Η Τζόρτζια Μελόνι φαντάζει αδιαφιλονίκητο φαβορί στις κρίσιμες σημερινές εκλογές στην Ιταλία. “Pronti”, είμαστε «Έτοιμοι», να κυβερνήσουμε λέει το σύνθημα στις αφίσες με τη φωτογραφία της, καθώς οι Ιταλοί προσέρχονται από το πρωί στις κάλπες.

Ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός και νυν αρχηγός του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μιλώντας με συνεργάτες του σε καφέ του Μιλάνου, τόνισε ότι «βρίσκεται στην πολιτική αρένα για να προσφέρει, μαζί με το κόμμα του, μια καθοριστική συμβολή και να είναι ο σκηνοθέτης της επόμενης κυβέρνησης».

1

«Εκτιμώ ότι η Φόρτσα Ιτάλια θα ξεπεράσει το 10% των ψήφων. Στη φάση αυτή, βέβαια, σε όλο τον κόσμο έχουμε έλλειψη ηγετών, αλλά η άποψή μου είναι ότι οι ηγέτες πρέπει να αναδεικνύονται, αυτόνομα, με τις δυνάμεις τους» πρόσθεσε ο «Καβαλιέρε». «Θα είμαι ο σκηνοθέτης της επόμενης κυβέρνησης», είπε.

Ουρές στα τμήματα στη Ρώμη, στο 19% η συμμετοχή

Με βάση τα νέα στοιχεία του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών, τα οποία καλύπτουν το 95% των δήμων της χώρας, η προσέλευση στις κάλπες, στις 12 το μεσημέρι τοπική ώρα, διαμορφώθηκε στο 19,09%. Την ίδια ώρα, στις εκλογές του 2018, είχε ψηφίσει το 19,49%των εχόντων δικαίωμα.

Στην Ρώμη, παράλληλα, έχουν σχηματισθεί μεγάλες ουρές ψηφοφόρων έξω από πολλά εκλογικά τμήματα, οι οποίες οφείλονται, κυρίως, στους αριθμούς προτεραιότητας που δίδονται στους πολίτες, με στόχο να αποφευχθεί το φαινόμενο της διπλοψηφίας και, γενικότερα, ο κίνδυνος νοθείας.

Πώς θα βγει κυβέρνηση – Τα νούμερα και οι επιδιώξεις των συμμάχων της Μελόνι

Ο εκλογικός νόμος με τον οποίο διεξάγεται η σημερινή αναμέτρηση εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά το 2018 και βασίζεται κατά δυο τρίτα στην απλή αναλογική και κατά ένα τρίτο στο πλειοψηφικό.

Ένα ποσοστό 44% και η κατάκτηση του 80% των μονοεδρικών είναι αρκετό για να αποτελέσει μια αριθμητικά συμπαγή πλειοψηφία, τόσο στη Βουλή όσο και στη Γερουσία. Αλλά δεν είναι μόνο θέμα αριθμών.

Φαίνεται περισσότερο από πιθανό το τέλος των κυβερνήσεων εθνικής ενότητας, που απορρίφθηκαν από όλους τους κύριους ηγέτες, με εξαίρεση τον Κάρλο Καλέντα. Η διεθνής θέση της Ιταλίας δεν αμφισβητείται, αλλά ο τρόπος με τον οποίο βρίσκεται κανείς στην Ευρώπη είναι απολύτως ανοιχτό κεφάλαιο, όπως αναφέρει η ιταλική εφημερίδα, Corriere Della Serra.

Υπάρχουν δύο Ιταλίες, πιο χωρισμένες από πριν μεταξύ Βορρά και Νοτίου. Και τα πεπρωμένα των ηγετών διακυβεύονται, τόσο για τους νικητές που φιλοδοξούν να κατακτήσουν κορυφαίες θέσεις, όσο και για τους ηττημένους: ανάλογα με τις ψήφους που θα πάρουν, κινδυνεύουν να πεταχτούν έξω…

Ποια κυβέρνηση;

Αλλά η μεγαλύτερη πρόκληση θα είναι αυτή του συνασπισμού κυβέρνησης. Εάν η Τζόρτζια Μελόνι κερδίσει την πλειοψηφία, θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις ορέξεις των συμμάχων της, οι οποίες θα μπορούσαν ακόμη και να αυξηθούν εάν τα αποτελέσματά τους δεν ήταν ικανοποιητικά. Δεν είναι μυστικό ότι ο Σαλβίνι φιλοδοξεί να επιστρέψει στο υπουργείο Εσωτερικών, όπως δεν είναι μυστικό ότι η Μελόνι είναι τουλάχιστον θεωρητικά διαθέσιμη για να δώσει αυτό το… τυράκι στη Λέγκα. Το Εσωτερικών, από την άλλη, μαζί με τα Υπουργεία Οικονομίας, Εξωτερικών και Άμυνας, είναι τα υπουργεία στα οποία, περισσότερο από άλλα, θα παρακολουθεί ο πρόεδρος της ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα.

Τα «καυτά» διλήμματα για την ισορροπία της Ευρώπης

Τα διλήμματα στα οποία καλούνται να απαντήσουν σήμερα οι Ιταλοί που προσέρχονται στις κάλπες επιχειρεί να σκιαγραφήσει ο διευθυντής της εφημερίδας La Reppublica στη σκιά της διαφαινόμενης επικράτησης του ακροδεξιού συνασπισμού που θα οδηγήσει στον πρωθυπουργικό θώκο την Τζόρτζια Μελόνι.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «οι σημερινές εκλογές στην Ιταλία αποτελούν μια καθοριστική στιγμή που θα καθορίσει την πολιτική ταυτότητα της χώρας μας και συνεπακόλουθα της θέσης μας στην Ευρώπη και τη Δύση».

Σύμφωνα με τον Μαουρίτσι Μολινάρι οι σημερινές εκλογές στην Ιταλία κρίνονται από το αίσθημα διαμαρτυρίας το οποίο όπως και το 2018 αποδείχθηκε αποφασιστικό για το τελικό αποτέλεσμα κρίνοντας το υπέρ κινημάτων που «υποδέχθηκαν» τη λαϊκή δυσφορία η οποία έχει βαθιές ρίζες στη κοινωνικο-οικονομικές ανισότητες στη χώρα.

Περιγράφοντας το πώς κινούνται κόμματα όπως τα Αδέλφια της Ιταλίας ή η Λέγκα του Βορρά, ο διευθυντής της La Reppublica, γράφει ότι χρησιμοποιούν διαφορετικές ρητορικές για να μεταφράσουν τη φράση «ο λαός κατά της εξουσίας» κατηγορώντας τον απερχόμενο πρωθυπουργό, Μάριο Ντράγκι, ως την πηγή των λαθών και των εσφαλμένων αποφάσεων που αποδυνάμωσαν τη χώρα και επιδείνωσαν τις συνθήκες ζωής των Ιταλών.

Για τα κόμματα αυτά, προσθέτει, ο Ντράγκι είναι το σύμβολο των «μεγάλων δυνάμεων», «της παγκόσμιας οικονομίας» και «της παγκοσμιοποιήσης» που έχουν αυξήσει τα ποσοστά φτώχιας στη μεσαία τάξη επιβάλοντας θυσίες και εμβόλια.

«Αν τελικά τα συναισθήματα αυτά επικρατήσουν, τότε η Ιταλία θα έχει γίνει το πιο εξελιγμένο πειραματικό έδαφος για τον λαϊκισμό στην Ευρώπη καθώς πέντε χρόνια μετά τη νίκη του Πέπε Γκρίλο και της Λέγκας του Βορρά τόσο στη Βουλή όσο και στη Γερουσία, θα επανέλθει θριαμβευτικά» συμπληρώνει ο Μολινάρι.

Ο ίδιος εξηγεί ότι «ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η αντιπροσωπευτική δημοκρατία που γεννήθηκε από το αντιφασιστικό κίνημα θα αντικατασταθεί από μια μορφή άμεσης δημοκρατίας με στόχο να ενδυναμώσει την προνομιακή σχέση ανάμεσα στον λαό και τον πρόεδρο της Ιταλίας με εμφανή επικράτηση της εκτελεστικής εξουσίας κάτι που θα αποστρέφονταν φιλόσοφοι όπως ο Ρουσσό και ο Μοντεσκιέ».

Ανάμεσα σε αυτούς που υπερασπίζονται και όσους αμφισβητούν την αντιπροσωπευτική δημοκρατία, η La Reppublica θα είναι πάντα στο πλευρό των πρώτων υπερασπιζόμενη πάντα το δίκαιο αν οι δυνάμεις των λαϊκιστών επικρατήσουν, τονίζει ο διευθυντής της εφημερίδας.

Ο ιταλός δημοσιογράφος τονίζει, επίσης, τον κίνδυνο ενίσχυσης των πολιτικών δυνάμεων που «συντονίζονται» με το Κρεμλίνο, είτε αυτός είναι ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι είτε ο Ματτέο Σαλβίνι, σε σημείο που να υπαγορεύσουν τις κινήσεις της επόμενης κυβέρνησης, βάζοντας τέλος στην στρατιωτική στήριξη του Κιέβου και την υποστήριξη των οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας. «Αυτή η αλληλοεπικάλυψη ανάμεσα στην πρόκληση των εθνικιστών-λαϊκιστών για τους δημοκρατικούς θεσμούς και η προφανής εμπλοκή της Ρωσίας κάνουν τις σημερινές εκλογές μοναδικές και εξηγούν γιατί η σημερινή ψήφος είναι κρίσιμη όχι μόνο για την επόμενη κυβέρνηση της Ιταλίας αλλά και για την ισορροπία στην Ευρώπη» καταλήγει ο διευθυντής της La Reppublica.

Διαβάστε επίσης

Ιταλία: Ψήφισε ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα και πολλοί ηγέτες των κομμάτων

Τουρκία: Συνεχίζει τα fake news με φωτογραφίες πολεμικών πλοίων σε Λέσβο και Σάμο

Πούτιν: Έστηνε επί μήνες τα δημοψηφίσματα εν μέσω ανησυχητικής κλιμάκωσης – Ο εκβιασμός μέσω των τροφίμων