Το Ισραήλ έπληξε δύο φορές εγκαταστάσεις χημικών όπλων στη Συρία, κατά την τελευταία διετία, σε μια προσπάθεια να εμποδίσει τη Δαμασκό να ξαναρχίσει την παραγωγή τους, υποστηρίζει σε σημερινό δημοσίευμά της η εφημερίδα Washington Post.

Η ακρίβεια του δημοσιεύματος, το οποίο επικαλείται νυν και πρώην Αμερικανούς και Δυτικούς αξιωματούχους των υπηρεσιών πληροφοριών, επιβεβαιώθηκε στο πρακτορείο Reuters από ένα πρόσωπο που έχει γνώση της επιχείρησης αλλά ζήτησε να μην κατονομαστεί και να μην γίνει γνωστή η εθνικότητά του.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ απέφυγαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο.

Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια αντίδραση εκ μέρους της Δαμασκού. Η συριακή κυβέρνηση αρνείται ότι χρησιμοποιεί χημικά όπλα. Το 2013 δεσμεύτηκε να παραδώσει το χημικό οπλοστάσιό της και υποστηρίζει ότι το έκανε.

Το Ισραήλ έχει παραδεχτεί ότι εξαπέλυσε δεκάδες αεροπορικά πλήγματα στη Συρία, με στόχο, όπως λέει, Ιρανούς στρατιώτες ή επιχειρήσεις παράδοσης όπλων σε συμμάχους των ανταρτών. Όμως, σύμφωνα με την εφημερίδα, στις 8 Ιουνίου ισραηλινά μαχητικά έπληξαν τρεις στρατιωτικούς στόχους κοντά στη Δαμασκό και τη Χομς.

Όλοι οι στόχοι συνδέονταν με το παλαιό πρόγραμμα παραγωγής χημικών όπλων της Συρίας. Πέρσι τον Μάρτιο το Ισραήλ στοχοθέτησε μια έπαυλη και ένα συγκρότημα που συνδέονται με την προμήθεια ενός χημικού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην παρασκευή νευροπαραλυτικών ουσιών.

Οι έρευνες των Ηνωμένων Εθνών και του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν αέριο σαρίν και βαρέλια-βόμβες χλωρίου σε επιθέσεις, μεταξύ 2015-18, στις οποίες σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν χιλιάδες άνθρωποι.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει ανησυχίες για την πιθανότητα να πέσουν τα χημικά όπλα της Συρίας στα χέρια τρομοκρατικών ομάδων.

Διαβάστε επίσης:

ΟΗΕ: Ρωσικό βέτο στη διασύνδεση μεταξύ του κλίματος και της διεθνούς ασφάλειας

Τηλεφωνική επικοινωνία Τζόνσον-Πούτιν με εκατέρωθεν προειδοποιήσεις για το ζήτημα της Ουκρανίας