• Διεθνής πολιτική

    Ισραήλ: Τη διεξαγωγή έρευνας για κυβερνητικές ευθύνες στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου ζήτησε ο υπ. Άμυνας

    Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοαβ Γκαλάντ

    Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοαβ Γκαλάντ


    Τη διεξαγωγή έρευνας για τυχόν κυβερνητικές ευθύνες σε σχέση με την άνευ προηγουμένου επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, ζήτησε σήμερα ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκαλάντ σε τελετή αποφοίτησης αξιωματικών του στρατού, παρουσία του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

    Ο Γκαλάντ τόνισε μεταξύ άλλων πως η κρατική έρευνα θα πρέπει «να είναι αντικειμενική, να διερευνήσει όλους μας, όσους λαμβάνουν τις αποφάσεις και όσους τις εκτελούν – στην κυβέρνηση, στις ένοπλες δυνάμεις και στις υπηρεσίες ασφαλείας». «Πρέπει να διερευνήσει εμένα ως υπουργό Άμυνας, πρέπει να διερευνήσει τον πρωθυπουργό», είπε ο Γκαλάντ, επευφημούμενος από τους παρευρισκόμενους.

    Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει απορρίψει εκκλήσεις για τη διεξαγωγή κρατικής έρευνας σχετικά με την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, η οποία έπιασε στον ύπνο τις υπηρεσίες ασφαλείας στο Ισραήλ και πυροδότησε τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας. Έχει καταστήσει σαφές πως η διερεύνηση των συνθηκών υπό τις οποίες εκδηλώθηκε η άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς θα πρέπει να γίνει μετά το τέλος του πολέμου στη Γάζα.

    Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γκαλάντ συγκρούεται με τον Νετανιάχου. Πέρυσι, ύστερα από μήνες διαδηλώσεων κατά του αμφιλεγόμενου σχεδίου για τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, ο Γκαλάντ είχε ταχθεί υπέρ της απόσυρσης του νομοσχεδίου, υπογραμμίζοντας ότι διακυβεύεται η εθνική ασφάλεια.

    Ο Νετανιάχου τον απέπεμψε, αλλά δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί ξεχύθηκαν στους δρόμους για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στον Γκαλάντ. Ο πρωθυπουργός τελικά υποχώρησε και ο υπουργός Άμυνας διατήρησε τη θέση του.

    Έκτοτε, ο Γκαλάντ έχει εκφράσει ενστάσεις σχετικά με τη στρατηγική του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, με αποτέλεσμα ορισμένα στελέχη του κόμματος Λικούντ να ζητούν από τον πρωθυπουργό Νετανιάχου την αποπομπή του υπουργού Άμυνας.

    Διαβάστε επίσης:

    Tesla: Αναβάλει για τον Οκτώβριο την παρουσίαση του Robotaxi – Βουτιά για τη μετοχή στη Wall Street

    Ρώσος προσπάθησε να δολοφονήσει τον CEO της γερμανικής Rheinmetall που έστελνε όπλα στην Ουκρανία

    Λατινοπούλου: Τι απαντά για την φιλοτουρκική στάση του Όρμπαν- «Η Ευρωομάδα είναι της Λεπέν»



    ΣΧΟΛΙΑ