Επίσημη διαμαρτυρία στον ΟΗΕ κατέθεσε το Κατάρ, κατηγορώντας το Μπαχρέιν ότι παραβίασε τον εναέριο χώρο του, κατηγορία την οποία το δεύτερο αρνήθηκε, λίγότερο από δύο εβδομάδες πριν τη σύνοδο των ηγετών των χωρών του Αραβοπερσικού Κόλπου για την άρση του “σχίσματος” με την Ντόχα.

Το Κατάρ κατήγγειλε ότι πολεμικά αεροσκάφη του Μπαχρέιν πέταξαν πάνω από τα καταριανά χωρικά ύδατα, παραβιάζοντας τον ενάεριο χώρο του, στις 9 Δεκεμβρίου, όπως ανέφερε συγκεκριμένα το υπουργείο Εξωτερικών του εμιράτου.

Σχετική επιστολή απέστειλε η εκπρόσωπος του Κατάρ στον ΟΗΕ Άλια Αχμέντ μπιν Σάιφ Αλ Θάνι στον Jerry Matjila, πρόεδρο του Σ.Α. του ΟΗΕ και στον γενικό γραμματέα του Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες.

Το Μπαχρέιν κάνει λόγο για ανεύθυνες και αναληθείς κατηγορίες, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείου του, BNA, το οποίο επικαλείται ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Τη συγκεκριμένη ημέρα, σύμφωνα με το Μπαχρέιν, δύο F-16 του, μαζί με δύο αντίστοιχα αεροσκάφη των ΗΠΑ, συμμετείχαν σε άσκηση στον εναέριο χώρο της Σαουδικής Αραβίας. Όταν η άσκηση τελείωσε, τα αεροσκάφη κατευθύνθηκαν πίσω στο Μπαχρέιν, χωρίς να πλησιάσουν προς το Κατάρ, τονίζει.

Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν και Αίγυπτος διέκοψαν τις διπλωματικές, εμπορικές και μεταφορικές σχέσεις τους με το Κατάρ το 2017, κατηγορώντας το πλούσιο σε φυσικό αέριο εμιράτο για στενούς δεσμούς με το Ιράν και υποστήριξη της τρομοκρατίας, κατηγορίες τις οποίες απέκρουσε η Ντόχα.

Τις τελευταίες εβδομάδες έχει ενταθεί η φημολογία ότι υπάρχουν διεργασίες ομαλοποίησης των σχέσεων των δύο μερών, με το πρακτορείο Bloomberg να μεταδίδει ότι η Σαουδική Αραβία ενδέχεται να καταλήξει σε συμφωνία με το Κατάρ, χωρίς σε πρώτη φάση να συμμετέχουν σε αυτήν τα Εμιράτα, η Αίγυπτος και το Μπαχρέιν.

Το Κατάρ διατηρεί αγαστές σχέσεις σε διεθνή κλίμακα με το κίνημα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, που αποτελεί “κόκκινο πανί” για τις υπόλοιπες μοναρχίες του Κόλπου, αλλά και με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, παράγοντα επίσης φιλικό προς την Αδελφότητα.