ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών ‘Ελι Κοέν δήλωσε σήμερα από το Κίεβο ότι η χώρα του είναι “προσηλωμένη στην κυριαρχία” της Ουκρανίας, με την ευκαιρία της πρώτης επίσκεψης υπουργού του εβραϊκού κράτους στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή πριν από περίπου ένα χρόνο.
“Το Ισραήλ είναι αποφασιστικά αλληλέγγυο προς τους Ουκρανούς και παραμένει προσηλωμένο στην κυριαρχία και την ακεραιότητα της Ουκρανίας”, δήλωσε ο Κοέν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα.
“Είμαι περήφανος που στέκομαι στο πλευρό της Ουκρανίας απέναντι σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς”, τόνισε.
Ο Κοέν δήλωσε ότι το Ισραήλ θα υποστηρίξει την ειρηνευτική πρόταση του Κιέβου στα Ηνωμένα Έθνη την ερχόμενη εβδομάδα — την οποία η Ρωσία έχει απορρίψει επανειλημμένα. Δήλωσε επίσης ότι η χώρα του θα “στηρίξει και θα βοηθήσει να εγκριθεί εγγύηση ώστε να εξασφαλιστεί ποσό έως 200 εκατομμυρίων δολαρίων για ισραηλινά έργα στις υποδομές υγείας και αστικές υποδομές στην Ουκρανία, δήλωσε.
“Θα βοηθήσουμε να αναπτυχθεί ένα σύστημα έγκαιρου έξυπνου συναγερμού για την Ουκρανία”, δήλωσε επίσης ο Κοέν, χωρίς άλλες διευκρινίσεις.
“Το Ισραήλ αντιτίθεται σθεναρά στη δολοφονία αθώων πολιτών”, πρόσθεσε, αφότου μετέβη το πρωί στη μαρτυρική πόλη Μπούτσα, σύμβολο των ωμοτήτων για τις οποίες κατηγορείται η Ρωσία.
“Οι τραγικές εικόνες είναι ακόμη χαραγμένες στην καρδιά μου”, δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός αναφερόμενος στο θέμα της Μπούτσα, από την οποία οι φωτογραφίες πτωμάτων αμάχων σκοτωμένων και εγκαταλελειμμένων στους δρόμους αυτής της συνοικίας του Κιέβου προκάλεσαν έντονη θλίψη ανά τον κόσμο τον Απρίλιο του 2022.
“Δεν μπορούμε να μείνουμε αδιάφοροι απέναντι στις δύσκολες αυτές εικόνες και απέναντι στις αφηγήσεις των ωμοτήτων, που άκουσα εδώ. Το Ισραήλ καταδικάζει κάθε σκόπιμη επίθεση κατά αθώων”, έγραψε το πρωί στο Twitter.
Καθώς πολυαναμενόταν μια δήλωση του Κοέν για το θέμα των ενδεχόμενων παραδόσεων όπλων στο Κίεβο — κάτι που το Ισραήλ έχει αρνηθεί να κάνει εδώ και έναν χρόνο για να μην δυσαρεστήσει τη Μόσχα με την οποία διατηρεί προνομιακές σχέσεις — ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ δεν έκανε ανακοινώσεις για το θέμα αυτό σήμερα.
Το Ισραήλ έχει καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά έχει περιορίσει τη βοήθειά του στο Κίεβο αποστέλλοντας ανθρωπιστικό υλικό και προστατευτικό εξοπλισμό.
Έως τώρα, το Ισραήλ έχει φροντίσει να μείνει ουδέτερο, μη ανταποκρινόμενο στα επανειλημμένα αιτήματα του Βολοντίμιρ Ζελένσκι για την αποστολή όπλων, κυρίως λόγω της παρουσίας του ρωσικού στρατού που έχει αναπτυχθεί στη Συρία.
Οι Ισραηλινοί θέλουν να διατηρήσουν τη γραμμή συντονισμού και επικοινωνίας με τη Ρωσία που δημιουργήθηκε το 2015 για τα στρατιωτικά τους πλήγματα σε φερόμενους ιρανικούς στόχους στη Συρία. Η σχέση του Ισραήλ με τη Ρωσία διαμορφώνεται από τη μεγάλη επιρροή που ασκεί η Μόσχα στην κατάσταση ασφαλείας στη Συρία. Το Ισραήλ φοβάται ότι ο άσπονδος εχθρός του, το Ιράν, και οι πολιτοφυλακές που έχουν συμμαχήσει μαζί του, όπως η Χεζμπολάχ του Λιβάνου, θα επεκτείνουν την επιρροή τους στη Συρία και θα απειλήσουν το ισραηλινό έδαφος. Επιπλέον, υπάρχει μεγάλη εβραϊκή κοινότητα στη Ρωσία, την οποία το Ισραήλ λαμβάνει υπόψη του.
Ο Ουκρανός ομόλογός του Ντμίτρο Κουλέμπα ευχαρίστησε το Ισραήλ για την “υποστήριξή του” και είπε ότι προσβλέπει σε μελλοντικές “αποφάσεις” για την “προστασία του εναερίου χώρου” της Ουκρανίας.
Νωρίτερα σήμερα, ο Ισραηλινός υπουργός μετέβη στο μνημείο Μπάμπι Γιαρ στο Κίεβο, έναν τόπο όπου φυλάσσονται τα οστά σχεδόν 34.000 Εβραίων που σφαγιάστηκαν το 1941 όταν η πόλη τελούσε υπό ναζιστική κατοχή.
Ο χώρος φρουρείται από τον ουκρανικό στρατό, ο οποίος εμποδίζει την πρόσβαση, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου.
Διαβάστε επίσης
OHE: Αναζητά βοήθεια 1 δισ. δολαρίων για τους σεισμόπληκτους στην Τουρκία
Ρωσία: Συμφωνία για νέα ανταλλαγή αιχμαλώτων με την Ουκρανία