Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Διεθνής πολιτική

Ιστορική συνάντηση Χριστοδουλίδη – Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο την Τετάρτη

O Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης

O Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης

Πρόσκληση για συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στον Λευκό Οίκο, την προσεχή Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου, έλαβε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες που μεταδόθηκαν από τις ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Τετάρτη είχε πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία ο πρώτος Στρατηγικός Διάλογος μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ.

Στον Διάλογο, οι δύο πλευρές εξέφρασαν τη βούλησή τους να συνεχίσουν και να ενισχύσουν τη συνεργασία τους και επαναβεβαίωσαν με κοινή δήλωσή τους μετά την ολοκλήρωση του πρώτου Στρατηγικού Διαλόγου που πραγματοποιήθηκε στις 23/10 στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία

Στην έναρξη του Στρατηγικού Διαλόγου παρέστη ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνος Κόμπος, ο οποίος στην εναρκτήρια ομιλία του ανέδειξε τη σημασία της θεσμοθέτησης Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ.

Υπογράμμισε δε τις προοπτικές που δημιουργούνται για την ενίσχυση και διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Αναφέρθηκε επίσης, στις κοινές αξίες που διέπουν τις σχέσεις Κύπρου-ΗΠΑ, τονίζοντας την κοινή βούληση των δύο χωρών να εργαστούν για την ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και Μέσης Ανατολής.

Την Κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής εκπροσώπησε ο Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Ευρωπαϊκά και Ευρω-ασιατικά θέματα, κ. James O’ Brien. Επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπίας κατά τις ολοήμερες διαβουλεύσεις ήταν ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβης Ανδρέας Σ. Κακουρής.

Οι εργασίες του πρώτου Στρατηγικού Διαλόγου εστίασαν στις θεματικές ενότητες «Διεθνής και Περιφερειακή Συνεργασία», «Ασφάλεια, Διαχείριση Κρίσεων και Επιβολή του Νόμου», «Εκπαίδευση/δεσμοί μεταξύ των δύο λαών» και «Ενέργεια, Εμπόριο, Έρευνα και Τεχνολογία».

Στο περιθώριο των εργασιών του Στρατηγικού Διαλόγου, ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής κ. Νικόδημος Δαμιανού υπέγραψε, εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, τις Συμφωνίες Άρτεμις (Artemis Accords), που αφορούν στην ειρηνική εξερεύνηση και εκμετάλλευση του διαστήματος.

Στο κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος που δημοσιεύτηκε από τις Κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της Κυπριακής Δημοκρατίας με την ευκαιρία του Πρώτου Στρατηγικού Διαλόγου Κύπρο και ΗΠΑ επαναβεβαίωσαν τη βούλησή τους να συνεχίσουν και να ενισχύσουν τη συνεργασία στους ακόλουθους τομείς:

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση στις ΗΠΑ θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη το μεσημέρι στο Οβάλ Γραφείο.

Διαβάστε επίσης: 

Έλον Μασκ: Διαψεύδει δημοσίευμα της WP περί «παράνομης» εργασίας του στις ΗΠΑ – Για υποκρισία κάνει λόγο ο Μπάιντεν

ΗΠΑ: Ο Τραμπ υπόσχεται ειρήνη στη Μέση Ανατολή προσπαθώντας να προσελκύσει μουσουλμάνους ψηφοφόρους

Ο ελληνόκτητος στόλος πρώτος στον κόσμο αλλά η ελληνική σημαία δεύτερη στην Ευρώπη και 9η παγκοσμίως!