Το Κρεμλίνο επανέλαβε σήμερα τους ισχυρισμούς του ότι η Ουκρανία σκοπεύει να χρησιμοποιήσει «βρόμικη βόμβα», προειδοποιώντας τη Δύση ότι είναι επικίνδυνο να απορρίπτει τις θέσεις της Μόσχας.

Η Ουκρανία, οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία έχουν απορρίψει τους ισχυρισμούς της Μόσχας, τους οποίους έχουν εκφράσει αρκετοί Ρώσοι αξιωματούχοι τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τους οποίους το Κίεβο ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει «βρόμικη βόμβα», δηλαδή συμβατικά εκρηκτικά με ραδιοενεργό υλικό.

 «Είναι μια κάθε άλλο παρά σοβαρή προσέγγιση»

Στη διάρκεια σύντομης ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η στάση αυτή της Δύσης είναι «ανόητη» με δεδομένη τη σοβαρότητα της κατάστασης. Η Μόσχα δεν έχει προσφέρει στοιχεία για να στηρίξει τους ισχυρισμούς της. «Είναι μια κάθε άλλο παρά σοβαρή προσέγγιση», σχολίασε ο Πεσκόφ αναφερόμενος στην αντίδραση των ΗΠΑ στους ισχυρισμούς της Ρωσίας. «Είναι μια προσέγγιση που δεν επιτρέπεται με δεδομένη τη σοβαρότητα του κινδύνου για τον οποίο μιλάμε (…) Για μία ακόμη φορά υπογραμμίζουμε τον μεγάλο κίνδυνο που ενέχουν τα σχέδια της Ουκρανίας σχετικά με μια βρόμικη βόμβα», υπογράμμισε ο Πεσκόφ.

Στο μεταξύ το Κρεμλίνο εκτίμησε ότι «δεν υπάρχει καμία ελπίδα» να βελτιωθούν οι σχέσεις της Ρωσίας με τη Βρετανία μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Ρίσι Σούνακ. «Αυτή τη στιγμή δεν βλέπουμε καμία προϋπόθεση, καμία βάση και δεν έχουμε καμία ελπίδα για οποιαδήποτε θετική αλλαγή στο άμεσο μέλλον», δήλωσε ο Πεσκόφ.

«Η Ρωσία παραμένει ανοικτή και έτοιμη να συζητήσει τα πιο δύσκολα ζητήματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αλλά όχι εις βάρος των δικών μας συμφερόντων», υπογράμμισε. Έπειτα από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης βρίσκονται στο χειρότερο σημείο τους μετά τον Ψυχρό Πόλεμο. Η Ουκρανία έχει λάβει τη στήριξη της Δύσης – διπλωματικά και στρατιωτικά με την παράδοση όπλων – ενώ στη Ρωσία έχουν επιβάλει κυρώσεις. Εξάλλου Ουκρανοί στρατιώτες εκπαιδεύονται από Βρετανούς.

Διαβάστε επίσης

ΗΠΑ: Η Ουάσινγκτον κατηγορεί το Πεκίνο ότι προσπαθεί να «υπονομεύσει το αμερικανικό δικαστικό σύστημα»

Σαλβίνι: Θα επιβάλουμε τον σεβασμό των συνόρων μας

Ρίσι Σούνακ: Αναλαμβάνει ο πρώτος έγχρωμος, ινδουιστής πρωθυπουργός της Βρετανίας