Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Διεθνής πολιτική

Και η Μαυριτανία στα «συμβόλαια» Τζόρτζι-Παντσέρι; Το βίντεο με το μωρό που καίει τους δύο άντρες

Αντόνιο Παντσέρι, Φραντσέσκο Τζόρτζι

«Πάμε για γραβάτες» ανέφεραν οι κωδικοποιημένες συνομιλίες μεταξύ των εμπλεκόμενων στο σκάνδαλο του Κατάρ για τα ραντεβού όπου θα παραλάμβαναν βαλίτσες με χρήματα, με τον σύντροφο της Εύας Καΐλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι και τον πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι να βρίσκονται στο επίκεντρο των «αμαρτωλών» συναλλαγών, καθώς  στα χέρια της βελγικής αστυνομίας σύμφωνα με τα ιταλικά και βελγικά μέσα βρίσκεται ένα βίντεο από τη συνάντηση τους με τον Ali Bin Samih al Marri, υπουργό Εργασίας του Κατάρ και την αντιπροσωπεία του στις 10 Οκτωβρίου, μια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε περίπου 40 ημέρες πριν από την έναρξη της Μουντιάλ στο Κατάρ.

H συνάντηση έγινε σε κεντρικό ξενοδοχείο των Βρυξελλών, στο οποίο σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο υπουργός του Κατάρ είχε κλείσει τη βασιλική σουίτα στον τέταρτο όροφο του ξενοδοχείου.

Σχεδόν ένα μήνα μετά, στις 14 Νοεμβρίου, θα εμφανιστεί σε ακρόαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να απαντήσει σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών που ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Την προετοιμασία του υπουργού ανέλαβαν, σύμφωνα με τα μέσα ο Παντσέρι και ο Τζότζιο.

Τα ντοκουμέντα από το βίντεο του ξενοδοχείου

Οι δυο τους εμφανίστηκαν στο υπερπολυτελές ξενοδοχείο στις 6 το βράδυ της 10ης Οκτωβρίου, όπως αποδεικνύεται από πλάνα που είχαν στην κατοχή τους οι βελγικές αρχές.

Ο Παντσέρι κρατάει μια τσάντα και ο Τζόρτζι σπρώχνει ένα καρότσι. Μέσα ήταν ένα παιδί, με τα μέσα να αναφέρουν ότι μπορεί να είναι το παιδί του Ιταλού συμβούλου και της Εύας Καϊλή.

Στο βίντεο, από τις κινήσεις όσων συναντήθηκαν, φαίνεται ότι υπάρχει οικειότητα, ειδικά ανάμεσα στον υπουργό του Κατάρ και τον Τζόρτζι.

Τα πλάνα από τις κάμερες στον 4ο όροφο όπου διέμεναν οι Καταριανοί μπορεί να αποδειχθούν καθοριστικά καθώς ένα από τα μέλη της αντιπροσωπείας της χώρας του Κόλπου φαίνεται στον διάδρομο να σπρώχνει ένα μεγάλο τρόλεϊ.

Τριάντα λεπτά αργότερα, γύρω στις 18:30, ο Τζόρτζι βγαίνει από το δωμάτιο σπρώχνοντας το καρότσι με την κόρη του.

Στη συνέχεια εμφανίζεται ξανά στο λόμπι, όπου χαιρετά κάποιον από απόσταση. Είναι ένα πρόσωπο που οι αρχές θεωρούν «οικείο» με τον Τζόρτζι, με τον Ιταλό να του αφήνει το καρότσι με το παιδί.

Μετά από λίγα λεπτά ο Τζόρτζι επιστρέφει στον τέταρτο όροφο. Σχεδόν μια ώρα αργότερα, οι δύο Ιταλοί βγαίνουν από τη σουίτα. Οι ερευνητές των βελγικών αρχών σημειώνουν ότι η τσάντα του Παντσέρι «φαίνεται πολύ πιο γεμάτη από όταν έφτασε».

Επαφές με Μαυριτανία

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στην κατοχή της οι βελγικές αρχές, όπως αναφέρουν τα ευρωπαϊκά μέσα, ο Τζόρτζι είχε αναπτύξει παρόμοιες επαφές όπως με το Κατάρ και το Μαρόκο και με την Μαυριτανία, έναντι αντιτίμου. Τα χρήματα φέρεται ότι θα έμπαιναν ως ενοίκιο στο διαμέρισμά του αξίας 1.500 ευρώ συν 300 έξοδα, ενώ ο Παντσέρι θα εισέπραττε 25 χιλιάδες ευρώ σε μετρητά.

Σχετικά με τη διαδρομή του χρήματος για τις επαφές με Κατάρ και Μαρόκο τα ευρωπαϊκά μέσα κάνουν λόγο για μεθόδους που παραπέμπουν σε εμπόρους ναρκωτικών

Οι δηλώσεις του Φραντσέσκο Τζόρτζι  στους Βέλγους δικαστές μετά τη σύλληψή του για το Qatargate γέμισαν σελίδες σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα, επειδή ο σύντροφος της Εύας Καϊλή  δεν μπορούσε να αρνηθεί όσα ήξεραν οι μυστικές υπηρεσίες για αυτόν και τον Παντσέρι  αφού τους παρακολουθούσαν τα κινητά τους επί μήνες.

Από τα αποσπάσματα των πρακτικών που δημοσιεύθηκαν στο  Il Fatto Quotidiano προκύπτει ότι η έρευνα των βελγικών μυστικών υπηρεσιών ξεκινά την άνοιξη και κορυφώνεται στις 26 Απριλίου με την εισβολή στο σπίτι του Παντσέρι όπου βρέθηκαν 700 χιλιάδες ευρώ.

Ο «Αλγερινός»

Ο Παντσέρι και ο Τζόρτζι χρησιμοποιούσαν κωδικούς για τα χρήματα που έκρυβαν στα διαμερίσματά τους.

Ο Τζόρτζι κάνει λόγο στους δικαστές για έναν μυστηριώδη διαμεσολαβητή, με το κωδικό όνομα «ο Αλγερινός», ονόματι Μπουντζελάλ, που τον σε επαφή με έναν Παλαιστίνιο στην Τουρκία και έναν άλλο υπήκοο στο Βέλγιο, ώστε να μπορούν να επικοινωνούν για να πληρώνεται. «Έτσι έφτασαν τα μετρητά», αναφέρει.

Παραδέχτηκε στους δικαστές ότι πρόσεχε να μην αφήνει ίχνη διαγράφοντας τις επαφές στο κινητό του.

«Ήταν ποσά λίγων δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Υπολογίζω το συνολικό ποσό στις 50.000 ευρώ», λέει ο Τζόρτζι, προσθέτοντας ότι «Έρχονταν στις Βρυξέλλες ή πηγαίναμε  στο Παρίσι, στο σπίτι του, στο διαμέρισμά του. Όταν πήγαμε να πάρουμε χρήματα, είπαμε ότι θα πάρουμε γραβάτες ή κοστούμια».

Υπάρχει επίσης ένα ταξίδι στο Μαρόκο με την οικογένεια Παντσέρι, πιθανότατα από τα δώρα που φέρεται να είχε λάβει ο πρώην ευρωβουλευτής.

Διαβάστε επίσης:

Observer “καίει” Αβραμόπουλο: Συναντούσε Ευρωπαίους αξιωματούχους ενόσω ήταν στο payroll της ΜΚΟ του Παντσέρι