<Με τα στρατεύματά του να χάνουν έδαφος σχεδόν καθημερινά, το Κρεμλίνο είπε σε ορισμένα από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης να αρχίσουν να παραδέχονται κάποιες από τις αποτυχίες της εισβολής του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία, ανησυχώντας ότι η αδιάκοπα αισιόδοξη προπαγάνδα του τροφοδοτεί τις αυξανόμενες αμφιβολίες του κοινού, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

Η αλλαγή πολιτικής τις τελευταίες εβδομάδες, που περιγράφεται από ανθρώπους που είναι εξοικειωμένοι με την αυστηρή διαχείριση των μηνυμάτων του Κρεμλίνου και μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, είχε ως αποτέλεσμα ένα κύμα ασυνήθιστης δημόσιας κριτικής κατά του στρατού. Μετά από μήνες όπου ανέφεραν σχεδόν μόνο επιτυχίες στο πεδίο της μάχης, η κρατική τηλεόραση καταγράφει τελευταία τις ρωσικές υποχωρήσεις και ήττες – χωρίς τη συνήθη θετική εκδοχή από το Υπουργείο Άμυνας.

Τι ανέφερε ο Καρταπόλοφ

“Πρέπει να σταματήσουμε να λέμε ψέματα”, δήλωσε ο Αντρέι Καρταπόλοφ, πρώην στρατηγός που τώρα ηγείται της Επιτροπής Άμυνας στην κάτω βουλή του κοινοβουλίου, σε ένα δημοφιλές διαδικτυακό talk show αυτή την εβδομάδα. “Ο λαός μας δεν είναι ηλίθιος”.

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το Κρεμλίνο θα αφήσει τα αυστηρά ελεγχόμενα μέσα ενημέρωσης να φτάσουν τόσο μακριά, φυσικά, και δεν επιτρέπεται καμία αμφισβήτηση του Πούτιν ή της απόφασής του να εισβάλει.

Αλλά με ελάχιστες προοπτικές ότι οι δυνάμεις τους θα μπορέσουν να επιβραδύνουν την αντεπίθεση της Ουκρανίας στο εγγύς μέλλον, οι αρχές ελπίζουν ότι η εμφάνιση λιγότερης παρέμβασης στις ειδήσεις μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της δημόσιας υποστήριξης.

Οι δύο συναντήσεις του Πούτιν και η νέα προσέγγιση

Η νέα προσέγγιση αντικατοπτρίζεται επίσης στο υψηλότερο επίπεδο της ρωσικής ηγεσίας. Ο πρόεδρος Πούτιν έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον δύο συναντήσεις κεκλεισμένων των θυρών από τις αρχές του καλοκαιριού με μικρές ομάδες Ρώσων στρατιωτικών ανταποκριτών, συμπεριλαμβανομένης μιας λίγο πριν από την αιφνίδια απόφαση του περασμένου μήνα να διατάξει την επιστράτευση 300.000 εφέδρων, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν την κατάσταση.

Η ξαφνική εμφάνιση στην κρατική τηλεόραση επικρίσεων σχετικά με τον χειρισμό του πολέμου από τον στρατό θα μπορούσε να αποτελέσει δικαιολογία για εκκλήσεις από ορισμένα πιο πολεμοχαρή μέλη της ρωσικής ελίτ για περισσότερες επιθέσεις χωρίς διακρίσεις σε πόλεις και υποδομές της Ουκρανίας, δήλωσε η Τατιάνα Στανόβαγια, ιδρύτρια της ερευνητικής ομάδας R.Politik.

“Υπάρχει μια τεράστια συζήτηση μεταξύ της άρχουσας τάξης για το πώς θα κερδηθεί αυτός ο πόλεμος τώρα που ο στρατός έδειξε ότι δεν είναι ικανός”, είπε. “Υπάρχει ένα κυνήγι των υπευθύνων και προσπάθειες να πείσουν τον Πούτιν να αναζητήσει άλλες λύσεις”.

Στην τελευταία τους συνάντηση με τον Πούτιν, οι πολεμικοί ρεπόρτερ, γνωστοί για τις σκληρές εθνικιστικές τους απόψεις και τον σκεπτικισμό τους απέναντι στους στρατιωτικούς, περιέγραψαν μια τρομερή εικόνα της κατάστασης στο μέτωπο. Μέσα σε λίγες μόλις εβδομάδες, οι δυνάμεις της Ουκρανίας είχαν επανακτήσει μεγάλες εκτάσεις εδαφών που τα ρωσικά στρατεύματα είχαν περάσει μήνες πολεμώντας για να καταλάβουν. Ορισμένοι από τους ανταποκριτές αναρωτήθηκαν αν ο Πούτιν είχε λάβει πλήρη εικόνα της πραγματικής κατάστασης από τις επίσημες ενημερώσεις του, σύμφωνα με τους ανθρώπους. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό του Bloomberg.

 

Διαβάστε επίσης

Ιταλία: Ο υπουργός οικολογικής μετάβασης υπέγραψε απόφαση για περιορισμό της θερμοκρασίας των καλοριφέρ

Ο διάλογος Αναστασιάδη – Ερντογάν στην ολιγόλεπτη συνάντησή τους

Δεν αποκλείει ο Τζο Μπάιντεν το ενδεχόμενο να συναντηθεί με τον Βλ. Πούτιν στη σύνοδο της G20