Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Διεθνής πολιτική

Κομισιόν: Προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα σχετικά με το τεκμήριο αθωότητας και το δικαίωμα παρουσίας στη δίκη

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα την απόφαση της να κινήσει διαδικασία επί παραβάσει, αποστέλλοντας προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα και σε ακόμα πέντε κράτη-μέλη (Λουξεμβούργο, Μάλτα, Σλοβενία, Σλοβακία και Σουηδία), λόγω μη ορθής μεταφοράς της οδηγίας για την ενίσχυση του τεκμηρίου αθωότητας και του δικαιώματος παρουσίας στη δίκη κατά την ποινική διαδικασία.

Η Επιτροπή καλεί τις χώρες αυτές να μεταφέρουν ορθά τους κανόνες της ΕΕ (οδηγία 2016/343/ΕΕ) για τη δημιουργία κοινών ελάχιστων προτύπων που διασφαλίζουν μια δίκαιη δίκη και ότι τα δικαιώματα των υπόπτων και των κατηγορουμένων σε ποινικές διαδικασίες προστατεύονται επαρκώς σε ολόκληρη την ΕΕ.

Η Επιτροπή θεωρεί ότι ορισμένα εθνικά μέτρα μεταφοράς που κοινοποιήθηκαν από τα έξι κράτη μέλη δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της οδηγίας. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι τα μέτρα που κοινοποιήθηκαν δεν μεταφέρουν ορθά τις διατάξεις της οδηγίας σχετικά με τις δημόσιες αναφορές ενοχής και τις ερήμην διεξαγόμενες δίκες.

Ως εκ τούτου, η Επιτροπή αποστέλλει προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα, η οποία έχει πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει και να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις που ανέφερε η Επιτροπή. Εάν δεν υπάρξει ικανοποιητική απάντηση, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να εκδώσει αιτιολογημένη γνώμη.

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Αναφορά σε Αιγαίο και Μεσόγειο στην ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας

Ανδρουλάκης: Το διακύβευμα της εσωκομματικής κάλπης είναι ποιος θα αντιπαρατεθεί απέναντι στη ΝΔ

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την κύρωση της νέας σύμβασης παραχώρησης της Αττικής Οδού