• Διεθνής πολιτική

    Κίνα-Ρωσία διμερής αγωγός φυσικού αερίου: Το Πεκίνο κρατάει σκληρή στάση

    Βλαντίμιρ Πούτιν- Σι Τζινπίνγκ

    Βλαντίμιρ Πούτιν- Σι Τζινπίνγκ


    Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε τη Δευτέρα ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ρωσία και η Κίνα θα καταλήξουν σε συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου Power of Siberia 2, μετά από τη δημοσιοποίηση ρεπορτάζ των Financial Times που ανέφερε ότι η συμφωνία έχει “παγώσει” λόγω των απαιτήσεων της Κίνας για τις τιμές.

    Τόνισε επίσης, στην καθημερινή τηλεδιάσκεψή του με δημοσιογράφους, ότι οι συνομιλίες για τον αγωγό, ο οποίος έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου ετησίως στην Κίνα, θα συνεχιστούν.

    Ο Πεσκόφ υπογράμμισε ότι οι εμπορικές πτυχές των συνομιλιών δεν πρόκειται να αποκαλυφθούν στο ευρύτερο κοινό.

    Η σκληρή στάση του Πεκίνου για τον αγωγό Power of Siberia 2 υπογραμμίζει τo πώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει οδηγήσει το καθεστώς του Βλαντίμιρ Πούτιν να εξαρτάται όλο και περισσότερο από τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ για οικονομική υποστήριξη.

    Οι πηγές των FT ανέφεραν συγκεκριμένα ότι η Κίνα ζήτησε να πληρώνει για το φυσικό αέριο τιμή σχεδόν ίση με τις κρατικά επιδοτούμενες εγχώριες τιμές της Ρωσίας και θα δεσμευόταν να αγοράζει μόνο ένα μικρό κλάσμα της προγραμματισμένης ετήσιας χωρητικότητας 50 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου του αγωγού.

    Η συμφωνία για τον αγωγό ήταν ένα από τα τρία βασικά αιτήματα του Πούτιν στον Σι όταν συναντήθηκαν πρόσφατα στο Πεκίνο, σύμφωνα πάντα με τις πηγές των FT, μαζί με το αίτημα για μεγαλύτερη δραστηριότητα κινεζικών τραπεζών στη Ρωσία και την αποχή της Κίνας από την ειρηνευτική διάσκεψη που διοργανώνει η Ουκρανία στην Ελβετία αυτόν τον μήνα.

    Η Κίνα ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα απέχει από τη σύνοδο κορυφής για το ουκρανικό στην Ελβετία.

    Δύο από τις πηγές των FT σημείωσαν ότι το Πεκίνο και η Μόσχα συζητούσαν για τη δημιουργία προστατευτικού “φράχτη” γύρω από μία ή περισσότερες κινεζικές τράπεζες που θα χρηματοδοτούσαν το εμπόριο εξαρτημάτων για τη ρωσική αμυντική βιομηχανία – τράπεζες στις οποίες σίγουρα θα επιβληθούν κυρώσεις από τις ΗΠΑ οι οποίες θα τις αποκόψουν από το ευρύτερο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

    Διαβάστε επίσης:

    Saudi Telecom: Εξετάζει προσφορά για τη United Group (Nova) – Στα 8 δισ.ευρώ η αποτίμηση

    ΔΥΠΑ: Ξεπέρασαν τις 11.400 οι εγγραφές στο JOBmatch

    Ted Petrone (Navios Maritime Partners): Η αγορά είναι με το μέρος μας



    ΣΧΟΛΙΑ