Οι δασμοί του Ντόναλντ Τραμπ κινητοποιούν τον πλανήτη, ενώ κυβερνήσεις και επιχειρήσεις σχεδιάζουν τα επόμενα βήματά τους, εν μέσω μιας γενικής αναστάτωσης και αβεβαιότητας. 

Στην Κίνα, ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ οργανώνει μια διάσκεψη την ερχόμενη εβδομάδα, στην οποία θα παρευρεθούν στελέχη κορυφαίων κινεζικών επιχειρήσεων, κυρίως από τον κλάδο της τεχνολογίας, όπως ο συνιδρυτής της Alibaba Group, Τζακ Μα.

1

Όπως αναφέρει το Reuters, σκοπός της συνάντησης, η οποία μάλλον προγραμματίζεται για την Δευτέρα είναι να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα ενότητας και υποστήριξης στον ιδιωτικό τομέα.

Σημειώνεται ότι εφαρμόζοντας την οικονομική του ατζέντα ο Τραμπ, ανακοίνωσε “αμοιβαίους δασμούς” , για την αντιμετώπιση των εμπορικών ελλειμμάτων και την καταπολέμηση των ανισοτήτων στο διεθνές εμπόριο.

Χθες, υπέγραψε διάταγμα που αναθέτει στον εκπρόσωπο εμπορίου των ΗΠΑ και στον υπουργό Εμπορίου να προτείνουν νέους δασμούς ανά χώρα, δηλαδή όπως δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ “ό,τι μας χρεώνουν οι άλλες χώρες, θα τους χρεώνουμε κι εμείς”.

Όσον αφορά την Κίνα, στις αρχές του μήνα, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος αύξησε κατά 10% τους δασμούς για τα εισαγόμενα προϊόντα από την ασιατική χώρα, τον δεύτερο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο των ΗΠΑ μετά το Μεξικό.

Σε απάντηση της η Κίνα δεσμεύθηκε να απαντήσει στους νέους αμερικανικούς δασμούς, επαναλαμβάνοντας ότι οι εμπορικοί πόλεμοι “δεν έχουν νικητή”.

Το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου σε ανακοίνωσή του, έκανε λόγο για “αντίστοιχα μέτρα με στόχο την αποφασιστική προστασία των κινεζικών δικαιωμάτων και συμφερόντων”.

Έτσι, ανακοίνωσε νέους δασμούς σε περίπου 80 προϊόντα, οι οποίοι θα ισχύσουν από τις 10 Φεβρουαρίου.

Παράλληλα, ξεκίνησε αντιμονοπωλιακή έρευνα κατά της Google, αυστηροποίησε τους εξαγωγικούς ελέγχους σε σημαντικά ορυκτά, ενώ δύο αμερικανικές εταιρείες,  οι Calvin Klein και Tommy Hilfiger, μπήκαν σε “μαύρη λίστα”.

Το Πεκίνο δεσμεύτηκε επίσης να προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) για αυτό που χαρακτήρισε “μονομερή επιβολή δασμών κατά σοβαρή παραβίαση των κανόνων του ΠΟΕ”.

Σημειώνεται ότι οι πρόσθετοι δασμοί του Τραμπ ήρθαν σε μια δύσκολη περίοδο για τον Σι, ο οποίος βασίζεται στη μεταποίηση και τις εξαγωγές για να διατηρήσει την ανάπτυξη, ενώ παράλληλα προσπαθεί να ισορροπήσει την ανεξέλεγκτη κατάσταση στην αγορά ακινήτων και να αντιμετωπίσει τον αυξανόμενο αποπληθωρισμό.

Διαβάστε επίσης: 

Αμοιβαίοι Δασμοί: Η νέα εμπορική στρατηγική του Τραμπ και οι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία

Πλήγμα σε Calvin Klein και Tommy Hilfiger – Νέα «θύματα» του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας

Xclusiv: Δραματικές μειώσεις στους ναύλους των ξηρών φορτίων – Οι νέες κυρώσεις για το Ιράν και οι δασμοί διαμορφώνουν νέες συνθήκες