Το πρωί της Τρίτης έλαβε χώρα στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρώμης η ακροαματική διαδικασία με θέμα την πράξη νομοθετικού περιεχομένου της προηγούμενης ιταλικής κυβέρνησης, υπό τον Μάριο Ντράγκι, για τη δημιουργία Ταμείου προς αποζημίωση των θυμάτων του ναζισμού στην Ιταλία.

Το κυρίως ζητούμενο είναι να αποφασιστεί αν το Ταμείο, ύψους 61 εκατομμυρίων ευρώ, σέβεται την ιταλική νομοθεσία και ειδικότερα τα όσα προβλέπει το Σύνταγμα για τα θύματα «εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας».

Αντιρρήσεις εκφράζονται για τη νομική ρήτρα, με βάση την οποία η καταβολή αποζημιώσεων από το «Ταμείο Ντράγκι» διευθετεί οριστικά το ζήτημα και αποκλείει περαιτέρω έννομες αξιώσεις για την καταβολή επανορθώσεων.

Με άλλα λόγια, το Συνταγματικό Δικαστήριο ουσιαστικά καλείται να απαντήσει το ερώτημα, εάν μπορούν να συνεχιστούν οι δίκες για τις πολεμικές επανορθώσεις.

Η όλη υπόθεση έχει και άμεσο ελληνικό ενδιαφέρον.

Διότι, εάν το «Ταμείο Ντράγκι» κριθεί καθ’ όλα νόμιμο, αυτό σημαίνει ότι σταματά κάθε δίκη για καταβολή αποζημιώσεων στα θύματα των Ες Ες και στους συγγενείς τους.

Μέχρι τώρα, ιταλικά δικαστήρια έχουν αποφανθεί ότι η Γερμανία οφείλει να αποζημιώσει όλα τα θύματα και ότι μέσω της Ιταλίας μπορούν να λάβουν επανορθώσεις και οι συγγενείς των θυμάτων της τραγικής σφαγής του Διστόμου.

Μόνο για Ιταλούς δικαιούχους το «Ταμείο Ντράγκι»

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της Ιταλίας, μάλιστα, είχε αποφανθεί ότι πρέπει να κατασχεθούν, για το σκοπό αυτό, ακίνητα του γερμανικού δημοσίου που βρίσκονται στην ιταλική πρωτεύουσα, όπως εκείνο της Γερμανικής Σχολής και του Ινστιτούτου Γκαίτε.

Το «Ταμείο Ντράγκι», όμως, ουσιαστικά έχει ως στόχο να σταματήσει την όλη αυτή διαδικασία, με καταβολή χρημάτων μόνον σε Ιταλούς πολίτες.

Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου αναμένεται μέχρι και το Φθινόπωρο.

Τη σημερινή ακροαματική διαδικασία παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος του Διστόμου Γιάννης Σταθάς και ο δημοτικός σύμβουλος και δικηγόρος Μιλτιάδης Σφουντούρης.

Το γερμανικό Δημόσιο είχε προσφύγει εκ νέου στο Δικαστήριο της Χάγης, με αίτημα να μην εκτελεστούν οι δικαστικές αποφάσεις για κατάσχεση περιουσίας του στην ιταλική επικράτεια.

Ο δικηγόρος Γιόαχιμ Λάου, ο οποίος ασχολείται με την υπόθεση εδώ και δύο δεκαετίες και υποστηρίζει την ελληνική πλευρά, θεωρεί ότι Ιταλία και Ελλάδα μπορούν, εν δυνάμει, να διορθώσουν την προηγούμενη απόφαση του Δικαστηρίου (η οποία είχε εκδοθεί το 2012) προσκομίζοντας στο δικαστήριο τη Συμφωνία του Λονδίνου του 1953, στο άρθρο 17 της οποίας, όπως υποστηρίζει, αναφέρεται ότι η Γερμανία παραιτείται από την «κρατική ασυλία της».

Πηγή: Deutsche Welle

Διαβάστε επίσης:

Υπόθεση Κολωνού: Σε δίκη και οι 26 κατηγορούμενοι

Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν ΕΒΕΑ και ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ

ΝΔ: Στηρίζει Μπακογιάννη για πρόεδρο της ΚΕΔΕ μετά τις εκλογές