ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει ακόμη στενότερους οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία, καθώς προσπαθεί να σταθεροποιήσει την προβληματική τουρκική οικονομία ενόψει των εκλογών του επόμενου έτους, σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους, τους οποίους επικαλείται το Bloomberg.
Μεταξύ των στόχων του είναι οι εκπτώσεις στις τιμές και οι πληρωμές σε λίρα για τις εισαγωγές ενέργειας, δήλωσαν αρκετοί Τούρκοι αξιωματούχοι που ζήτησαν να μην κατονομαστούν συζητώντας ευαίσθητες πληροφορίες. Ο λογαριασμός της Τουρκίας για το φυσικό αέριο πρόκειται να ξεπεράσει φέτος τα 50 δισ. δολάρια και η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής ενέργειας της χώρας.
Οι στόχοι της συνάντησης
Κατά τη σημερινή συνάντησή του με τον πρόεδρο Ρώσο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Ερντογάν θα επιδιώξει έκπτωση 25% για το φυσικό αέριο και συμφωνία η Τουρκία να πληρώσει μέρος του λογαριασμού της σε λίρες, δήλωσαν.
Άνθρωποι που γνωρίζουν τη θέση της Μόσχας δεν επιβεβαίωσαν τις συνομιλίες για εκπτώσεις στο φυσικό αέριο προς την Τουρκία. Οι δύο χώρες συμφώνησαν να αρχίσουν να προχωρούν σε μερική πληρωμή σε ρούβλια, δήλωσε τον περασμένο μήνα ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός Αλεξάντερ Νόβακ. Ο Ερντογάν και ο Πούτιν πρόκειται να συναντηθούν για τρίτη φορά μέσα σε τρεις μήνες σε πολυμερή σύνοδο κορυφής στο Ουζμπεκιστάν.
Κάποια χρήματα έχουν ήδη εισρεύσει από τη Ρωσία. Η κρατική Rosatom Corp. έστειλε περίπου 5 δισ. δολάρια τον Ιούλιο σε μια θυγατρική της που κατασκευάζει πυρηνικό σταθμό στην Τουρκία. Η μεταφορά αυτή ενίσχυσε τα επίσημα αποθεματικά της Τουρκίας.
Έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών στην Τουρκία
Η Τουρκία αναμένεται να εμφανίσει έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών ύψους 47 δισ. δολαρίων στο τέλος του τρέχοντος έτους και η κακή απόδοση της λίρας καθιστά πιο δαπανηρή την κάλυψη του χρέους. Η άνοδος των παγκόσμιων τιμών ενέργειας έχει φέρει και ένα πρόσθετο βάρος. Οποιαδήποτε βοήθεια για τη στήριξη της οικονομίας θα μπορούσε να προσφέρει σημαντική ώθηση στον Ερντογάν, τα ποσοστά του οποίου στις δημοσκοπήσεις κυμαίνονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, καθώς ο πληθωρισμός ξεπερνά με ταχύτητα το 80% λιγότερο από ένα χρόνο πριν από τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούνιο.
Για την Τουρκία, που είναι και μέλος του ΝΑΤΟ, η σχέση με τη Μόσχα δεν αφορά μόνο πιθανή οικονομική στήριξη, αλλά και μια στρατηγική συμμαχία που μπορεί να χρησιμοποιήσει για να επιδιώξει μόχλευση έναντι της Δύσης.
Ο Ερντογάν έπρεπε να περιηγηθεί σε μια δύσκολη θέση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Παρουσίασε την Τουρκία ως μεσολαβητή και αργότερα βοήθησε στη διαπραγμάτευση μιας συμφωνίας για την επανέναρξη των αποστολών σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας. Ενώ βοήθησε στον εξοπλισμό του Κιέβου, έχει επίσης υπερασπιστεί δημόσια τον Πούτιν έναντι των κυρώσεων και προέτρεψε τα κράτη να μην “υποτιμούν” τη Ρωσία.
Ενόχληση της Μόσχας για τις σχέσεις Ερντογάν – Ουκρανίας
Οι σχέσεις του Ερντογάν με την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας όπλων όπως τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, έχουν επίσης από καιρό ενοχλήσει τη Μόσχα. Αλλά η Άγκυρα παραμένει βασικός εταίρος για τον Πούτιν, καθώς οι διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν λόγω της εισβολής της Ρωσίας κλείνουν άλλες οδούς για το εμπόριο και τις επενδύσεις. Αυτό συμβαίνει αφού η Τουρκία και η Ρωσία έχουν εμβαθύνει τους δεσμούς τους τα τελευταία χρόνια, παρά τις τριβές για τον πόλεμο στη Συρία.
Ο Ερντογάν στρέφεται επίσης προς τα αραβικά κράτη του Κόλπου για οικονομική βοήθεια. Ο υπουργός Οικονομικών Νουρεντίν Νεμπάτι ηγείται των προσπαθειών για την εξασφάλιση περαιτέρω βοήθειας από το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μετά την επέκταση των γραμμών ανταλλαγής των δύο κρατών με την τουρκική κεντρική τράπεζα, δήλωσαν Τούρκοι αξιωματούχοι.
Οι Τούρκοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πιέζουν για παρόμοιες συμφωνίες με τη Σαουδική Αραβία από τότε που άρχισε η προσέγγιση νωρίτερα φέτος. Ήλπιζαν σε πρόοδο όταν ο de facto κυβερνήτης της Σαουδικής Αραβίας, ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, επισκέφθηκε την Άγκυρα σε ένα ταξίδι τον Ιούνιο, το οποίο έθεσε τέρμα σε χρόνια έχθρας. Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι συζητήσεις για το θέμα έχουν σταματήσει, αλλά επιδιώκουν να τις αναζωογονήσουν αυτόν τον μήνα.
Διαβάστε επίσης
Νέα πρόκληση από το τουρκικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα ψεύδεται για τη μικρασιατική καταστροφή
Ο Σι Τζινπίνγκ απέφυγε να παραστεί σε δείπνο με τον Πούτιν και τον Ερντογάν – Τι επικαλέστηκε
Μπερλουσκόνι: «Εγγύηση ευρωπαϊκού προσανατολισμού η παρουσία μας στην Κυβέρνηση»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μαρινάκης: Ο νόμος για τους αιώνιους φοιτητές θα εφαρμοστεί χωρίς καμία διάθεση υποχώρησης
- VesselsValue: Πώς διαμορφώθηκαν οι τιμές στις αγοραπωλησίες πλοίων – Οι κινήσεις της εβδομάδας
- Τραμπ: Ειδικός ανάγνωσης χειλιών αποκαλύπτει τι είπαν με την Μελάνια ενώ χόρευαν μετά την ορκωμοσία
- Βαρτζόπουλος: Έρχεται ειδική άδεια για τα σχολικά πάρτι σε κέντρα – Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για αλκοόλ και τσιγάρα σε ανηλίκους