Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Διεθνής πολιτική

Κάμαλα Χάρις: Η σχέση της με δισεκατομμυριούχους, ο Τραμπ και η «καυτή πατάτα» της οικονομίας

Κάμαλα Χάρις

Κάμαλα Χάρις (Πηγή: Bloomberg)

Στον απόηχο της παραίτησης Μπάιντεν, η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις ξεκινά την εκστρατεία της ως υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία στις εκλογές του Νοεμβρίου των ΗΠΑ. Ωστόσο, βρίσκεται ήδη στο στόχαστρο των Ρεπουμπλικάνων, οι οποίοι ετοιμάζονται για “κάτω από τη μέση” χτυπήματα, ειδικά όσον αφορά τις θέσεις της στο μεταναστατευτικό και την οικονομική πολιτική της χώρας.

Η “καυτή πατάτα” στα χέρια της Χάρις, είναι μια οικονομία που εξακολουθεί να παλεύει με τις πληθωριστικές πιέσεις και την απογοήτευση των Αμερικανών, σε συνδυασμό με τις υποσχέσεις του Ντόναλντ Τραμπ, για περισσότερες περικοπές στους φόρους, τελωνειακούς δασμούς άνω του 10% στα εισαγόμενα είδη και μαζικές απελάσεις, χρησιμοποιώντας ακόμη και τον στρατό αν χρειαστεί.

Προκλήσεις και διαπραγματεύσεις

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους, μία πιθανή κυβέρνηση Χάρις θα υποστηρίξει τις οικονομικές πολιτικές που Μπάιντεν, συμπεριλαμβανομένων των επιδοτήσεων της νομοθεσίας περί μείωσης του πληθωρισμού (Inflation Reduction Act) για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και έργα πράσινης ενέργειας, την αύξηση της χρηματοδότησης της IRS κατά των πλούσιων φοροφυγάδων, τους ειδικούς φόρους στις εξαγορές μετοχών και τον ελάχιστο εταιρικό φόρο 15% για τις μεγάλες εταιρείες.

Σε περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές για την Προεδρία, αναμένεται να έρθει αντιμέτωπη με την ανάγκη να διαπραγματευτεί την παράταση των φορολογικών περικοπών του 2017, οι οποίες μείωσαν προσωρινά τους ατομικούς συντελεστές φόρου εισοδήματος και αύξησαν την πίστωση φόρου για τα παιδιά.

Ο Μπάιντεν είχε υποσχεθεί να παρατείνει αυτές τις περικοπές για οικογένειες που βγάζουν 400.000 δολάρια ετησίως, με τους αναλυτές να σημειώνουν ότι το πιθανότερο είναι η Χάρις να υιοθετήσει την ίδια στάση.

Παρόλο που η αντιπρόεδρος δεν έχει δοκιμαστεί πολύ στην οικονομική πολιτική, ο ρόλος της ως γερουσιαστής και υποψήφια για την προεδρία του 2020, δίνει κάποια εικόνα για τις απόψεις της.

Καμάλα Χάρις και Τζο Μπάιντεν, πηγή: Shawn Thew/EPA/Bloomberg

Οι θέσεις της, αποτυπώνονται στα λόγια και τις πράξεις της, μέσα από την μακρά πορεία της στην πολιτική: ως εισαγγελέας της Σαν Φρανσίσκο, ως γενική εισαγγελέας (υπουργός Δικαιοσύνης) της πολιτείας της Καλιφόρνια, ως ομοσπονδιακή γερουσιαστής, ως υποψήφια πρόεδρος και ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

Πιέσεις σε επιχειρήσεις-κολοσσούς

Το 2012, ως εισαγγελέας της Καλιφόρνια, η Χάρις μήνυσε το eBay, καταγγέλλοντας αθέμιτες πρακτικές πρόσληψης σχετικά με μια συμφωνία απαγόρευσης λαθροθηρίας (non poaching agreement) με την Intuit, η οποία οδήγησε σε διακανονισμό σχεδόν 4 εκατομμυρίων δολαρίων το 2014.

Ένα χρόνο αργότερα, υποχρέωσε την startup Houzz να προσλάβει έναν υπεύθυνο προστασίας προσωπικών δεδομένων, μετά από καταγγελίες ότι η εφαρμογή σχεδιασμού κατοικίας, είχε καταγράψει κλήσεις, χωρίς την κατάλληλη ειδοποίηση και συγκατάθεση των ενδιαφερομένων.

Ένα από τα βασικά θέματα τα οποία προώθησε, ήταν ο περιορισμός της διανομής πορνογραφίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ιδιαίτερα της ‘εκδικητικής πορνογραφίας’, μια πρακτική που περιελάμβανε τη δημοσίευση ακατάλληλων φωτογραφιών χωρίς συγκατάθεση.

Οργάνωσε μάλιστα μια εκστρατεία πίεσης, η οποία ανάγκασε το Facebook, την Google της Alphabet και τη Microsoft να λαμβάνουν μέτρα για την αφαίρεση ορισμένων ακατάλληλων εικόνων.

Καμάλα Χάρις και Τζο Μπάιντεν to 2023 πηγή: Al Drago/Bloomberg

Αρωγή από τις Big Tech

Ως υποψήφια για γενική εισαγγελέας της Καλιφόρνια, η Χάρις φέρεται να διαβεβαίωσε τους πιθανούς χρηματοδότες της, ότι ήταν “καπιταλίστρια”.

Γενικά θεωρήθηκε “ήπια” από στελέχη τεχνολογίας και επενδυτές της τοπικής βιομηχανίας στην περιοχή της, τον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο.

Παρευρέθηκε στον γάμο του Sean Parker, συνιδρυτή του Napster και πρώτου πρόεδρου του Facebook, ενώ κουνιάδος της, είναι ο Τόνι Γουέστ, επικεφαλής νομικός σύμβουλος της Uber.

Έχει δεχτεί επίσης οικονομική στήριξη από τον Reid Hoffman, έναν σημαντικό επιχειρηματία και συνιδρυτή του Linkedin, καθώς και από τον δισεκατομμυριούχο John Doerr, Αμερικανό επενδυτή και επιχειρηματία της Kleiner Perkins στο Menlo Park της Καλιφόρνια.

Μεγάλα στελέχη τεχνολογίας την έχουν επίσης στηρίξει, συμπεριλαμβανομένης της πρώην Chief Operating Officer του Facebook, δισεκατομμυριούχου Sheryl Sandberg, και του Marc Benioff, του δισεκατομμυριούχου CEO της Salesforce.

Να σημειωθεί επίσης ότι ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές των Δημοκρατικών, είναι και ο δισεκατομμυριούχος Τζορτζ Σόρος, ο οποίος εξέφρασε την στήριξη του στην Κάμαλα Χάρις. μετά την παραίτηση Μπάιντεν.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει δώσει περισσότερα από 8,6 εκατ. δολάρια για να ενισχύσει το ψηφοδέλτιο Μπάιντεν-Χάρις.

Και μπορεί κατά την προηγούμενη εκλογική περίοδο το 2020, ο Τζορτζ Σόρος να πρωταγωνίστησε σε κατηγορίες για χρηματοδότηση των Δημοκρατικών, ωστόσο, τον Ιανουάριο έγινε γνωστό ότι οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν βρει τον νέο τους εχθρό στο πρόσωπο του Ελβετού δισεκατομμυριούχου (τύπου Σόρος) Hansjörg Wyss.

Ενέργεια και κλιματική κρίση

Όσον  αφορά το κλίμα και την ενέργεια, οι θέσεις της Χάρις ταυτίζονται με του Τζο Μπάιντεν.

Έχει καταστήσει σαφές από την αρχή της καριέρας της ότι η καθαρή ενέργεια και η περιβαλλοντική δικαιοσύνη αποτελούν προτεραιότητες.

Τη στιγμή που ο Μπάιντεν ανακοίνωσε την Χάρις ως υποψήφιά του στην κούρσα του 2020, φρόντισε να τονίσει την σκληρή στάση της ενάντια στις Big Oil, αναφέροντας αγωγές που είχε κινήσει, τόσο ως εισαγγελέας του Σαν Φρανσίσκο από το 2004 έως το 2011, όσο και ως γενική εισαγγελέας μέχρι τον Ιανουάριο του 2017, όταν έγινε γερουσιαστής των ΗΠΑ.

Καμάλα Χάρις και Τζο Μπάιντεν, πηγή: AP

Πέρσι, ανακοίνωσε δέσμευση 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα, ενώ ήταν η πρώτη φορά που μίλησε διεθνώς για το κλίμα

Ως αντιπρόεδρος, η Χάρις έχει επίσης συμμετάσχει σε εφαρμογές πολιτικής της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος, καθώς υπήρξαν μακροχρόνια ζητήματα περιβαλλοντικής δικαιοσύνης.

Σε αυτό το πλαίσιο, ενεπλάκη σε ένα πρόγραμμα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, για την αντικατάσταση σωλήνων μολύβδου και βαφής μολύβδου σε όλες τις ΗΠΑ.

Η “υπαρξιακή” απειλή της AI

Σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη, σε μια ομιλία της τον Νοέμβριο του 2023, η Χάρις προειδοποίησε για μια “υπαρξιακή” απειλή, επισημαίνοντας ότι θα μπορούσε “να θέσει σε κίνδυνο την ίδια την ύπαρξη της ανθρωπότητας”.

Ο CEO της Alphabet, Sundar Pichai, αριστερά, και ο CEO της OpenAI, Sam Altman, φτάνουν στον Λευκό Οίκο για μια συνάντηση με την Αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις στις 4 Μαΐου 2023, στην Ουάσιγκτον Πηγή: EVAN VUCCI / AP

Μάλιστα, σε συνάντηση με στελέχη τεχνολογίας όπως ο Satya Nadella της Microsoft, ο Sam Altman της OpenAI και ο Sundar Pichai της Alphabet, η Χάρις τόνισε ότι έχουν μια “ηθική” υποχρέωση να προστατεύσουν την ανθρωπότητα από τους πιθανούς κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης.

Μεταναστευτικό – Στο επίκεντρο οι φτωχές περιοχές

Η 59χρονη Αφροαμερικανίδα,, ασχολήθηκε εκτεταμένα και με το μεταναστευτικό, καθώς ήταν στις αρμοδιότητές της αντιπροέδρου.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι φτωχές περιοχές της Λατινικής Αμερικής, από όπου προέρχονται πολλοί μετανάστες.

Πέρσι, ανακοίνωσε 950 εκατομμύρια δολάρια σε χορηγήσεις από ιδιωτικές εταιρείες για την υποστήριξη των κοινοτήτων της Κεντρικής Αμερικής, ενώ παρόμοιες δεσμεύσεις που είχαν γίνει νωρίτερα, ανήλθαν περίπου σε 3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Κάμαλα Χάρις

“Αυτό το ζήτημα δεν μπορεί να περιοριστεί στην πολιτική σφαίρα. Μιλάμε για παιδιά, μιλάμε για οικογένειες, μιλάμε για κακουχία”, είχε δηλώσει το 2021, κατά την επίσκεψή της στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού.

Πιο πρόσφατα, υποστήριξε μια διακρατική συμφωνία για την ασφάλεια των συνόρων, κάτι που ο Μπάιντεν ενέκρινε, ωστόσο ακυρώθηκε από τον Τραμπ, ο οποίος κάλεσε τους Ρεπουμπλικάνους νομοθέτες να την καταργήσουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μεταναστευτικό, είναι ένα από τα θέματα που απασχολεί πολύ σοβαρά τους περισσότερους Αμερικανούς πολίτες, όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις.

“Ακονίζει τα ξίφη” του ο Τραμπ

Την ίδια στιγμή, ο Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαιώνει ότι θα είναι “ευκολότερο να νικήσω” την Κάμαλα Χάρις απ’ ό,τι τον Τζο Μπάιντεν, τώρα που ο πρόεδρος βρίσκεται εκτός κούρσας.

“Τη λέω ‘Κάμαλα που κακαρίζει’. Την έχετε ακούσει να γελάει; Μπορεί κανείς να καταλάβει πολλά από το πώς γελάει κάποιος. Είναι θεοπάλαβη”, έχει πει ο Τραμπ, γνωστός για τον αιχμηρό και πολλές φορές προσβλητικό λόγο του.

Ντόναλντ Τραμπ

Στο ίδιο μήκος κύματος, σύμβουλος της εκστρατείας Τραμπ, ανέφερε στο Reuters κατά τη διάρκεια του συνεδρίου των Ρεπουμπλικάνων στο Μιλγουόκι την περασμένη εβδομάδα ότι “Αν βάλουν την ‘Κάμαλα που κακαρίζει επικεφαλής του ψηφοδελτίου, θα είμαστε μια χαρά”.

Διαβάστε επίσης: 

Ακονίζει τα ξίφη του κατά της Καμάλα ο Τράμπ: Είναι συνυπεύθυνη – Ετοιμάζει διαφημιστική καμπάνια εναντίον της

Τραμπ για Μπάιντεν: Ο χειρότερος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ – Πιο εύκολο να ηττηθεί η Κάμαλα Χάρις

Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ: Καμία διαφορά μεταξύ Μπάιντεν και Χάρις – Δριμύ κατηγορώ για τις εσωκομματικές διαδικασίες