ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Τουρκία δεν έχει κλείσει την πόρτα του NATO στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, αλλά όπως ανέφερε επιθυμεί διαπραγματεύσεις με τις σκανδιναβικές χώρες και την πάταξη των τρομοκρατικών δραστηριοτήτων που θεωρεί πως ασκούνται ιδίως στη Στοκχόλμη.
«Δεν κλείνουμε την πόρτα. Αλλά ουσιαστικά θέτουμε αυτό το θέμα ως ζήτημα εθνικής ασφάλειας για την Τουρκία», δήλωσε στο Reuters ο Καλίν.
Όπως είναι γνωστό, η Σουηδία φιλοξενεί στο έδαφός της άτομα που έχουν χαρακτηριστεί βρεθεί στο στόχαστρο της κυβέρνησης Ερντογάν, μεταξύ των οποίων Κούρδοι και «οπαδοί του Γκιουλέν», αλλά και ο εκδότης του Nordic Monitor, Αμπντουλάχ Μποζκούρτ.
Την Παρασκευή ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε πως η Τουρκία δεν είναι δυνατόν να υποστηρίξει τη διεύρυνση της συμμαχίας, επειδή η Φινλανδία και η Σουηδία «φιλοξενούν πολλές τρομοκρατικές οργανώσεις». Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας πως η ένταξή της στο ΝΑΤΟ ήταν ένα λάθος που δεν πρέπει να ξαναγίνει.
Ο Καλίν ανέφερε επίσης πως το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) – που έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία – συγκεντρώνει κεφάλαια και στρατολογεί στην Ευρώπη και η παρουσία του είναι «ισχυρή, ανοιχτή και αναγνωρισμένη» στη Σουηδία ειδικότερα.
«Αυτό που πρέπει να γίνει είναι σαφές: πρέπει να σταματήσουν να επιτρέπουν στα καταστήματα, τις δραστηριότητες, τις οργανώσεις, τα άτομα και τα άλλα είδη παρουσίας του PKK να υπάρχουν σε αυτές τις χώρες», δήλωσε ο Καλίν.
“Η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι πάντα μια διαδικασία. Θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Αλλά αυτό είναι το πρώτο σημείο που θέλουμε να θέσουμε υπόψη όλων των συμμάχων καθώς και των σουηδικών αρχών”, πρόσθεσε. “Φυσικά θέλουμε να έχουμε μια συζήτηση, μια διαπραγμάτευση με τους Σουηδούς ομολόγους μας”.
Ερωτηθείς αν η Τουρκία κινδυνεύει να φανεί πως αναζητά κάποιο αντάλλαγμα σε περίοδο πολέμου και όταν η φινλανδική και η σουηδική κοινή γνώμη τάσσεται υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ, ο Καλίν απάντησε πως «το 100% του πληθυσμού μας είναι πολύ αναστατωμένο με την παρουσία του PKK και της FETO (γκιουλενιστών) στην Ευρώπη».
«Αν αυτοί (η Φινλανδία και η Σουηδία) έχουν ένα κοινό που ανησυχεί για την εθνική τους ασφάλεια, εμείς έχουμε ένα κοινό που ανησυχεί εξίσου για τη δική του ασφάλεια», είπε. «Πρέπει να το δούμε αυτό από μια αμοιβαία οπτική γωνία».
Ο Καλίν δήλωσε ότι η έντονη κριτική της Ρωσίας προς τη Φινλανδία και τη Σουηδία για τα σχέδιά τους δεν αποτελεί παράγοντα για τη στάση της Τουρκίας. Ωστόσο, η στάση της Άγκυρας ευνοεί την Μόσχα, η οποία αντιτίθεται στην πιθανότητα εισόδου ειδικά της Φινλανδίας στη Συμμαχία. Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία δεν συμμετέχει στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, όπως τα υπόλοιπα μέλη του NATO.
Διαβάστε επίσης:
Πούτιν: Το τέλος της φινλανδικής ουδετερότητας θα ήταν λάθος
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οδηγούμε τo Hyundai Bayon
- Πιτσιλής για influencers: Έχουν υποχρέωση να πληρώνουν φόρο – Αυτή τη στιγμή ελέγχεται μια ομάδα ανθρώπων
- Κριστίν Λαγκάρντ: Η ΕΕ πρέπει να είναι προετοιμασμένη για τους εμπορικούς δασμούς Τραμπ
- Μαίρη Βιδάλη: Σπαρακτική ανάρτηση μετά τον θάνατο του γιου της – «Ο Κάρολος κι εγώ σας ευχαριτούμε»…