Οι πλούσιες χώρες της G7 συζητούν σήμερα στο Λονδίνο τα μέσα για να εξασφαλιστεί μια πιο δίκαιη κατανομή των εμβολίων κατά της COVID-19 στον κόσμο

Προηγουμένως, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) τις κάλεσε να δείξουν μεγαλύτερη αλληλεγγύη για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Στην πρώτη αυτή δια ζώσης συνάντησή τους σε διάστημα δύο ετών, οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, του Καναδά, των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας και της Βρετανίας αναμένεται να συνεχίσουν τις συνομιλίες που πραγματοποιούν στη βρετανική πρωτεύουσα με θέμα σήμερα κυρίως την υγειονομική κατάσταση.

Την ώρα που η πρόοδος των εκστρατειών εμβολιασμού στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ επιτρέπει μια σταδιακή άρση των περιορισμών για την αναχαίτιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού, οι φτωχές χώρες εξακολουθούν ακόμη να βρίσκονται αντιμέτωπες με σοβαρή έλλειψη δόσεων εμβολίων για να αντιμετωπίσουν την επιδημία της COVID-19.

Το COVAX, το σύστημα για μια δίκαιη κατανομή των εμβολίων μέσω του εφοδιασμού των φτωχών χωρών, το οποίο προμηθεύει κυρίως εμβόλια της AstraZeneca, έχει μείνει πίσω: έχει παραδώσει μέχρι στιγμής μόλις 49 εκατομμύρια δόσεις σε 121 χώρες και εδάφη, έναντι στόχου για την παροχή 2 δισεκατομμυρίων δόσεων το 2021.

Την ίδια ώρα η δραματική κατάσταση στην Ινδία ήρθε να υπενθυμίσει ότι η κρίση με την COVID-19, η οποία έχει προκαλέσει περισσότερους από 3,2 εκατομμύρια θανάτους σε όλον τον κόσμο, δεν έχει τελειώσει.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ εξήγησε ότι η σύνοδος του Λονδίνου θα δώσει την ευκαιρία να δοθούν “θετικές απαντήσεις” στο θέμα της βοήθειας στις “πιο ευάλωτες χώρες”. Αυτός επικαλέστηκε την χρηματοδότηση του COVAX, αλλά και την χρήση άφθονων δόσεων που πλεονάζουν, καθώς είχαν παραγγελθεί από τις πλούσιες χώρες προτού να μάθουν ποια εμβόλια θα ήταν αποτελεσματικά.

Σε συνάντηση που είχαν χθες Τρίτη το βράδυ στην Ντάουνινγκ Στριτ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν αναφέρθηκαν επίσης σε μια πιθανή προσπάθεια της G7 “να αυξηθούν οι δυνατότητες της παρασκευής (εμβολίων) διεθνώς”, σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ.

Τη Δευτέρα ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο Δρ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, κάλεσε τις χώρες της G7 να καταβάλουν τα κεφάλαια που λείπουν για να εγγυηθούν μια ισότιμη πρόσβαση στα εμβόλια κατά της COVID-19.

Ο Γκεμπρεγέσους εξέφρασε τις ανησυχίες του για έλλειμμα χρηματοδότησης 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων (από τα 22 που χρειάζονται φέτος) που αντιμετωπίζει η συλλογική αυτή πρωτοβουλία, η οποία ξεκίνησε πριν από έναν χρόνο προσπαθώντας να εξαλειφθούν οι ανισότητες στον αγώνα κατά της COVID-19.

Αυτή η πρωτοβουλία είναι γνωστή ως Επιταχυντής πρόσβασης στα εργαλεία κατά της COVID-19 (ACT-Accelerator).

“Υπολογίζουμε ότι θα χρειαστούμε επιπρόσθετα 35 με 45 δισεκατομμύρια δολάρια την ερχόμενη χρονιά για να εμβολιάσουμε την πλειονότητα των ενηλίκων στον κόσμο”, πρόσθεσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, ο οποίος κάλεσε την G7 “να ηγηθεί των παγκόσμιων προσπαθειών”.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν κάλεσε τους ηγέτες των χωρών της G7 να αναλάβουν τα δύο τρίτα του κόστους που συνδέεται με την καταπολέμηση της πανδημίας (συμπεριλαμβανομένου 27% για τις ΗΠΑ, 23% από την ΕΕ και 5% από τη Βρετανία).

Το σύστημα αυτό προσέκρουσε στην βούληση των πιο πλούσιων χωρών, οι οποίες, αντιμέτωπες με την πίεση του κόσμου, προμηθεύτηκαν τον μέγιστο αριθμό δόσεων που μπορούσαν σε βάρος των άλλων.

Ο μηχανισμός αντιμετώπισε επίσης δυσκολίες από την απόφαση που έλαβε η Ινδία να αποκλείσει τις εξαγωγές δόσεων που παρήγαγε η AstraZeneca μέσω του Serum Institute of India (SII), την ώρα που η ίδια η χώρα κατακλύζεται από την επιδημία της COVID-19.

Ενόψει της συνάντησή τους δια ζώσης στα μέσα Ιουνίου στη νοτιοδυτική Αγγλία, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της G7 είχαν δεσμευτεί τον Φεβρουάριο να διπλασιάσουν στα 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια την συλλογική τους υποστήριξη στον εμβολιασμό, κυρίως μέσω του προγράμματος COVAX.

Για να αντιμετωπιστεί η επείγουσα κατάσταση, ο Γάλλος πρόεδρος είχε τότε ζητήσει οι πλούσιες χώρες να αποστείλουν “πολύ γρήγορα” το 3 με 5% των διαθέσιμων δόσεών τους στην Αφρική.

Πριν από τις συνομιλίες τους για την υγειονομική κατάσταση σήμερα, οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 συζήτησαν τη Δευτέρα το βράδυ και χθες Τρίτη, κεκλεισμένων των θυρών, για τις διεθνείς κρίσεις: τα πυρηνικά προγράμματα του Ιράν και της Βόρειας Κορέας, την Κίνα, τη Ρωσία, τη Συρία και την κλιματική αλλαγή.

Οι συναντήσεις μεταξύ των συμμετεχόντων γίνονται σύμφωνα με ένα αυστηρό πρωτόκολλο λόγω της πανδημίας, με μειωμένες αντιπροσωπείες, μάσκες, μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και διαφανή χωρίσματα.

Παρά τους περιορισμούς αυτούς, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ χαιρέτισε την επανάληψη των συναντήσεων με φυσική παρουσία: “Έτσι επιτυγχάνονται οι συναινέσεις, συνάπτονται οι συμφωνίες”, σημείωσε.

Διαβάστε ακόμη:

Covid-19: Πώς μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική ζωή και υγεία των ανδρών

Βρετανία: Tρίτη δόση εμβολίου το φθινόπωρο, σε όλα τα άτομα άνω των 50 ετών

Self tests: Από σήμερα στα φαρμακεία για μαθητές – Πότε γίνεται η δήλωση στο selftesting.gov.gr

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση