• Διεθνής πολιτική

    Κάμαλα Χάρις: Το στοίχημα των χρηματοδοτών – Ποιοι την στηρίζουν, ποιοι κρατούν αποστάσεις

    • NewsRoom

    Καμάλα Χάρις, Τζορτζ Σόρος, Ριντ Χόφμαν, Μάικλ Μπλούμπεργκ


    Σε έναν αγώνα δρόμου για την εξεύρεση υποστηρικτών έχει επιδοθεί η υποψήφια για τη διεκδίκηση της θέσης της Προέδρου των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις.

    Με τις εξελίξεις να είναι καταιγιστικές στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, το πρώτο 24ωρο μετά την παραίτηση του Τζο Μπάιντεν, η Χάρις ήδη μετράει φίλους, «εχθρούς» και… γνωστούς.

    Οι μεγάλοι χορηγοί

    Ήδη από το απόγευμα της Κυριακής (σ.σ. ώρα ΗΠΑ), η Χάρις είχε το πρώτο της μεγάλο «στράικ» με τους Τζορτζ και Άλεξ Σόρος να στηρίζουν την υποψηφιότητά της. Ο Τζορτζ Σόρος θεωρείται ένας από τους κορυφαίους και διαχρονικά πιστούς υποστηρικτές των Δημοκρατικών.

    Όμως σύμφωνα με τους καλά γνωρίζοντες υπάρχει και μία ακόμα ομάδα δωρητών, ίσως όχι τόσο γνωστών ή σημαντικών, οι οποίοι όμως κρατάνε κλειστά τα χαρτιά τους.

    Σημαντικοί Δημοκρατικοί, πρόσωπα κλειδιά και κυβερνήτες με επιρροή έχουν ήδη αρχίσει να συσπειρώνονται γύρω από την Κάμαλα Χάρις, με αποτέλεσμα οι χορηγίες να εκτοξευτούν μέσα σε λίγες ώρες.

    Μάλιστα, η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπάιντεν πέτυχε ένα ρεκόρ με τη συγκέντρωση 46,7 εκατ. δολαρίων, το υψηλότερο ποσό που έχει συγκεντρωθεί μέσα σε μία ημέρα.

    Οι μεγάλοι χορηγοί των Δημοκρατικών που βρίσκονται στο πλευρό της; Ο συνιδρυτής του LinkedIn, Ρέιντ Χόφμαν, o δισεκατομμυριούχος Τζορτζ Σόρος με εκτιμώμενη περιουσία 6,7 δισ. δολάρια και ο γιος του Άλεξ ανήκουν στους πιο διάσημους χορηγούς των Δημοκρατικών.

    Οι παραπάνω τάχθηκαν στο πλευρό της Κάμαλα από τις πρώτες ώρες, σημειώνοντας ότι πρέπει να υπάρξει συσπείρωση γύρω από την υποψηφιότητά της, ώστε να χάσει ο Ντόναλντ Τραμπ.

    Οι σκεπτικοί

    Δεν είναι όμως όλα ρόδινα για την Χάρις, η οποία πρέπει μέσα σε ασφυκτικά πλαίσια να πείσει τους χορηγούς, το κόμμα αλλά κυρίως τους ψηφοφόρους ότι είναι μια δυνατή υποψήφια απέναντι στον Τραμπ.

    Πάντως πολλοί χορηγοί είχε δεν έχουν πεισθεί είτε κρατάνε τα χαρτιά τους κλειστά.

    ο συνιδρυτής του Netflix Ριντ Χάστινγκ με εκτιμώμενη περιουσία 4,6 δισεκατομμύρια δολάρια και ο επιχειρηματίας Βίνοντ Κόσλα με εκτιμώμενη περιουσία 7,7 δισεκατομμύρια δολάρια πρότειναν στους Δημοκρατικούς να εξετάσουν κι άλλες επιλογές εκτός από τη Χάρις. Ο Κόσλα συγκεκριμένα ζήτησε ένα ανοιχτό συνέδριο κι έναν μετριοπαθή υποψήφιο.

    Αντίστοιχα, ο  πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ με εκτιμώμενη περιουσία 104,7 δισεκατομμύρια δολάρια, ένας δωρητής που διέθεσε στο κόμμα 20 εκατομμύρια δολάρια για να υποστηρίξει τον Μπάιντεν τον περασμένο μήνα, πρότεινε οι Δημοκρατικοί να μην «βιαστούν» να αντικαταστήσουν τον Πρόεδρο των ΗΠΑ ως υποψήφιο.

    «Αντ’ αυτού, το κόμμα θα πρέπει να πιάσει τον παλμό των ψηφοφόρων, ειδικά στις πολιτείες που δίνουν μάχη κατά τη διάρκεια των τεσσάρων εβδομάδων πριν από το συνέδριο που θα συγκληθεί στις 19 Αυγούστου», σημείωσε.

    Και δεν είναι ο μόνος υποστηρικτής του Μπάιντεν, που πρακτικά ακυρώνει την επιλογή του προέδρου των ΗΠΑ για τον διάδοχό του στην εκλογική κούρσα. Σε δηλώσεις του στο αμερικανικό δίκτυο ABC News, o Τζον Mόργκαν, υποστηρικής και δωρητής του Μπάιντεν,  υποστήριξε πως  θεωρεί ότι η απερχόμενη αντιπρόεδρος και πρώην εισαγγελέας δεν έχει πιθανότητες να κερδίσει τις εκλογές του Νοεμβρίου, επειδή είναι πολύ προοδευτική. Και γι’ αυτό αυτό το λόγο έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να ανοίξει τον κουμπαρά του για εκείνη. υποστηρίξει το κόμμα για χάρη της.

    «Είναι άλλο πράγμα να ψηφίζεις κάποιον, άλλο πράγμα να συγκεντρώνεις εκατομμύρια δολάρια για κάποιον.  Πρέπει να είσαι μέσα στα πράγματα», τόνισε ο Αμερικανός χορηγός.

    Διαβάστε επίσης:

    Μακρόν: Εκτιμώ το θάρρος και το αίσθημα καθήκοντος που οδήγησαν στην απόφαση του Μπάιντεν να αποσυρθεί

    ΗΠΑ: Η Νάνσι Πελόζι ανακοίνωσε ότι υποστηρίζει την υποψηφιότητα της Κάμαλα Χάρις

    CNN – Ανάλυση: Πώς ο Μπάιντεν έφτασε στην απόφαση να αποσυρθεί



    ΣΧΟΛΙΑ