• Διεθνής πολιτική

    Κίνα: Στο πλευρό του Μαδούρο, μετά τον Πούτιν – Τον συγχαίρει για τη “νίκη” του

    Ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ


    Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ συνεχάρη την Τρίτη τον Νικολάς Μαδούρο της Βενεζουέλας για την «επανεκλογή» του στην προεδρία της χώρας του, ανακοίνωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης την Τρίτη, σε αντίθεση με τις αμφιβολίες για τον αποτέλεσμα και την κριτική που εξέφρασαν ορισμένοι ηγέτες κρατών της Λατινικής Αμερικής και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

    Οι εκλογικές αρχές δήλωσαν ότι ο Μαδούρο «κέρδισε» μια τρίτη θητεία με 51% των ψήφων, παρατείνοντας ένα τέταρτο αιώνα σοσιαλιστικής διακυβέρνησης, αν και η αντιπολίτευση αναφέρει ότι έχει αποδείξεις ευρείας νίκης της στις κάλπες, ενώ σε ολόκληρη τη Βενεζουέλα έχουν ξεσπάσει αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, με την αστυνομία να εκτοξεύει δακρυγόνα για να διαλύσει διαδηλωτές στην πρωτεύουσα Καράκας.

    Ο Σι επανέλαβε τους διμερείς δεσμούς φιλίας στο μήνυμά του προς τον Μαδούρο, λέγοντας ότι ο τελευταίος οδήγησε την κυβέρνησή του και τον λαό του σε μια πορεία ανάπτυξης σύμφωνα με τις εθνικές συνθήκες, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Κίνας Xinhua.

    «Η Κίνα θα υποστηρίξει, όπως πάντα, σθεναρά τις προσπάθειες της Βενεζουέλας να διαφυλάξει την εθνική κυριαρχία, την εθνική αξιοπρέπεια και την κοινωνική σταθερότητα και θα στηρίξει σταθερά τη δίκαιη αντίθεση της Βενεζουέλας στην εξωτερική παρέμβαση», είπε ο Σι.

    Όλα τα κόμματα θα πρέπει να σεβαστούν τις επιλογές του λαού της Βενεζουέλας, δήλωσε εκπρόσωπος του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών σε συνέντευξη Τύπου απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με τη θέση της Κίνας για την αμφισβητούμενη «επανεκλογή» Μαδούρο.

    «Πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση και ο λαός (της Βενεζουέλας) είναι ικανοί να χειριστούν τις εσωτερικές τους υποθέσεις», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, Λιν Τζιαν.

    Ωστόσο, κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής καθώς και οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν αμφιβολίες για τη νίκη του Μαδούρο, με την κυβέρνηση Μπάιντεν να τον κατηγορεί για εκλογική χειραγώγηση και το Περού να απελαύνει διπλωμάτες της Βενεζουέλας.

    Η Ρωσία, η Κούβα, η Ονδούρα και η Βολιβία υποστήριξαν τα εκλογικά αποτελέσματα.

    Διαβάστε επίσης:

    ΠΟΥ – Σοκαριστική έρευνα: Σωματική ή σεξουαλική βία έχει υποστεί τεράστιο ποσοστό εφήβων κοριτσιών

    Έξι νέα προγράμματα κατάρτισης για 81.500 άνεργους και εργαζόμενους – Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν

    Ηνωμένο Βασίλειο: Σε κατάσταση σοκ αναζητεί απαντήσεις για τα κίνητρα της επίθεσης στο Σάουθπορτ



    ΣΧΟΛΙΑ