Το Ισραήλ θα εντείνει τα αεροπορικά του πλήγματα εναντίον των αποθηκών προηγμένων όπλων στη Συρία, δήλωσαν Ισραηλινοί αξιωματούχοι σήμερα, και θα διατηρήσει «περιορισμένη» στρατιωτική παρουσία επί του πεδίου, ελπίζοντας να αποτρέψει οποιαδήποτε απειλή θα μπορούσε να προκύψει μετά την ανατροπή του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Το Ισραήλ παρακολουθεί την αναταραχή στη Συρία με ένα μίγμα ελπίδας και ανησυχίας καθώς προσπαθεί να εκτιμήσει τις επιπτώσεις που θα έχει μια από τις σημαντικότερες στρατηγικές αλλαγές στη Μέση Ανατολή εδώ και δεκαετίες.

1

Αν και μετά την πτώση Άσαντ, το Ιράν, βασικός εχθρός του Ισραήλ, έχασε ένα σημαντικό προπύργιο από το οποίο ασκούσε επιρροή στην περιοχή, η αστραπιαία προέλαση μιας ομάδας Σύρων ανταρτών, με αιχμή του δόρατος τους τζιχαντιστές της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ, ενέχει κινδύνους.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Ίσραελ Κατς δήλωσε ότι ο στρατός «θα καταστρέψει τα βαρέα στρατηγικά όπλα σε όλη τη Συρία, περιλαμβανομένων πυραύλων επιφανείας- αέρος, συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας, πυραύλων επιφανείας- επιφανείας, πυραύλων κρουζ, ρουκετών μεγάλου βεληνεκούς και πυραύλων κατά πλοίων».

Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος τόνισε ότι τα πλήγματα θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες, ενώ ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γκίντεον Σάαρ επεσήμανε ότι η χώρα του δεν ενδιαφέρεται να εμπλακεί στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας και σκοπός της είναι μόνο να υπερασπιστεί τους πολίτες της.

«Για τον λόγο αυτό στοχοθετούμε στρατηγικά οπλικά συστήματα όπως, για παράδειγμα, τα εναπομείναντα χημικά όπλα ή πυραύλους και ρουκέτες μεγάλου βεληνεκούς ώστε να μην πέσουν στα χέρια εξτρεμιστών», εξήγησε ο Σάαρ μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ιερουσαλήμ.

Το Ισραήλ προσπαθεί να αποτρέψει οποιαδήποτε μελλοντική απειλή από τη Συρία.

Οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν ήδη από τον Οκτώβριο αποναρκοθετήσει περιοχές και είχαν τοποθετήσει νέα οδοφράγματα στα σύνορα μεταξύ των κατεχόμενων Υψιπέδων του Γκολάν και μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης που συνορεύει με τη Συρία.

Νωρίς χθες Κυριακή ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι έστειλε χερσαίες δυνάμεις σε αυτή την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, που δημιουργήθηκε το 1974 μετά τη συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Συρίας την οποία επιβλέπει δύναμη του ΟΗΕ.

Σήμερα ο στρατός έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από μέλη των επίλεκτων δυνάμεων στην περιοχή του όρους Ερμών.

Ο Σάαρ διευκρίνισε ότι η παρουσία των ισραηλινών στρατευμάτων είναι αυστηρά περιορισμένη. «Ουσιαστικά είναι κοντά στα σύνορά μας, μερικές φορές μερικές εκατοντάδες μέτρα, κάποιες φορές ένα ή δύο μίλια» από αυτά, επεσήμανε. «Είναι ένα πολύ περιορισμένο και προσωρινό μέτρο που λάβαμε για λόγους ασφαλείας».

 

Διαβάστε επίσης 

Επικοινωνία Γεραπετρίτη με τους ομολόγους του σε Ιορδανία και Λίβανο – Στο επίκεντρο η προστασία των θρησκευτικών κοινοτήτων

Επικοινωνία Μητσοτάκη με τον πατριάρχη Αντιοχείας για την κατάσταση στη Συρία: Η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνδράμει

Η ανατροπή στη Συρία: Γεωπολιτικές προκλήσεις και ο αντίκτυπος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις