Για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό έκανε λόγο σήμερα για «γενοκτονία» στην Ουκρανία, ακολουθώντας τα βήματα του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος χρησιμοποίησε τον ίδιο όρο χθες, Τρίτη.

«Μπορούμε όλο και περισσότερο να μιλάμε για γενοκτονία», δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους στο Κεμπέκ που τον ρώτησαν για τις δηλώσεις του αμερικανού προέδρου.

Ο καναδός πρωθυπουργός, ο οποίος είχε αρνηθεί μέχρι σήμερα να χρησιμοποιήσει τον όρο «γενοκτονία», συνέχισε λέγοντας: «Έχουμε δει αυτήν την επιθυμία για επιθέσεις σε αμάχους, για χρήση της σεξουαλικής βίας ως όπλο πολέμου. Είναι εντελώς απαράδεκτο!»

Ο Τζάστιν Τριντό υπενθύμισε επίσης ότι καναδοί αστυνομικοί έχουν σταλεί στην Ουκρανία για να βοηθήσουν στις έρευνες και ότι ο Καναδάς ήταν «από τις πρώτες χώρες» που κίνησε τη διαδικασία στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για «να διασφαλίσει ότι ο Πούτιν θα λογοδοτήσει για τις πράξεις του, για τα εγκλήματα πολέμου».

Ζελένσκι: Μας πληγώνει η άρνηση του Μακρόν να καταγγείλει “γενοκτονία” στην Ουκρανία

Από την άλλη, η άρνηση  του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να καταγγείλει μια «γενοκτονία» στην Ουκρανία από τον ρωσικό στρατό, έφερε απογοήτευση στην Ουκρανία.

«Αν αληθεύουν, τέτοιες δηλώσεις μας πληγώνουν πολύ», δήλωσε ο Ζελένσκι κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τους αρχηγούς των κρατών της Πολωνίας, της Λιθουανίας, της Εσθονίας και της Λετονίας που πραγματοποιούν επίσκεψη στο Κίεβο.

«Θα κάνω ό,τι μπορώ για να συζητήσω αυτό το θέμα με τον Εμανουέλ Μακρόν σήμερα. Αν αυτό δεν γίνει σήμερα, τότε αύριο που θα βρει τον χρόνο», πρόσθεσε ο Ζελένσκι.

Νωρίτερα σήμερα, ο Εμανουέλ Μακρόν επέλεξε να μην επαναλάβει τον όρο “γενοκτονία” που χρησιμοποίησε ο Αμερικανός ομόλογός του Τζο Μπάιντεν για να κατηγορήσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία.

«Θα έλεγα ότι η Ρωσία ξεκίνησε μονομερώς έναν άγριο πόλεμο, ότι έχει πλέον διαπιστωθεί πως εγκλήματα πολέμου έγιναν από τον ρωσικό στρατό και ότι πρέπει τώρα να βρεθούν οι υπεύθυνοι γι΄ αυτά», δήλωσε ο Μακρόν αρχικά.

«Είναι τρέλα αυτό που συμβαίνει, είναι μια ασύλληπτη βιαιότητα (…) αλλά ταυτόχρονα κοιτάζω τα γεγονότα και θέλω να προσπαθήσω όσο το δυνατόν περισσότερο για να μπορέσω να σταματήσω αυτόν τον πόλεμο και να ξαναχτίσω την ειρήνη, συνεπώς δεν είμαι σίγουρος ότι η λεκτική κλιμάκωση εξυπηρετεί τον σκοπό», συνέχισε.

Ο εκπρόσωπος της ουκρανικής διπλωματίας, ο Όλεγκ Νικολένκο, αντέδρασε γρήγορα δηλώνοντας στο ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, ότι θεωρεί τη θέση του Μακρόν “απογοητευτική”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Μακρόν: Ανοιχτός στην εφαρμογή προτάσεων που έρχονται από τα κόμματα της αριστεράς και των οικολόγων

Μπάιντεν: Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία ύψους 800 εκατ. δολαρίων