ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Εάν μια χώρα μέλος της ΕΕ θέλει να συνάψει συμφωνία με παραγωγούς εμβολίου, οι οποίοι δεν έχουν συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δεν εντάσσονται στην στρατηγική εμβολιασμού της ΕΕ- όπως για παράδειγμα το εμβόλιο Sputnik-V-, έχει δικαίωμα να το κάνει. Δικαίωμα της είναι επίσης το πώς θα πιστοποιήσει το εμβόλιο αυτό στην δική της χώρα, για παράδειγμα για επείγουσα χρήση, αλλά η άδεια αυτή θα ισχύει μόνο στην επικράτεια της χώρας αυτής. Φυσικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένει στο ότι όλα τα εμβόλια θα πρέπει να ανταποκρίνονται στα κριτήρια ασφαλείας και αποτελεσματικότητας», δήλωσε ο Ντε Κεερσμάκερ, απαντώντας στο ερώτημα σχετικά με ην υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Βουδαπέστης και Μόσχας για την προμήθεια 2 εκατομμύριων δόσεων του ρωσικού εμβολίου.
O Ντε Κεερσμάκερ είχε δηλώσει επανειλημμένα ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχουν το δικαίωμα να διεξάγουν από μόνες τους συνομιλίες για πρόσθετες παραγγελίες με τους έξι δυτικούς προμηθευτές εμβολίων, ιδιαίτερα με τις αμερικανικές εταιρείες Pfizer και Moderna, με τις οποίες συμφωνίες για προπαραγγελίες του εμβολίου για ολόκληρη την ΕΕ έχει ήδη υπογράψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Στόχος της δικής μας στρατηγικής εμβολιασμού είναι να δημιουργήσουμε με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ένα ποικίλο και ευρύ χαρτοφυλάκιο εμβολίων. Υπό αυτή την έννοια οι χώρες μπορούν να διεξάγουν παράλληλες συνομιλίες με παραγωγούς, με τους οποίους η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει υπογράψει κοινή συμφωνία για προμήθειες του εμβολίου (ρωσικές και κινεζικές-σ. TASS)» , δήλωσε ο Ντε Κεερσμάκερ.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής του γραφείου Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ερίκ Μαμέ, απαντώντας στο ερώτημα για τις συνομιλίες της Γερμανίας με την Ρωσία, όσον αφορά την συνδρομή της Γερμανίας στην πιστοποίηση του ρωσικού εμβολίου στην ΕΕ, στην οποία αναφέρθηκε χθες η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, δήλωσε : « Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενεργεί ως επενδυτής, επενδύουμε χρήματα στις (δυτικές) εταιρείες, οι οποίες παράγουν εμβόλια στην Ευρώπη, δημιουργώντας θέσεις εργασίας στην Ευρώπη. Αυτό καθόλου δεν σημαίνει ότι άλλοι παραγωγοί απ’ όλο τον κόσμο δεν μπορούν να απευθυνθούν στον ΕΜΑ (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων) και μετά από αυτό να ακολουθηθεί η πλήρης διαδικασία. Ο παραγωγός πρέπει να παρουσιάσει στον ΕΜΑ πλήρη στοιχεία για το εμβόλιο του, ώστε να πάρει την άδεια για την χρήση του στην ευρωπαϊκή αγορά».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πάνος Λασκαρίδης: Επίτιμος καθηγητής σε Πανεπιστήμιο της Κίνας
- ΓΣΕΕ: 24ωρη απεργία την Τετάρτη – Πώς θα κινηθούν λεωφορεία, τρόλεϊ και σιδηρόδρομος
- ΙΟΒΕ: Ήπια υποχώρηση του οικονομικού κλίματος τον Οκτώβριο – Βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης
- Διαβητική Μυοκαρδιοπάθεια: Μια επιπλοκή που επηρεάζει την καρδιακή λειτουργία