Βαριά σκιά στην ευρωπαϊκή οικονομία (με ενδεχόμενες επιπτώσεις και στην Ελλάδα) ρίχνει η «υπόσχεση» του Ντόναλντ Τραμπ για δασμούς 25% στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου. Ο αμερικανός πρόεδρος, σε ενημέρωση δημοσιογράφων, προτού μεταβεί στη Νέα Ορλεάνη για να παρακολουθήσει το χθεσινό Super Bowl, δεσμεύτηκε για τους δασμούς και μάλιστα με άμεση ισχύ, την Τρίτη ή την Τετάρτη, ανοίγοντας νέο κύκλο αντιπαράθεσης και επιβεβαιώνοντας την πρόθεσή του να πάει σε εμπορικό πόλεμο.

Θυμίζουμε ότι την περασμένη εβδομάδα είχε ανακοινώσει δασμούς 25% από τον Καναδά και το Μεξικό, αλλά έδωσε και μια παράταση 30 ημερών, ενώ στο 10% θα είναι οι δασμοί στα κινεζικά προϊόντα.

1

«Uα ανακοινώσουμε τους δασμούς στον χάλυβα τη Δευτέρα», είπε ο Τραμπ προσθέτοντας ότι «κάθε χάλυβας που εισέρχεται στις Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται να έχει δασμούς 25%», χωρίς να εξαιρεί το αλουμίνιο.

Στα μέσα της εβδομάδας ο Πλανητάρχης θα δώσει συνέντευξη τύπου εξειδικεύοντας τις προθέσεις του αλλά ήδη έχει κάνει γνωστό ότι: Πολύ απλά, είναι αν μας χρεώνουν, τους χρεώνουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τραμπ, χωρίς να επεκταθεί περισσότερο, αποφεύγοντας ακόμη να διευκρινίσει εάν οι νέοι χάλυβα και αλουμινίου θα είναι πάνω από τους δασμούς που ισχύουν ήδη για τις εξαγωγές από χώρες, όπως η Κίνα.

Θυμίζουμε ότι ο Τραμπ είχε ενεργοποιήσει το 2018 μια δέσμη δασμών στον χάλυβα και δασμούς 10% στο αλουμίνιο, από τους οποίους εξαίρεσε έναν χρόνο μετά το Μεξικό και τον Καναδά.

Πέρα από την Ευρώπη, καίρια θα πληγούν και οι Καναδάς και Μεξικό που είναι οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς χάλυβα στις ΗΠΑ. ο Καναδάς αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα τέταρτο του χάλυβα που εισάγεται από αμερικανικές επιχειρήσεις κατά βάρος, ενώ το Μεξικό αντιπροσωπεύει περίπου 12%, σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Σιδήρου και Χάλυβας.

Η επιβολή δασμών αναμένεται να πλήξει πάντως και την αμερικανική οικονομία και να σημειωθούν αυξήσεις στο κόστος παραγωγής στις βιομηχανίες, κυρίως σε αυτοκινητοβιομηχανία, η αεροδιαστημική, η παραγωγή πετρελαίου, αλλά και στις κατασκευές και τις υποδομές.

Τι θα κάνει η Ευρώπη

Η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι κυβερνήσεις των χωρών προετοιμάζονται για την επιθετική κίνηση Τραμπ με τον Εμ. Μακρόν να δηλώνει την Κυριακή στο CNN ότι: «Νομίζω πως πρέπει να είμαστε έτοιμοι (…) να αντιδράσουμε. Θεωρώ πως, ευρύτερα, η ΕΕ πρέπει να είναι έτοιμη να υπερασπιστεί αυτό που θέλει κι αυτό που χρειάζεται». «Όταν σκέφτομαι την κατάσταση, η πρώτη μου ερώτηση για τις ΗΠΑ είναι η ακόλουθη: ποιο είναι το πρώτο πρόβλημά σας; Είναι η ΕΕ; Δεν νομίζω. Το πρώτο σας πρόβλημα είναι η Κίνα», ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος, που εκφράστηκε στα αγγλικά, υπογραμμίζοντας ότι η ΕΕ παραμένει «σύμμαχος» της Ουάσιγκτον. «Αν θέλετε η Ευρώπη να επενδύσει περισσότερο και να δεσμευτεί στην ασφάλεια και στην άμυνα (…) νομίζω είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να μην στραφούν εναντίον της Ευρώπης, να μην την απειλούν με τελωνειακούς δασμούς», συνέχισε.

Παράλληλα, ο Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε ανοιχτά για τυχόν συνέπειες που θα έχουν τα μέτρα αυτής της φύσης για τους Αμερικανούς, λέγοντας πως «αν προχωρούσατε στην επιβολή δασμών σε διάφορους τομείς, αυτό θα οδηγούσε σε άνοδο των τιμών και θα αύξανε τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Αυτό θέλει ο λαός; Δεν νομίζω».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απαντήσει στην τελευταία ανακοίνωση των δασμών του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε τη Δευτέρα ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό.

Ο Μπαρό είπε, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό TF1, ότι η Γαλλία και οι Ευρωπαίοι εταίροι της δεν θα πρέπει να διστάσουν να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους απέναντι στις απειλές δασμών των ΗΠΑ.

ρωτηθείς εάν η Γαλλία και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απαντήσουν, ο Μπαρό είπε: «Φυσικά… Αυτό έκανε πάλι ο Ντόναλντ Τραμπ το 2018 και εμείς απαντήσαμε. Θα απαντήσουμε ξανά».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποφασίσει για τους τομείς που θα επηρεαστούν από μια απάντηση, πρόσθεσε.

«[Η Επιτροπή] είναι έτοιμη να πατήσει τη σκανδάλη όταν έρθει η ώρα. Τώρα ήρθε αυτή η ώρα. Δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να ξεκινήσει έναν εμπορικό πόλεμο με την Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε.

Τις πολιτικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες, που θα αναλάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το 2025, θα παρουσιάσει η πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την Τετάρτη, στο πλαίσιο της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία ξεκινά σήμερα, Δευτέρα, στο Στρασβούργο.

Επίσης, στην Ολομέλεια του Φεβρουαρίου (10-13) αναμένεται να πραγματοποιηθεί συζήτηση, μεταξύ άλλων, για την «ακλόνητη στήριξη από το ΕΚ προς την Ουκρανία», τρία χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου, για την αντίδραση της ΕΕ στις «απειλές της κυβέρνησης Τραμπ» σχετικά με την επιβολή δασμών στα ευρωπαϊκά προϊόντα, για το «μέλλον της στρατηγικής της ΕΕ για τη Μέση Ανατολή», αλλά και για τις «απειλές στις επικοινωνιακές υποδομές κατά της κυριαρχίας της ΕΕ», με ξεχωριστή συζήτηση για το υπό δημιουργία δορυφορικό σύστημα της ΕΕ, το IRIS², έναν πολυτροχιακό σχηματισμό 290 δορυφόρων.

Ιδιαίτερο, επίσης, ενδιαφέρον αναμένεται να παρουσιάσει η συζήτηση για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, η συζήτηση για τη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών ΕΕ – Mercosur και για τις ανησυχίες που έχουν εκφραστεί για τον αντίκτυπό της στην ευρωπαϊκή γεωργία και εκείνη που αφορά στους «ελέγχους εξαγωγών μικροτσίπ τεχνητής νοημοσύνης από τις ΗΠΑ».

Όπως και οι συζητήσεις για την αντιμετώπιση των ελλείψεων προσωπικού και βελτίωση των συνθηκών εργασίας στον τομέα της Υγείας, και για τις απειλές κατά των δημοσιογράφων στην ΕΕ, επτά χρόνια από τιην δολοφονία του δημοσιογράφου Ján Kuciak και της αρραβωνιαστικιάς του Martina Kušnírová, στη Σλοβακία.

Επιπλέον, θα συζητηθεί η αύξηση της βίας των συμμοριών στη Σουηδία, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να κάνει δηλώσεις σχετικά με τη «διασυνοριακή αναγνώριση των εγγράφων οικογενειακής κατάστασης των ομόφυλων ζευγαριών και των παιδιών τους στην επικράτεια της ΕΕ».

Την Τρίτη, το ΕΚ θα εξετάσει την κατάσταση των εμπορικών σχέσεων ΕΕ-ΗΠΑ, τις πολυμερείς διεθνείς σχέσεις και την αντίδραση της ΕΕ αν οι ΗΠΑ επιβάλουν δασμούς σε ευρωπαϊκά προϊόντα. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΕ έχει εμπορικό πλεόνασμα 154 δισ. ευρώ σε αγαθά με τις ΗΠΑ, ενώ οι ΗΠΑ διατηρούν πλεόνασμα 104 δισ. ευρώ στο ισοζύγιο υπηρεσιών, με αποτέλεσμα συνολικό εμπορικό πλεόνασμα της ΕΕ της τάξης του 3% επί της συνολικής αξίας των συναλλαγών ύψους 1,5 τρισ. ευρώ. Το 2023, οι ΗΠΑ ήταν ο μεγαλύτερος εταίρος για τις εξαγωγές αγαθών της ΕΕ και ο δεύτερος μεγαλύτερος εταίρος για τις εισαγωγές αγαθών από την ΕΕ.

Την Τετάρτη, οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν την πρόσφατη απόφαση της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ να αποσυρθεί από τον ΠΟΥ και τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, αλλά και την αναστολή της αναπτυξιακής βοήθειας (με πολύ περιορισμένες εξαιρέσεις) για τρεις μήνες και τις κινήσεις σχετικά με τη Διεθνή Υπηρεσία Βοήθειας των ΗΠΑ (USAID). Παράλληλα με τους εκπροσώπους της Επιτροπής, οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν τον αντίκτυπο αυτών των αποφάσεων σε διεθνές επίπεδο και τη μελλοντική συμμετοχή της ΕΕ σε αυτές τις παγκόσμιες πρωτοβουλίες.