ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Tην υιοθέτηση ενός φιλικού προς τους δανειολήπτες μέτρου για τα επισφαλή δάνεια προωθεί η κυβέρνηση της Ιταλίας στο πλαίσιο των ενεργειών της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι με στόχο τη στήριξη οικογενειών και επιχειρήσεων που βρίσκονται υπό πίεση από τα αυξημένα επιτοκία.
Ειδικότερα, όπως μετέδωσε το Bloomberg που επικαλείται πηγές με γνώση του θέματος, η κυβέρνηση Μελόνι βρίσκεται σε στάδιο οριστικοποίησης ενός νέου πλαισίου που θα επιτρέπει σε ιδιώτες και σε μικρές επιχειρήσεις να αποπληρώσουν χρέη που έχουν καθυστερήσει έναντι ενός μέρους μόνο της ονομαστικής τους αξίας.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg, το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μελόνι θα μπορούσε να προκαλέσει νέα αναστάτωση τις τράπεζες της χώρας και τους διεθνείς επενδυτές, όπως η αιφνιδιαστική απόφαση πρόσφατα για την επιβολή φόρου απροσδόκητων τραπεζικών κερδών.
Οι ανησυχίες των επενδυτών επικεντρώνονται στο ενδεχόμενο τα μέτρα να θέσουν σε κίνδυνο την αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων της Ιταλίας και να εξαλείψουν τα κέρδη τους.
Μιλώντας στο Bloomberg News, ο υπουργός Βιομηχανίας Αντόλφο Ούρσο υπογράμμισε ότι “στόχος μας είναι να απαλλάξουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους και επιχειρήσεις από τα επισφαλή τους δάνειά, να τακτοποιήσουμε παλαιότερα χρέη και να τους επαναφέρουμε στη δουλειά”.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο, η πρόταση αρχικά είχε διατυπωθεί στα τέλη του περασμένου έτους από βουλευτές κοντά στην Μελόνι και την υποστήριξε ο Ούρσο. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης είχαν υποβάλει ξεχωριστό νομοσχέδιο για το θέμα.
Παρ’ όλο που το ιταλικό κοινοβούλιο θα ξεκινήσει τη συζήτηση των μέτρων τον επόμενο μήνα, η κυβέρνηση θα μπορούσε να αποφασίσει να επιταχύνει την έγκρισή τους, συμπεριλαμβανομένου του νομοσχεδίου για τα “κόκκινα δάνεια”, σε ένα από τα επόμενα διατάγματά της, ανέφεραν οι πηγές του Bloomberg.
Όπως και με τον φόρο απροσδόκητων κερδών, που εγκρίθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα, οι βουλευτές της Μελόνι επιδιώκουν να περιορίσουν τα υπερβολικά κέρδη που αποκομίζουν παράγοντες του χρηματοοικονομικού συστήματος, αναφέρει το κείμενο του σχεδίου νόμου.
Το προσχέδιο σημειώνει ακόμα ότι οι επενδυτές στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, συχνά διεθνείς, αγόρασαν αυτά τα χρέη αυτά όταν οι συνθήκες ήταν δραματικές και “κερδοσκοπούν από δίδυμες αδυναμίες”, των τραπεζών και των δανειοληπτών, με “τοκογλυφικού τύπου περιθώρια” που είναι “πραγματικά απαράδεκτα”.
Οι επενδυτές αγοράζουν συνήθως τα δάνεια ή τα ομαδοποιούν σε τιτλοποιήσεις — συχνά με κρατική εγγύηση — για ένα μικρό κλάσμα μόνο της ονομαστικής τους αξίας. Καθυστερημένα μη εξασφαλισμένα δάνεια, όπως πιστωτικών καρτών, αλλάζουν χέρια για λιγότερο από 10% της ονομαστικής τους αξίας, ενώ τα χρέη ακινήτων και άλλα ενυπόθηκα μπορούν να έχουν υψηλότερες τιμές.
Το νέο νομοσχέδιο θα επιτρέπει σε Ιταλούς δανειολήπτες με χρέη κάτω των 25 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία σταμάτησαν να εξυπηρετούνται μεταξύ 2015 και 2021, να τα επαναγοράσουν από τα funds που τα αγόρασαν από τράπεζες μέχρι το τέλος του περασμένου έτους.
Οι δανειολήπτες θα πληρώνουν μία προσαύξηση 20% επί της αξίας της αρχικής συναλλαγής, σύμφωνα με την πρόταση του κόμματος της Μελόνι.
O Gregorio Consoli, συνεργάτης επί χρηματοδοτικών θεμάτων της δικηγορικής εταιρείας Chiomenti, σχολιάζει ότι “το προτεινόμενο νομοσχέδιο περιορίζει τη μέγιστη ανάκτηση στις καλύτερες πιστώσεις, ενώ παραμένουν αμετάβλητα τα δάνεια με χαμηλές ανακτήσεις — κάτι που επηρεάζει το σκεπτικό των επενδύσεων”.
Σύμφωνα με τον ίδιο, “όσο υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με τους κανόνες, τα funds πιθανότατα θα σταματήσουν να επενδύουν, οι τράπεζες θα δυσκολεύονται να πουλήσουν τα επισφαλή τους δάνεια και αυτό μπορεί να έχει αντίκτυπο στην ικανότητά τους να χορηγούν νέα δάνεια”.
Το Bloomberg επισημαίνει ότι μέτρο θα μπορούσε να επιφέρει ένα νέο πλήγμα στην ιταλική αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων, η οποία έχει προσελκύσει δεκάδες διεθνείς αγοραστές από το 2015.
Τα διεθνή funds έχουν ξοδέψει δισεκατομμύρια ευρώ για να αγοράσουν επισφαλή δάνεια από ιταλικές τράπεζες τα τελευταία οκτώ χρόνια, επιτρέποντάς τους να διαγράψουν θέσεις που ήταν δύσκολο να ανακτηθούν και δίνοντας έτσι ώθηση στη δραστηριότητα νέων δανείων.
Συγκεκριμένα, οι εκχωρήσεις βοήθησαν να μειωθεί η έκθεση των ιταλικών τραπεζών σε μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα από τα 341 δισ. ευρώ στο τέλος του 2015 σε 58 δισ. τον Μάρτιο φέτος, σύμφωνα με εκθέσεις της PricewaterhouseCoopers.
Διαβάστε επίσης:
Πάρνηθα: Αναπτήρες, βαμβάκι, σπινθηριστή και κιάλια είχαν στην κατοχή τους οι ύποπτοι για εμπρησμό
Αττική Οδός: Κλειστή λόγω εργασιών η έξοδος προς Λ. Κύμης στο ρεύμα προς Ελευσίνα
ΗΠΑ: Σε χαμηλό τριών εβδομάδων οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση