ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Mε βελτιωμένο κλίμα αλλά με ανοιχτά ακόμη αρκετά ζητήματα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες.
Μακριά προβλέπεται να είναι η νύχτα στις Βρυξέλλες με τις διαπραγματεύσεις της Συνόδου Κορυφής για το Ταμείο Ανάκαμψης να είναι σκληρές και το χάσμα μεταξύ Βορρά και Νότου αγεφύρωτο.
Από τις 2 το μεσημέρι του Σαββάτου, δεύτερη μέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ πραγματοποιεί συνεχείς συναντήσεις με ομάδες ηγετών, προκειμένου να γεφυρώσει τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των κρατών-μελών.
Στο τραπέζι βρίσκεται η νέα συμβιβαστική πρόταση του Σαρλ Μισέλ που μειώνει το ποσό των επιχορηγήσεων στα 450 δισεκατομμύρια και αυξάνει αυτό των δανείων στα 300 δισεκατομμύρια αφήνοντας όμως το συνολικό ποσό του Ταμείου Ανάκαμψης στα 750 δισεκατομμύρια.
Αμέσως μετά θα ακολουθήσει το δείπνο των ηγετών κατά τη διάρκεια του οποίου δεν αποκλείεται μάλιστα να υπάρξει και νέα, τρίτη πρόταση από τον πρόεδρο Μισέλ.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, με δήλωσή του μέσω Facebook, αναφέρθηκε στην πορεία της διαπραγμάτευσης στην Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.
«Βρισκόμαστε σε τέλμα. Τελικά τα πράγματα είναι πιο δύσκολα απ΄ότι είχε προβλεφθεί. Υπάρχουν πολλά θέματα για τα οποία ακόμη συζητάμε και που δεν καταφέρνουμε να λύσουμε», τόνισε ο Κόντε.
Παράλληλα, ο Ιταλός πρωθυπουργός υπογράμμισε:«Αναζητούμε και πρέπει να βρούμε μια σύνθεση των διαφόρων θέσεων, διότι είναι προς το συμφέρον όλων. Πρέπει να διατηρήσουμε, όμως, και τις σημαντικότερες συνισταμένες, αρχίζοντας από το ότι τα μέσα πρέπει να είναι ουσιαστικά και ανάλογα με την υφιστάμενη κρίση. Τουτέστιν αποτελεσματικά. Η απάντησή μας πρέπει να είναι άμεση, συλλογική, σταθερή και ισχυρή».
Συνάντηση του Μητσοτάκη με τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν
Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, για τα οποία οι απόψεις Ελλάδας και Γαλλίας ταυτίζονται.