Οι δυτικοί “παίζουν με τη φωτιά” μετά το πρόσφατο πράσινο φως των ΗΠΑ για μελλοντικές παραδόσεις μαχητικών αεροσκαφών F-16 στο Κίεβο, κατήγγειλε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος εξέφρασε τη λύπη του για “μια απαράδεκτη κλιμάκωση”.

“Παίζουν με τη φωτιά. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία”, σημείωσε ο Λαβρόφ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην κρατική τηλεόραση της Ρωσίας, απόσπασμα της οποίας αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τον δημοσιογράφο που τον ρώτησε, τον Πάβελ Ζαρούμπιν.

1

“Πρόκειται για μια απαράδεκτη κλιμάκωση” από “την Ουάσινγκτον, το Λονδίνο και τους δορυφόρους τους στους κόλπους της ΕΕ” που θέλουν “να αποδυναμώσουν τη Ρωσία”, σημείωσε.

Μέσω της παράδοσης σύγχρονων όπλων στο Κίεβο, οι δυτικοί θέλουν “να καταφέρουν (στη Μόσχα) στρατηγική ήττα” και “να διαμελίσουν” τη Ρωσία, πρόσθεσε, υιοθετώντας την ρητορική που χρησιμοποιείται τακτικά από τους Ρώσους ηγέτες.

Οι υποστηρικτές του Κιέβου αρνούνταν για πάνω από έναν χρόνο την παράδοση μαχητικών στον ουκρανικό στρατό φοβούμενοι κλιμάκωση της σύγκρουσης, αλλά οι ΗΠΑ κατέληξαν να δώσουν το πράσινο φως τους στις 19 Μαΐου για να επιτραπεί η παράδοση αεροσκαφών F-16 που το Κίεβο ζητούσε αδιάκοπα.

Αυτό αντιπροσωπεύει σημαντική στροφή στην δυτική υποστήριξη στο Κίεβο και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε “ιστορική” την απόφαση αυτή.

Το χρονοδιάγραμμα παράδοσης αυτών των F-16, αμερικανικής κατασκευής, και ο αριθμός τους δεν έχουν σε αυτό το στάδιο αποφασιστεί, και οι Ουκρανοί πιλότοι θα πρέπει πρώτα να εκπαιδευτούν για αρκετούς μήνες για να μάθουν πώς να τα χειρίζονται.

Ωστόσο η Ουκρανία ήθελε να έχει αυτά τα δυτικά αεροσκάφη για να αντιμετωπίσει τη ρωσική δύναμη στον αέρα και να πλήξει τα μετόπισθεν των στρατευμάτων της Μόσχας, την ώρα που το Κίεβο δηλώνει ότι ολοκληρώνει τις προετοιμασίες του πριν από μια μεγάλη αντεπίθεση.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι τον “διαβεβαίωσε κατηγορηματικά” ότι τα αεροσκάφη αυτά δεν θα επιτεθούν στο ρωσικό έδαφος, κάτι το οποίο αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τις δυτικές χώρες πριν από οποιαδήποτε αποστολή εξοπλισμού στην Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης

Ρωσία: Καταρρίφθηκαν drones που στόχευαν διυλιστήριο πετρελαίου

Μελόνι: Η Ιταλία εξακολουθεί να σκέφτεται αν θα αποχωρήσει από το σύμφωνο με την Κίνα