• Διεθνής πολιτική

    Ιταλία: Συνεχίζεται η «σύγκρουση» Μελόνι και Ιταλικής Δικαιοσύνης για τη μεταφορά μεταναστών στην Αλβανία

    • NewsRoom
    Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι με τον Αλβανό ομόλογό της, Έντι Ράμα

    Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι με τον Αλβανό ομόλογό της, Έντι Ράμα


    Το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών, εν μέσω σκληρής κριτικής απέναντι στο σχέδιο που προσπαθεί να υλοποιήσει για το μεταναστευτικό, προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά της απόφασης του δικαστηρίου της Ρώμης, το οποίο αποφάσισε να μην επικυρώσει την υποχρεωτική παραμονή δώδεκα μεταναστών στα δύο κλειστά κέντρα κράτησης της βόρειας Αλβανίας.

    Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση αυτή του δικαστηρίου της Αιώνιας Πόλης είχε ως συνέπεια την μεταφορά στην Ιταλία των συγκεκριμένων αιτούντων άσυλο την περασμένη Παρασκευή.

    Η ακροδεξιά Τζόρτζια Μελόνι είχε υπογράψει το 2023 συμφωνία με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα, για την μεταφορά μεταναστών που διασώζονται από τις ιταλικές αρχές στη θάλασσα, σε κλειστά κέντρα κράτησης σε Αλβανικό έδαφος.

    Η αμφιλεγόμενη αυτή συμφωνία είχε πολλές αντιδράσεις από διεθνείς φορείς και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του ΟΗΕ και της Διεθνούς Αμνηστίας, ενώ η ίδια η Ιταλική δικαιοσύνη έβαλε φρένο στην υλοποίηση της. Μάλιστα, 160 οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών καταδίκασαν την συμφωνία λέγοντας πως πρόκειται για ένα «απάνθρωπο, παράλογο και κοστοβόρο σύστημα που καταπατά τις διεθνείς υποχρεώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

    Με βάση τη συμφωνία, στα κέντρα κράτησης της Αλβανίας θα μπορούσαν να κρατούνται έως και 3.000 άνδρες το μήνα, ενώ αποκλείει τις γυναίκες, τα παιδιά και τα ευάλωτα άτομα, τα οποία θα οδηγούνται στην Ιταλία.

    Από τους μετανάστες που αρχικά μεταφέρθηκαν στην Αλβανία, οι τέσσερις άνδρες επέστρεψαν στην Ιταλία, καθώς με τη βοήθεια της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ αποδείχτηκε ότι οι δύο ήταν ανήλικοι ενώ οι άλλοι δύο κρίθηκαν ευάλωτοι.

    Οι υπόλοιποι 12 κρίθηκαν από το δικαστήριο της Ρώμης ότι κινδύνευαν από βία εάν απελαύνονταν στις χώρες καταγωγής τους, σε μια απόφαση που  βασίστηκε στην απόφαση της 4ης Οκτωβρίου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

    Μετά την απόφαση του δικαστηρίου της Ρώμης, τα κόμματα της αντιπολίτευσης και εθνικές εφημερίδες στην Ιταλία ανέφεραν ότι το σχέδιο αυτό της ακροδεξιάς κυβέρνησης Μελόνι, θα κοστίσει περίπου 1 δισ. ευρώ (830 εκατ. λίρες) σε πέντε χρόνια και είναι ήδη αποτυχημένο.

    Ακόμα, υπογράμμισαν ότι η κυβέρνηση δαπάνησε 250.000 ευρώ μόνο για τη μεταφορά των 16 ανδρών στην Αλβανία με στρατιωτικό σκάφος, υποδηλώνοντας το πόσο κοστοβόρο και επομένως μη βιώσιμο είναι το σχέδιο.

    Οι Αδελφοί της Ιταλίας, το ακροδεξιό κόμμα της Ιταλίδας πρωθυπουργού, Τζόρτζια Μελόνι, καταδίκασε οργισμένα την απόφαση του δικαστηρίου της Ρώμης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάνοντας λόγο για «πολιτικοποιημένους δικαστές» που «θα ήθελαν να καταργήσουν τα σύνορα της Ιταλίας. Δεν θα το επιτρέψουμε».

    Στην προσφυγή του, το υπουργείο Εσωτερικών υποστηρίζει ότι οι δικαστές της ιταλικής πρωτεύουσας έπρεπε να λάβουν υπόψη την λίστα «ασφαλών χωρών προέλευσης», την οποία είχε καταρτίσει το υπουργείο Εξωτερικών, και ότι παράλληλα παρερμήνευσαν την απόφαση του δικαστηρίου της ΕΕ της 4ης Οκτωβρίου, η οποία αφορά τον χαρακτηρισμό των ασφαλών χωρών.

    Προσθέτει ότι «η απόφαση του δικαστηρίου της Ρώμης στερείται σχετικής αιτιολόγησης».

    Διαβάστε επίσης:
    Χ. Στυλιανίδης: Τα διευρωπαϊκά δίκτυα ανοίγουν γεωγραφικούς ορίζοντες για την Ελλάδα και την Θεσσαλονίκη

    Εξώδικο της εταιρείας ΕΝΙΑ στο mononews.gr – Η απάντησή μας

    Νέα Οδός: Κυκλοφοριακές Ρυθμίσεις στον Α.Θ.Ε.



    ΣΧΟΛΙΑ