• Διεθνής πολιτική

    Κιρ Στάρμερ: Ποιος είναι ο… βαρετός εισαγγελέας που έγινε νέος πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας

    • NewsRoom
    Κέιρ Στάρμερ

    Κέιρ Στάρμερ


    Ύστερα από μία ταραχώδη περίοδο με τον σκληροπυρηνικό Τζέρεμι Κόρμπιν, η ανάληψη του κόμματος των Εργατικών από τον Κιρ Στάρμερ έμελλε να φέρει πάλι στην εξουσία το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Ο Στάρμερ, 61 ετών, είναι ηγέτης του κεντροαριστερού κόμματος και κατάφερε να ανατρέψει την 14ετή πορεία των Συντηρητικών στην εξουσία.

    Εκλογική ανατροπή

    Ο ίδιος γράφει και την προσωπική του ιστορία, καθώς θα είναι ο πρώτος πρωθυπουργός των Εργατικών στη Βρετανία από το 2010.

    Ήπιων τόνων, ίσως και βαρετός για όσους θέλουν να βλέπουν πιο ισχυρές προσωπικότητες σε προέδρους κομμάτων, ο Στάρμερ διετέλεσε επικεφαλής εισαγγελέας της Αγγλίας και της Ουαλίας από το 2008 έως το 2013 και ανακηρύχθηκε ιππότης για τον ρόλο του ως επικεφαλής της Εισαγγελικής Υπηρεσίας του Στέμματος.

    Ένας «Sir» που ξενίζει πολλούς Εργατικούς και τους επικριτές του που τον κατηγορούν ότι αποτελεί μέρος της ελίτ, μακριά από την παραδοσιακή βάση του κόμματός του.

    Ο ίδιος από την άλλη μιλάει αρκετά συχνά για την… ταπεινή καταγωγή του. Γεννημένος το 1963, ο Στάρμερ είναι γιος ενός κατασκευαστή εργαλείων και μιας νοσοκόμας. Του έδωσαν το όνομα του πρώτου ηγέτη του Εργατικού Κινήματος, Κιρ Χάρντι.

    «Υπήρχαν δύσκολες στιγμές», ανέφερε σε μία ομιλία του κατά την έναρξη της εκστρατείας του. «Ξέρω πώς αισθάνεται κανείς με τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό, πώς η αύξηση του κόστους ζωής μπορεί να σε κάνει να φοβάσαι τον ταχυδρόμο που έρχεται στο δρόμο: «Θα φέρει άλλο ένα νομοσχέδιο που δεν μπορούμε να πληρώσουμε;».

    Ο Στάρμερ ασχολήθηκε με την πολιτική στα 50 του χρόνια. Εξελέγη στο Κοινοβούλιο το 2015 και η παρουσία του στους Εργατικούς χαρακτηρίστηκε από τις ισχυρές του διαφωνίες με τον ηγέτη του κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν.

    Αφού ο Κόρμπιν οδήγησε τους Εργατικούς σε δύο εκλογικές ήττες το 2017 και το 2019 – στην τελευταία το κόμμα κατέγραψε το χειρότερο αποτέλεσμα από το 1935 – οι Εργατικοί επέλεξαν τον Στάρμερ για να ηγηθεί των προσπαθειών ανασυγκρότησης.

    Αλλαγή νοοτροπίας

    Ο Στάρμερ επέβαλε πειθαρχία σε ένα κόμμα που είχε κερδίσει τη φήμη του εσωτερικού διχασμού, εγκατέλειψε ορισμένες από τις πιο ανοιχτά σοσιαλιστικές πολιτικές του Κόρμπιν και ζήτησε συγγνώμη όταν αντιμετώπισε κατηγορίες για  αντισημιτισμό εντός του κόμματος.

    Υποσχέθηκε παράλληλα μια αλλαγή κουλτούρας στο Εργατικό Κόμμα. Το μάντρα του είναι τώρα «η χώρα πριν από το κόμμα».

    Έχει πετύχει να καλμάρει τους επενδυτές, όμως η δουλειά που έχει μπροστά του είναι γεμάτη προκλήσεις. Το σύστημα Υγείας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, φυλακές, σχολεία και άμυνα χρειάζονται μεγάλες επενδύσεις και μία «πρόχειρη» εκτίμηση από το ΔΝΤ υπολογίζει ότι η χώρα πρέπει να ξοδέψει τουλάχιστον 30 δισ. δολάρια επιπλέον για να καλύψει αυτές τις ανάγκες.

    Οι Εργατικοί έχουν υποσχεθεί ανάπτυξη της οικονομίας σε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων κατά τις πρώτες 100 ημέρες, με τους αναλυτές να χαρακτηρίζουν τους ισχυρισμούς τους ως «αναπτυξιακό θαύμα».

    Μια άλλη βασική υπόσχεση είναι η μείωση των χρόνων αναμονής στην Εθνική Υπηρεσία Υγείας με την προσθήκη 40.000 περισσότερων ραντεβού κάθε εβδομάδα.

    Τέλος έχει υποσχεθεί περισσότερους δασκάλους, βρεφονηπιακούς σταθμούς και δωρεάν παιδικούς σταθμούς.

    Διαβάστε επίσης:

    Βρετανικές εκλογές: Τη μεγαλύτερη πλειοψηφία στην ιστορία τους αναμένεται να εξασφαλίσουν οι Εργατικοί

    Βρετανικές εκλογές: Τέλος εποχής για τους Τόρις – Το φαβορί και η επιστροφή του Φάρατζ

    Βρετανία: Πιέσεις στον Σούνακ για εκλογές το καλοκαίρι



    ΣΧΟΛΙΑ