοχών βάζει η γερμανική κυβέρνηση



    ΣΧΟΛΙΑ