ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο στρατός του Ισραήλ έριξε σήμερα φέιγ-βολάν στη Λωρίδα της Γάζας, στα οποία καλεί τους κατοίκους της να του γνωστοποιήσουν, έναντι οικονομικής αμοιβής, οποιαδήποτε πληροφορία μπορεί να διαθέτουν για τους ισραηλινούς ομήρους που κρατούνται από τη Χαμάς, διαπίστωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.
Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν αυτά τα φέιγ-βολάν, που έριξαν ισραηλινά αεροσκάφη και τα οποία κατέληξαν στο έδαφος στο Χαν Γιουνίς, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.
«Αν θέλετε ένα καλύτερο μέλλον για εσάς και για τα παιδιά σας, κάντε το καλό και στείλτε μας ασφαλείς και χρήσιμες πληροφορίες για τα πρόσωπα που απήχθησαν και βρίσκονται ενδεχομένως στη ζώνη σας», έγραφαν στα αραβικά τα φέιγ-βολάν.
«Ο ισραηλινός στρατός σας υπόσχεται να κάνει τα πάντα για να διαφυλάξει την ασφάλεια τη δική σας και των εστιών σας, καθώς και μια οικονομική ανταμοιβή», προστίθεται στο φέιγ-βολάν. «Σας εγγυόμαστε πλήρη διακριτικότητα».
Στο έγγραφο υπάρχουν ένας αριθμός τηλεφώνου και διευθύνσεις στις εφαρμογές μηνυμάτων Telegram, Whatsapp και Signal, μέσω των οποίων μπορεί κάποιος να έρθει σε επικοινωνία με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις για να δώσει οποιαδήποτε πληροφορία σε σχέση με τους ομήρους.
Ο ισραηλινός στρατός δεν απάντησε αμέσως σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου για τα φέιγ-βολάν.
Περίπου 220 όμηροι, ισραηλινοί, ξένοι ή με διπλή υπηκοότητα, απήχθησαν απο ενόπλους της Χαμάς στη διάρκεια μιας αιματηρής επίθεσης που πραγματοποιήθηκε στις 7 Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος και στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 1.400 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους.
Έκτοτε ο ισραηλινός στρατός σφυροκοπά ως αντίποινα τη Λωρίδα της Γάζας που ελέγχεται από το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα. Η Χαμάς ανακοίνωσε χθες πως από την αρχή του πολέμου έχουν σκοτωθεί 5.000 Παλαιστίνιοι.
Ο ισραηλινός στρατός περιμένει πολιτικές εντολές για τη χερσαία επιχείρηση στη Γάζα
Ο Ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι επανέλαβε σήμερα ότι ο ισραηλινός στρατός είναι «έτοιμος και αποφασισμένος» για την «επόμενη φάση» του πολέμου και ότι περιμένει πολιτικές εντολές.
Κατά την καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων ο στρατιωτικός εκπρόσωπος επέμεινε ότι το Ισραήλ «μαθαίνει» από την εμπειρία των Ηνωμένων Πολιτειών στην Μέση Ανατολή, αλλά «ο δικός μας πόλεμος διεξάγεται στα σύνορά μας, όχι χιλιάδες μίλια από το Ισραήλ» και πρόσθεσε ότι θεωρεί ότι οι πολεμικές συγκρούσεις θα διαρκέσουν «πολλές» εβδομάδες.
Ο Ντάνιελ Χαγκάρι δήλωσε ότι η Αίγυπτος παίζει ρόλο κλειδί στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων στην Γάζα, θέμα που αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για το Ισραήλ.
Στο μεταξύ, η πολυδιαφημιζόμενη από το Ισραήλ χερσαία επιχείρηση στην Λωρίδα της Γάζας καθυστερεί, ενώ πληθαίνουν οι συναντήσεις και οι επαφές ανάμεσα σε αμερικανούς και ισραηλινούς αξιωματούχους με θέμα την «επόμενη φάση» του πολέμου.
Η Ουάσινγκτον δεν θεωρεί ότι η ισραηλινή πλευρά έχει θέσει εφικτούς και συγκεκριμένους στόχους για την πολεμική επιχείρηση στην Λωρίδα της Γάζας, ενώ, σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους, το Ισραήλ δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θέλει να πραγματοποιήσει μία μεγάλης κλίμακας χερσαία επίθεση στον παλαιστινιακό θύλακα ή αν θα προχωρήσει σε δέσμη χειρουργικών και στοχευμένων χερσαίων επιχειρήσεων των ειδικών στρατιωτικών δυνάμεων κατά της Χαμάς.
Μακρόν: Να πολεμήσει και τη Χαμάς ο Διεθνής Συνασπισμός που μάχεται τον ISIS
Ο πρόεδρος της Γαλλίας πρότεινε σήμερα στην Ιερουσαλήμ ο διεθνής συνασπισμός που έχει αναπτυχθεί στο Ιράκ και την Συρία για να πολεμήσει το Ισλαμικό Κράτος να διευρυνθεί για να περιλάβει και τον πόλεμο κατά της Χαμάς, μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ.
«Η Γαλλία είναι έτοιμη ο διεθνής συνασπισμός κατά του Ισλαμικού Κράτους, στον οποίο συμμετέχουμε για επιχειρήσεις στο Ιράκ και την Συρία, να πολεμήσει επίσης κατά της Χαμάς», είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας.
Κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου μετά την συνάντησή τους στην Ιερουσαλήμ, ο Εμανουέλ Μακρόν διαβεβαίωσε τον ισραηλινό πληθυσμό για την «αλληλεγγύη και τα συναισθήματα» της Γαλλίας, λέγοντας ότι και για την χώρα του, που θρηνεί 30 γάλλους νεκρούς, η επίθεση της Χαμάς αποτελεί «μαύρη σελίδα και της δικής μας ιστορίας». «Δεν είστε μόνοι» , είπε.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε ότι η τρομοκρατία «είναι ο κοινός μας εχθρός».
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ εξέφρασε την πεποίθηση ότι «ο ισραηλινός στρατός θα καταστρέψει τη Χαμάς» κατά την διάρκεια του πολέμου στην Λωρίδα της Γάζας.
«Μετά τον πόλεμο, κανείς δεν θα ζει υπό τον τυραννία της Χαμάς», πρόσθεσε προειδοποιώντας πάντως ότι «είναι πιθανόν ότι η σύρραξη θα διαρκέσει πολύ».
Ο Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε «την οργάνωση Χεζμπολάχ, το ιρανικό καθεστώς, τους Χούτι στην Υεμένη» να μην αναλάβουν «το ρίσκο να ανοίξουν νέα μέτωπα», την στιγμή που η ένταση στα σύνορα ανάμεσα στο Ισραήλ και τον Λίβανο αυξάνεται.
ΟΗΕ: Η Γάζα χρειάζεται ανεμπόδιστη ροή της βοήθειας
Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάλεσαν σήμερα για ανεμπόδιστη ροή της βοήθειας στη Γάζα, η οποία είναι αντιμέτωπη με ανθρωπιστική κρίση έπειτα από δύο εβδομάδες εντατικών ισραηλινών επιθέσεων.
“Καλούμε για ανεμπόδιστη και συνεχή ροή ανθρωπιστικής βοήθειας και ιατρικής βοήθειας ώστε να συνεχίσουν να εισέρχονται στη Γάζα”, δήλωσε η Ταμάρα Αλριφάι, εκπρόσωπος του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA).
“Τα φορτηγά που έχουν φθάσει μέχρι τώρα είναι μόνο σταγόνες απέναντι στις τεράστιες ανάγκες των ανθρώπων στον δρόμο”.
Η UNRWA ανέφερε πως τα καύσιμα, που δεν έχουν σταλεί στη Λωρίδα της Γάζας μαζί με την ανθρωπιστική βοήθεια, είναι κρίσιμης σημασίας.
“Τα καύσιμα είναι εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη επειδή χωρίς καύσιμα, τα φορτηγά δεν μπορούν να κινηθούν”, δήλωσε η Αλριφάι. “Χωρίς καύσιμα, οι γεννήτριες δεν μπορούν να παράγουν ηλεκτρισμό για νοσοκομεία, για φούρνους και για το εργοστάσιο αφαλάτωσης νερού”.
Οι παραδόσεις βοήθειας στη Γάζα μέσω του σημείου διέλευσης της Ράφα από την Αίγυπτο ξεκίνησαν το Σάββατο έπειτα από εντατικές διπλωματικές προσπάθειες, όμως υπηρεσίες του ΟΗΕ λένε ότι δεν επαρκούν για να ανταποκριθούν στις ανάγκες του πληθυσμού των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων.
Ο ΠΟΥ ανέφερε πως τα φάρμακα και οι υγειονομικές προμήθειες παραδόθηκαν σε τρία νοσοκομεία αναφοράς στη νότια Γάζα αλλά εξακολουθεί να χρειάζεται να φθάσει στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, ένα από τα πιο πυκνοκατοικημένα μέρη στον κόσμο.
“Εξακολουθούμε να μην μπορούμε να φθάσουμε στα νοσοκομεία στον βορρά με τις ιατρικές προμήθειες ή τα καύσιμα που χρειάζονται απεγνωσμένα”, δήλωσε ο δρ Ρικ Μπρέναν, Διευθυντής Περιφερειακών Έκτακτων Καταστάσεων του ΠΟΥ για την Περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Ο Μπρέναν είπε πως το ένα τρίτο των νοσοκομείων στη Λωρίδα της Γάζας δεν είναι τώρα λειτουργικά τη στιγμή που η ιατρική επιβάρυνση είναι τεράστια, και πως περίπου τα δύο τρίτα των κλινικών δεν λειτουργούν.
“Έχουμε γονατίσει ζητώντας για αυτή τη συνεχή, αυξημένη, προστατευμένη ανθρωπιστική επιχείρηση”, είπε.
“Κάνουμε έκκληση σε όλους εκείνους που είναι σε κατάσταση να πάρουν μια απόφαση ή να επηρεάσουν εκείνους που παίρνουν αποφάσεις να μας δώσουν ανθρωπιστικό χώρο για να αντιμετωπίσουμε αυτή την ανθρωπιστική καταστροφή”.
Εμίρης Κατάρ: Το Ισραήλ δεν θα πρέπει να έχει απεριόριστη άδεια να σκοτώνει
Ο εμίρης του Κατάρ, ο σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να μην δώσει στο Ισραήλ «απεριόριστη άδεια να σκοτώνει» Παλαιστίνιους στον πόλεμο εναντίον της Χαμάς, κάνοντας λόγο για επικίνδυνη κλιμάκωση που απειλεί την παγκόσμια ασφάλεια.
«Λέμε αρκετά. Το Ισραήλ δεν θα πρέπει να έχει απεριόριστο πράσινο φως και απεριόριστη άδεια να σκοτώνει», τόνισε ο αλ Θάνι στην ετήσια ομιλία του στην έναρξη της συνεδρίασης του συμβουλίου της Σούρα του Κατάρ, στις πρώτες του δημόσιες δηλώσεις αφότου η χώρα ξεκίνησε την πιο πρόσφατη προσπάθεια μεσολάβησης μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.
Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου όταν ξεκίνησαν τα πλήγματα του ισραηλινού στρατού σε απάντηση στην επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ που κόστισε τη ζωή σε περισσότερους από 1.400 ανθρώπους.
Έκτοτε το Κατάρ έχει διάλογο και με τις δύο πλευρές, χάρη στον οποίο η Χαμάς έχει απελευθερώσει 4 από τους περισσότερους από 200 ομήρους που κρατά στη Γάζα.
«Ζητάμε μια σοβαρή περιφερειακή και διεθνή στάση απέναντι σε αυτή την επικίνδυνη κλιμάκωση που παρατηρούμε, η οποία απειλεί την ασφάλεια της περιοχής και του κόσμου», υπογράμμισε ο εμίρης.
«Δεν δεχόμαστε την ύπαρξη δύο μέτρων και δύο σταθμών και την άποψη ότι οι ζωές των Παλαιστίνιων παιδιών δεν μετράνε, σαν να μην έχουν πρόσωπα ή ονόματα», πρόσθεσε.
Σε συναγερμό η πρεσβεία της Ελλάδας στον Λίβανο – «Εγκαταλείψτε τη χώρα»
Εν μέσω ταραχών στη Μέση Ανατολή, η πρεσβεία της Ελλάδας εξέδωσε ανακοίνωση μέσω της οποίας συνιστά στους Έλληνες επισκέπτες να φύγουν από το Λίβανο.
Ειδικότερα, η ανακοίνωση αναφέρει:
«Λόγω της δεδομένης κατάστασης στην περιοχή, η ελληνική πρεσβεία στη Βηρυτό συνιστά στους Έλληνες επισκέπτες μη μόνιμους κατοίκους Λιβάνου να αναχωρήσουν από τη χώρα».
ANNOUNCEMENT:
Given the current situation in the area, the Greek Embassy of Beirut recommends to all Greek visitors non-residents passing through and currently in Lebanon, to leave the country. pic.twitter.com/ZHyfJ5DwuW— Greece in Lebanon (@GreeceinLebanon) October 24, 2023
Διαβάστε επίσης:
ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα στηρίζει τον ρόλο του ΟΗΕ στην προώθηση της διεθνούς ειρήνης
Ισπανία: Σε συμφωνία για κυβέρνηση κατέληξαν σοσιαλιστές και ριζοσπαστική αριστερά
Θεόδωρος Σκυλακάκης: Έσοδα 2 δισ. για τα δάση σε βάθος χρόνου από τις πιστώσεις άνθρακα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί