• Διεθνής πολιτική

    Κύπρος: Έτοιμη να βοηθήσει σε απομακρύνσεις αμάχων από τη Μέση Ανατολή

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Κωνσταντίνος Κόμπος

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Κωνσταντίνος Κόμπος


    Η Κύπρος βρίσκεται σε ετοιμότητα για να βοηθήσει στην απομάκρυνση αμάχων από τη Μέση Ανατολή, στην περίπτωση κλιμάκωσης της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ στον Λίβανο, δήλωσε σήμερα ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος.

    Η Κύπρος θα συνεχίσει να λειτουργεί ως γέφυρα ασφάλειας για να διευκολύνει την ασφαλή εκκένωση πολιτών από οποιαδήποτε εμπόλεμη ζώνη στην περιοχή, δήλωσε ο Κ. Κόμπος, σημειώνοντας ότι οι εξελίξεις μπορούν να επηρεάσουν και τους σχεδιασμούς παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο υπουργείο Εξωτερικών, στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Αρμένιο ομόλογό του Αραράτ Μιρζογιάν και σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι η Γαλλία και το Βέλγιο είναι έτοιμες να απομακρύνουν πολίτες τους από τον Λίβανο και για το αν είναι έτοιμη η Κύπρος να εφαρμόσει το σχέδιο «Εστία», ο Κύπριος ΥΠΕΞ απάντησε ότι το σχέδιο «Εστία» έχει ενεργοποιηθεί εδώ και εβδομάδες και ότι βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία και σε πλήρη προετοιμασία.

    «Είχαμε όλες τις σχετικές διυπηρεσιακές συναντήσεις και έχουμε καθορίσει τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστεί το σχέδιο σε περίπτωση που αυτό είναι απαραίτητο», σημείωσε.

    Ο Κ. Κόμπος ανέφερε ότι όπως έγινε τους τελευταίους μήνες σε σχέση με το Σουδάν και σε σχέση με τα γεγονότα που έλαβαν χώρα μετά την 7η Οκτωβρίου στο Ισραήλ, γίνεται η σχετική προετοιμασία. «Όλοι ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί, αλλά σε περίπτωση που δεν συμβεί αυτό, η Κύπρος θα συνεχίσει να λειτουργεί ως γέφυρα ασφάλειας για να διευκολύνει την ασφαλή απομάκρυνση των πολιτών από οποιαδήποτε εμπόλεμη ζώνη στην περιοχή μας», ανέφερε.

    Σε ερώτηση για το εάν υπάρχει κάποια ενημέρωση σχετικά με τη βοήθεια που αποστέλλεται στη Γάζα, ο Κύπριος ΥΠΕΞ υπενθύμισε ότι ο ανθρωπιστικός διάδρομος προϋπήρχε της πλωτής πλατφόρμας συμπληρώνοντας ότι βρισκόμαστε τώρα στο στάδιο που ολοκληρώνεται η διαδικασία του JLOTS (Joint Logistics Over-the-Shore system) και ότι «υπήρχε πάντα σχεδιασμός σχετικά με τη μεσοπρόθεσμη επιλογή, η οποία είναι έτοιμη να ενεργοποιηθεί. Όλα τα υλικοτεχνικά και διάφορα στοιχεία έχουν τεθεί σε εφαρμογή».

    «Όλα αυτά, βέβαια, υπόκεινται σε εξελίξεις, διότι, όπως καταλαβαίνετε, η κατάσταση στην περιοχή τις τελευταίες ώρες παίρνει μια πολύ διαφορετική τροπή, και αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί παρά να επηρεάσει κάθε είδους σχεδιασμό σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η ανθρωπιστική βοήθεια πηγαίνει στη Γάζα», συμπλήρωσε.

    πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Διαβάστε επίσης

    Lamda Development: Στο ΕΛΚΕΘΕ το έργο της αποτύπωσης της κατάστασης του θαλασσίου περιβάλλοντος στο παράκτιο μέτωπο του Ελληνικού

    Κωστής Χατζηδάκης: Κανένας συμβιβασμός με φαινόμενα διαφθοράς

    Κωστής Χατζηδάκης: Κανένας συμβιβασμός με φαινόμενα διαφθοράς



    ΣΧΟΛΙΑ