ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Κομισιόν προτείνει την υιοθέτηση σύστασης του Συμβουλίου σχετικά με τη συνέχιση των μέτρων μείωσης της ζήτησης αερίου.
Αυτή η σύσταση, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο, ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να συνεχίσουν να λαμβάνουν εθελοντικά μέτρα για τη διατήρηση συλλογικής μείωσης της ζήτησης αερίου κατά 15%, σε σύγκριση με τη μέση ζήτηση μεταξύ Απριλίου 2017 και Μαρτίου 2022, καθώς η νομοθεσία έκτακτης ανάγκης πρόκειται να λήξει στις 31 Μαρτίου και ενώ η κατάσταση είναι πιο σταθερή από ό,τι ήταν τα δύο τελευταία χρόνια.
Η πρόταση θα συζητηθεί από την Επίτροπο Ενέργειας Κάντρι Σίμσον και τους υπουργούς Ενέργειας της ΕΕ στο αρμόδιο Συμβούλιο τη Δευτέρα 4 Μαρτίου.
Η σημερινή σύσταση βασίζεται στα πορίσματα έκθεσης που εξετάζει τον κανονισμό για τη μείωση της ζήτησης αερίου και της δεύτερης έκθεσης για τον κανονισμό της ΕΕ για την αποθήκευση αερίου.
Εκτός από τη διασφάλιση της ασφάλειας του εφοδιασμού και τα δύο μέτρα συνέβαλαν στη σταθεροποίηση των τιμών της ενέργειας, προς όφελος της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της ΕΕ και στη μείωση των λογαριασμών για τους πολίτες από τις κορυφές που παρατηρήθηκαν τον Αύγουστο του 2022 μετά τη ρωσική εισβολή.
Κομισιόν: Σημαντική για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης η εξοικονόμηση αερίου
Η Κομισιόν σημειώνει ότι η εξοικονόμηση στο φυσικό αέριο από τις επιχειρήσεις και τους πολίτες σε ολόκληρη την ΕΕ συνέβαλε σημαντικά στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, η οποία προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από δύο χρόνια.
Συλλογικά, η ΕΕ μείωσε τη ζήτηση φυσικού αερίου κατά 18% μεταξύ Αυγούστου 2022 και Δεκεμβρίου 2023, εξοικονομώντας περίπου 101 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.
Αυτές οι προσπάθειες υπερβαίνουν τον στόχο εξοικονόμησης 15% που συμφωνήθηκε βάσει της νομοθεσίας έκτακτης ανάγκης που εγκρίθηκε το καλοκαίρι του 2022 και ήταν απαραίτητες για τη διατήρηση του σταθερού εφοδιασμού, τη σταθεροποίηση των αγορών ενέργειας στην ΕΕ και την επίδειξη αλληλεγγύης με την Ουκρανία.
Χάρη στο ευρύ φάσμα μέτρων έκτακτης ανάγκης που ελήφθησαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι ενεργειακές προοπτικές της ΕΕ έχουν βελτιωθεί: οι προμήθειες είναι περισσότερο διαφοροποιημένες, έχει αυξηθεί η ικανότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και έχει γίνει εντυπωσιακή εξοικονόμηση ενέργειας, με τις αποθήκες αερίου να βρίσκονται σε πιο υγιές επίπεδο.
Αυτό συνέβαλε στη μείωση και τη σταθεροποίηση των τιμών σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ωστόσο, δεδομένης της συνέχισης των γεωπολιτικών εντάσεων, των στενών παγκόσμιων αγορών φυσικού αερίου και του στόχου της ΕΕ να απαλλαγεί πλήρως από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, η συνεχιζόμενη εξοικονόμηση ενέργειας εξακολουθεί να είναι απαραίτητη.
Τέλος, επισημαίνεται ότι η συνεχής εξοικονόμηση αερίου θα συμβάλλει στη διατήρηση και στη βελτίωση της τρέχουσας σταθερότητας της αγοράς, μεταξύ άλλων με τη διευκόλυνση της αναπλήρωσης της αποθήκευσης αερίου την άνοιξη και το καλοκαίρι.
Διαβάστε επίσης:
Γερμανία: Απορρίπτει το ενδεχόμενο αποστολής χερσαίων δυνάμεων στην Ουκρανία
Economist: Αντέχει η Ευρώπη μια άνοδο της Λεπέν στη Γαλλία;
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Είναι ανάγκη να υλοποιηθεί η έκθεση Ντράγκι
- Ευρωαγορές: Βαριές απώλειες άνω του 1% μετά το sell off στη Wall Street – Κάτω από τις 20.000 μονάδες ο DAX
- Ισπανία: Η Βουλή κατήργησε τον έκτακτο φόρο του Σάντσεθ στις εταιρείες ενέργειας
- Εξώδικο του Μανούσου Μανουσάκη και του ΑΔΜΗΕ στο mononews.gr