Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Διεθνής πολιτική

Κυπριακό: Απόψε το δείπνο Χριστοδουλίδη με Τατάρ – Στην Αθήνα ο Χακάν Φιντάν το Νοέμβριο

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης

Υπό τη σκιά των άτεγκτων δηλώσεων του ηγέτη των Κατεχομένων, Ερσίν Τατάρ πραγματοποιείται απόψε στη Νέα Υόρκη το άτυπο τριμερές δείπνο μεταξύ του ιδίου, του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη και του γενικού γραμματέα του  ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο Τατάρ σε νέες δηλώσεις του στο τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu τη Δευτέρα επέμεινε πως  προϋπόθεση για να ξεκινήσουν συνομιλίες είναι να ικανοποιηθεί το αίτημα για κυριαρχία των κατεχομένων.

«Οι όροι μας για τις διαπραγματεύσεις με τους Ελληνοκυπρίους είναι σαφείς. Όταν ικανοποιηθεί η κυριαρχία , τότε θα μπορέσει να ξεκινήσει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Η κυριαρχική ισότητά μας πρέπει να καταγραφεί».

Ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε ότι στο δείπνο θα εξηγήσει στους συνομιλητές του ότι πρέπει να ξεκινήσουν οι απευθείας πτήσεις και το εμπόριο προς την αυτοαποκαλούμενη «Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου» και ότι πρέπει να αρθούν, όπως είπε, τα «ξεπερασμένα εμπάργκο, οι απομονώσεις και τα εμπόδια που έχουν επιβληθεί άδικα στο εμπόριο, τον αθλητισμό, τη μουσική και τις διακρατικές διαπραγματεύσεις, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η κυριαρχία μας».

Ο Ερσίν Τατάρ τόνισε ακόμη ότι δεν πρόκειται να ξεκινήσουν επίσημες διαπραγματεύσεις μέχρι να γίνουν αποδεκτά τα κεκτημένα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και να εκπληρωθούν οι σαφείς και ξεκάθαρες προϋποθέσεις.

Δήλωσε δε ότι δεν θα κάνει βήμα πίσω από την πολιτική των δύο κρατών με κυριαρχική ισότητα και ισότιμο διεθνές καθεστώς.

Στην Αθήνα στις 8 Νοεμβρίου ο Φιντάν

Εν τω μεταξύ, και ενώ η κινητικότητα στο Κυπριακό παραμένει έντονη, διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι ο  υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης θα υποδεχθεί τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν (Hakan Fidan) την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου στην Αθήνα.

Διαβάστε επίσης:

Buy, hold or sell: Άμεση ανάλυση για ΚΟΥΕΣ, ΛΑΜΔΑ, ΜΟΗ, ΠΡΟΦ

Ιράν: Η κρατική τηλεόραση έδειξε πλάνα του φερόμενου ως «αγνοούμενου» και «προδότη» στρατηγού Γκάνι

Λευκός Οίκος: Οι ΗΠΑ έχουν ιχνηλατήσει και παρακολουθούν στενά ιρανικές απειλές κατά του Τραμπ εδώ και χρόνια