Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Διεθνής πολιτική

Κρεμλίνο: Το «σχέδιο νίκης» του Ζελένσκι μπορεί να οδηγήσει σε άμεση σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ

Ντμίτρι Πεσκόφ

Ντμίτρι Πεσκόφ. Εκπρόσωπος Κρεμλίνου

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα ότι το «σχέδιο νίκης» του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση με κίνδυνο να προκληθεί άμεση σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ, μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ο Ζελένσκι αποκάλυψε τις βασικές γραμμές του σχεδίου του την Τετάρτη, στο ουκρανικό κοινοβούλιο.

Ο πρώτος από τους πέντε άξονες του «σχεδίου νίκης» αφορά την πρόσκληση της Ουκρανίας να συμμετέχει στο NATO,  καθώς  ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα πρέπει να δει ότι οι γεωπολιτικοί του υπολογισμοί είναι καταδικασμένοι σε αποτυχία.

Το δεύτερο σημείο που ανέφερε ο Ουκρανός πρόεδρος είναι ένα σύνολο μέτρων που αφορούν το μέτωπο, το οποίο εκτείνεται σήμερα από τη νοτιοανατολική ως τη βορειοανατολική Ουκρανία και την περιφέρεια Κουρσκ της Ρωσίας. Μεταξύ άλλων ο Ζελένσκι ζήτησε  από τους εταίρους του την άρση των «περιορισμών στη χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς στο σύνολο του ουκρανικού εδάφους που έχει θέσει υπό κατοχή η Ρωσία και στη ρωσική επικράτεια», τη συνέχιση της δυτικής βοήθειας για την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό «ταξιαρχιών εφεδρείας των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων», όπως και την παροχή «δορυφορικών δεδομένων σε πραγματικό χρόνο».

Επίσης ζήτησε από τους δυτικούς συμμάχους του να αναπτύξουν στην Ουκρανία μη πυρηνικά μέσα αποτροπής και να δοθεί στο Κίεβο η δυνατότητα να προβαίνει σε πλήγματα σε βάθος στη ρωσική επικράτεια. «Η Ουκρανία προτείνει την ανάπτυξη στην επικράτειά της ενός πλήρους συνόλου μη πυρηνικών μέτρων στρατηγικής αποτροπής, που θα επαρκεί για την προστασία της Ουκρανίας από κάθε στρατιωτική απειλή από την πλευρά της Ρωσίας», σημείωσε. Αυτό το σημείο περιγράφεται λεπτομερώς σε «απόρρητο παράρτημα», το οποίο παρουσιάστηκε στις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και τη Γερμανία.

Το τέταρτο σημείο του σχεδίου αφορά την οικονομική ανάπτυξη της Ουκρανίας. Είτε πρόκειται για ορυκτά είτε για γεωργικά προϊόντα, ο Ζελένσκι εξήρε τους πόρους που διαθέτει το ουκρανικό έδαφος, σημειώνοντας ότι μπορεί να συνιστούν μάννα «πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων», ανοιχτό στο μέλλον στους συμμάχους της Ουκρανίας. Προέβλεψε επίσης «ειδική συμφωνία για την κοινή προστασία των κρίσιμων πόρων» της Ουκρανίας, όπως και την από κοινού εκμετάλλευσή της με τους συμμάχους. Και σε αυτό το σημείο υπάρχει επίσης «απόρρητο παράρτημα».

Το πέμπτο και τελευταίο σημείο αφορά την μεταπολεμική περίοδο. Για αυτήν, ο Ουκρανός πρόεδρος σχεδιάζει «ορισμένα στρατιωτικά σώματα» των ΗΠΑ στην Ευρώπη «να αντικατασταθούν από ουκρανικές μονάδες», που θα έχουν πλούσια εμπειρία κατά της Ρωσίας.

Διαβάστε επίσης:

Σε θετικό έδαφος οι ευρωαγορές μετά την τρίτη μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν ετέθη ζήτημα αναβολής του Συνεδρίου

Μητσοτάκης για το μεταναστευτικό: Η Ελλάδα πάντα υποστήριζε την ανάγκη αυστηρής φύλαξης των συνόρων-Θετικό ότι συγκλίνει η ΕΕ