ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αν και βρίσκονται στη δίνη μιας πολιτικής κρίσης με οικονομικές προεκτάσεις, Γαλλία και Γερμανία παλεύουν να βγουν από το αδιέξοδο ακολουθώντας αντίθετες πρακτικές.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ξορκίζει τις εκλογές, προσπαθώντας να βρει το πρόσωπο-κλειδί που θα αναλάβει το ρόλο του πρωθυπουργού, χωρίς να απειλείται με «εξοστρακισμό» όπως συνέβη στην περίπτωση του πρώην πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος έφυγε από την εξουσία μόλις τρεις μήνες αφότου την είχε αναλάβει.
Στον αντίποδα, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς έκανε μόνος του το πρώτο βήμα διάλυσης της Βουλής, ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης, με τα αποτελέσματα να κρίνονται την ερχόμενη Δευτέρα.
Κατακερματισμός στη Γερμανία
Η κυβέρνηση μειοψηφίας του αναμένεται να καταψηφιστεί, με αποτέλεσμα η Γερμανία να οδηγηθεί επτά μήνες νωρίτερα σε εκλογές. «Σε μια δημοκρατία, οι ψηφοφόροι είναι αυτοί που καθορίζουν την πορεία της μελλοντικής πολιτικής. Όταν πάνε στις κάλπες, αποφασίζουν πώς θα απαντήσουμε στα μεγάλα ερωτήματα που βρίσκονται μπροστά μας», σχολίασε ο Σολτς.
Οι δύο μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης βρίσκονται σε μία δεινή πολιτική θέση καθώς οι οικονομίες τους καταγράφουν ισχυρές αδυναμίες και υψηλά ελλείμματα. Το πολιτικό σκηνικό επιβαρύνει το ήδη βαρύ κλίμα, καθώς ο κατακερματισμός στη Βουλή οδηγεί σε απραξία, με τα ακροδεξιά κόμματα να παίζουν τον δικό τους ρόλο.
Όταν οι Γερμανοί ψηφίσουν τον Φεβρουάριο, θα αποφασίσουν μεταξύ τεσσάρων κυρίαρχων κομμάτων και τριών κομμάτων στο πολιτικό περιθώριο, αριστερά και δεξιά. Ειδικά η ακροδεξιά κερδίζει σταθερά υποστήριξη στις δημοσκοπήσεις.
Διχασμένοι οι ψηφοφόροι
Προς το παρόν, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η συντηρητική Χριστιανοδημοκρατική Ένωση κυριαρχεί στην κούρσα και οι περισσότεροι αναμένουν ότι ο επικεφαλής υποψήφιός της, ο Φρίντριχ Μερτς, 69 ετών, θα είναι ο επόμενος καγκελάριος.
Ωστόσο, επειδή είναι πιθανό ότι κανένα από τα κόμματα δεν θα κερδίσει την πλειοψηφία των ψήφων, όποιος και αν κερδίσει την κούρσα θα πρέπει να βρει τουλάχιστον έναν εταίρο συνασπισμού.
Σύμφωνα με τις τρέχουσες δημοσκοπήσεις, η κεντροδεξιά Χριστιανοδημοκρατική Ένωση έχει 33% υποστήριξη, ενώ οι κεντροαριστεροί Σοσιαλδημοκράτες του Σολτς συγκεντρώνουν 16%.
Η Εναλλακτική για τη Γερμανία, γνωστή με τα γερμανικά αρχικά της, AfD, συγκεντρώνει ποσοστό 18% και είναι έτοιμη να συγκεντρώσει τις περισσότερες έδρες στο εθνικό κοινοβούλιο από τότε που ιδρύθηκε το κόμμα πριν από μια δεκαετία. Το κόμμα των Πρασίνων συγκεντρώνει περίπου 13%. Το φιλοεπιχειρηματικό Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα, του οποίου η απομάκρυνση από τον συνασπισμό του κ. Σολτς σήμανε τελικά το τέλος του, συγκεντρώνει ποσοστό 4%, λίγο κάτω από το όριο του 5% που απαιτείται για την είσοδο στο Κοινοβούλιο.
Οι πιέσεις στον Μακρόν
Ο Γάλλος πρόεδρος αναζητεί τον ιδανικό πολιτικό για να επαναφέρει τη Γαλλία σε πολιτική σταθερότητα, αποκλείοντας οποιοδήποτε ενδεχόμενο νέων εκλογών.
Μετά τη σαρωτική παρέμβαση της Μαρίν Λεπέν και του κόμματός της, του Εθνικού Συναγερμού, η οποία οδήγησε στην κατάρρευση της κυβέρνησης του Μισέλ Μπαρνιέ, ο Μακρόν θέλει να αφήσει απ’ εξω τη Λεπέν από τη νέα κυβέρνηση, αποφεύγοντας τη δημιουργία ενός σχηματισμού με μεγάλο πολιτικό εύρος, για να μην έχει τα αποτελέσματα της Γερμανίας.
Ο στόχος του Μακρόν να ενώσει τις κεντρώες δυνάμεις σε μία κυβέρνηση που θα μπορέσει να κρατηθεί στην εξουσία μέχρι το 2027 αποτελεί ένα στοίχημα ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης συνεχίζουν να βάζουν τις δικές τους κόκκινες γραμμές.
Διαβάστε επίσης:
ΗΠΑ: Η Ρωσία θα μπορούσε να εκτοξεύσει άλλον έναν πύραυλο Ορέσνικ στην Ουκρανία σύντομα
Τραμπ: Προτεραιότητα να «επιλυθεί το πρόβλημα της Ουκρανίας με τη Ρωσία»
Ρωσία: Αφαιρεί τους Ταλιμπάν από τον κατάλογο των απαγορευμένων τρομοκρατικών οργανώσεων
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Θεσσαλονίκη: Κλειστά αύριο τα σχολεία στο Δήμο Λαγκαδά
- Λος Άντζελες: Αισχροκέρδεια σε βάρος των πυρόπληκτων καταγγέλλουν οι κάτοικοι που είδαν τα σπίτια τους να γίνονται στάχτη
- Ιράν: Η Τεχεράνη επιβεβαίωσε ότι αφέθηκε ελεύθερος και “επιστρέφει” ο 38χρονος μηχανολόγος που είχε συλληφθεί στην Ιταλία
- Θεσσαλονίκη: Απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των βαρέων οχημάτων σε τμήμα της Εγνατίας Οδού