ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε σήμερα τον κατάλογο των χωρών που θεωρούνται «ασφαλείς», περιορίζοντας έτσι τις πιθανότητες χορήγησης ασύλου στους υπηκόους τους που ζητούν προστασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στον κατάλογο αυτόν περιλαμβάνονται το Κόσοβο, το Μπανγκλαντές, η Κολομβία, η Αίγυπτος, η Ινδία, το Μαρόκο και η Τυνησία.
Στόχος είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας διαχείρισης των αιτήσεων ασύλου των πολιτών των χωρών αυτών που μεταναστεύουν σε μεγάλους αριθμούς σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης με βάση την διαπίστωση ότι δεν έχουν a priori το προφίλ του πρόσφυγα, γεγονός που μπορεί να επιταχύνει τον επαναπατρισμό τους.
Με την κατάρτιση κοινής ευρωπαϊκής λίστας η Επιτροπή έχει ως σκοπό είναι να διορθώσει την υπάρχουσα κατάσταση που επιτρέπει στους αιτούντες άσυλο να στοχεύουν ευρωπαϊκές χώρες με βάση τα διαφορετικά και λιγότερο ή περισσότερο ελαστικά κριτήρια που κάθε μία χώρα θέτει στην χορήγηση ασύλου.
Η Κομισιόν θεωρεί ότι οι περισσότερες υποψήφιες για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση χώρες πληρούν επί της αρχής τα κριτήρια για να αποτελούν ασφαλείς χώρες καταγωγής.
Για να ισχύσει η πρόταση της Κομισιόν θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ομως το θέμα είναι υψηλής ευαισθησίας σε πολιτικό επίπεδο και είναι πιθανόν να προκαλέσει διαφωνίες μεταξύ των 27.
Το θέμα της λίστας προωθήθηκε από την Ρώμη και σήμερα η ιταλική κυβέρνηση χαιρετίζει «μία επιτυχία της ιταλικής κυβέρνησης».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε παρουσιάσει κατάλογο ασφαλών χωρών καταγωγής το 2015. Αλλά το σχέδιο εκείνο εγκαταλείφθηκε τελικά εξαιτίας των έντονων συζητήσεων που προκάλεσε η περίληψη ή μη σε αυτήν της Τουρκίας με τις αμφιλεγόμενες επιδόσεις στους τομείς της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, του σεβασμού των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και της ελευθερίας του Τύπου.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση βρίσκεται υπό πίεση να σκληρύνει την μεταναστευτική της πολιτική καθώς η δεξιά και η άκρα δεξιά κερδίζουν έδαφος στις χώρες της Ευρώπης.
Στα μέσα Μαρτίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στην δημοσιότητα πακέτο μέτρων για την επιτάχυνση των απελάσεων αλλοδαπών χωρίς άδεια παραμονής. Η Κομισιόν πρότεινε συγκεκριμένα νομικό πλαίσιο για την δημιουργία κέντρων μεταναστών εκτός των ευρωπαϊκών συνόρων, των γνωστών «κόμβων (hub) επιστροφής».
Διαβάστε επίσης
Ουκρανικά ορυκτά: “Σημαντική πρόοδο” στις συνομιλίες με τις ΗΠΑ βλέπει το Κίεβο
Απόφαση – σταθμός στην Βρετανία: Θα αναγνωρίζονται ως γυναίκες μόνο όσες ανήκουν στο βιολογικό φύλο
ΥΠΕΝ: Σύσκεψη για τη ρύθμιση της ενεργειακής παραγωγής ενόψει Πάσχα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άγιο Φως: Δείτε live την Τελετή Αφής στα Ιεροσόλυμα – Πότε θα φτάσει στην Ελλάδα
- Η Δύναμη του Πλούτου: Οι 5 πιο εύποροι Έλληνες στον κόσμο
- Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο COVID προήλθε από εργαστήριο – Κατηγορεί τον Φάουτσι για σκόπιμη συγκάλυψη
- Κυριάκος Μητσοτάκης: Παρακολούθησε την πρώτη Ανάσταση στην Τήνο
