• Διεθνής πολιτική

    Ισραήλ: Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε επισήμως ότι εξάλειψε τον επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα σε πλήγμα στην Βηρυτό

    • NewsRoom
    Ο ηγέτης του ισχυρού ένοπλου κινήματος Χεζμπολάχ του Λιβάνου Χασάν Νασράλα

    Ο ηγέτης του ισχυρού ένοπλου κινήματος Χεζμπολάχ του Λιβάνου Χασάν Νασράλα


    Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε επισήμως ότι εξάλειψε τον επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα σε πλήγμα στην Βηρυτό.

    Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό ότι αγνοείται η τύχη του Νασράλα, μετά την μεγάλη επίθεση που εξαπέλυσε το Ισραήλ στο αρχηγείο της οργάνωσης στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, τη Βηρυτό.

    Οι πρώτες πληροφορίες από ισραηλινές πηγές, οι οποίες μεταδόθηκαν και στα μέσα ενημέρωσης του Ισραήλ και έκανα λόγο πως τελικά, όντως ο Νασράλα βρισκόταν στο κτίριο της Χεζμπολάχ την ώρα της επίθεσης και έχασε τη ζωή του.

    Το Κανάλι 12 μετέδωσε την εκτίμηση ότι ο Χασάν Νασράλα σκοτώθηκε στο χτύπημα στη Βηρυτό. «Η εκτίμηση στο Ισραήλ: Ο Νασράλα εξουδετερώθηκε» ήταν το μήνυμα που περνούσε από τους τηλεοπτικούς δέκτες.

    Την ίδια ώρα το Κανάλι 13 ήταν περισσότερο προσεκτικό: «Συγκρατημένη αισιοδοξία στο Ισραήλ: Το χτύπημα στον Νασράλα πέτυχε».

    Και άλλοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι μεταφέρουν την ίδια εικόνα. Το χτύπημα είχε στόχο τον Νασράλα και ότι η έκτασή του ήταν τέτοια που «δύσκολα θα μπορούσε να βγει ζωντανός από μια τέτοια επίθεση». Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες από το Ισραήλ, έγινε γνωστό ότι στην επίθεση σκοτώθηκε η Ζαϊνάμπ Νασράλα, κόρη του επικεφαλής της Χεζμπολάχ.

    Το Reuters αναφέρει, από την πλευρά του, ότι ανώτατα στελέχη της Χεζμπολάχ έχουν χάσει την επικοινωνία με άλλα κορυφαία στελέχη, μεταξύ τους και τον αρχηγό Χασάν Νασράλα.

    Αργά την Παρασκευή, στην πρώτη δήλωση των IDF για το χτύπημα στη Βηρυτό, ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων Ντάνιελ Χαγκάρι ανέφερε ότι επρόκειτο για χτύπημα υψηλής ακριβείας. Δεν ανέφερε αν έχει πληροφορίες για την τύχη του Χασάν Νασράλα, παρά μόνο ότι «θα δώσουμε νεότερες πληροφορίες μόλις γνωρίζουμε».

    Το χτύπημα των IDF έπληξε το κεντρικό αρχηγείο της Χεζμπολάχ στο Dahiyeh της Βηρυτού, που είναι χτισμένο κάτω από κτίρια κατοικιών.

    «Χρησιμοποιήσαμε ένα πολύ ακριβές χτύπημα για να στοχεύσουμε τον ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, ο οποίος κρυβόταν σε αστικά κτίρια στη γειτονιά Νταχιά της Βηρυτού», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού και ανήγγειλε επίσης ότι θα χτυπήσει σύντομα την υποδομή της Χεζμπολάχ που χτίστηκε κάτω από πολιτικά κτίρια στη Νταχιά.

    Όταν ρωτήθηκε για το αν σκοτώθηκαν και άλλοι, είπε, «Μόλις ολοκληρώσουμε την έρευνα, θα σας ενημερώσουμε για τις λεπτομέρειες».

    Υπενθυμίζεται πως σε θρίλερ είχε εξελιχθεί η υπόθεση του Νασράλα μετά την επίθεση του Ισραήλ, η οποία ήταν η μεγαλύτερη που δέχθηκε η Βηρυτός εδώ και 18 χρόνια, καθώς ισοπεδώθηκαν συνολικά τέσσερα κτίρια με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον έξι άνθρωποι και να τραυματισμούν 91 άλλοι, σύμφωνα με απολογισμό του υπουργείου Υγείας του Λιβάνου.

    Σύμφωνα με το Al Manar τέσσερα κτίρια καταστράφηκαν ολοσχερώς από τις επιδρομές, ενώ, μετέδωσε εικόνες από ένα τεράστιο κρατήρα.

    Το σιιτικό κίνημα του Λιβάνου δεν έχει επιβεβαιώσει ούτε διαψεύσει προς το παρόν την ισραηλινή ανακοίνωση

    Πηγή προσκείμενη στο σιιτικό κίνημα του Λιβάνου, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε στο AFP ότι έχει χαθεί η επαφή με τον Νασράλα από χθες το βράδυ, μετά την ισραηλινή επιδρομή στο αρχηγείο του κινήματος στο προπύργιό του στα νότια προάστια της Βηρυτού.

    Το 2006 κατά τη διάρκεια του πιο πρόσφατου πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χεζμπολάχ, ο ηγέτης του λιβανικού κινήματος είχε εξαφανιστεί για δύο ημέρες και κυκλοφορούσαν φήμες ότι είναι νεκρός, προτού εμφανιστεί ξανά, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

    Ο αρχηγός του ισραηλινού γενικού επιτελείου, ο στρατηγός Χερτσί Χαλεβί δεσμεύτηκε σε ανακοίνωσή του ότι ο στρατός “θα φτάσει” όποιον απειλεί το Ισραήλ.

    “Δεν έχουμε εξαντλήσει όλα τα μέσα που διαθέτουμε. Το μήνυμα είναι απλό: όποιον απειλεί τους πολίτες του Ισραήλ, ξέρουμε πώς θα τον φτάσουμε”, σημείωσε.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού, ο χθεσινός βομβαρδισμός στη Βηρυτό προκάλεσε επίσης τον θάνατο του Αλί Καρακέ, ο οποίος κατονομάστηκε ως ο διοικητής του νοτίου μετώπου της Χεζμπολάχ, όπως και άλλων διοικητών του σιιτικού κινήματος.

    “Στη διάρκεια των 32 ετών της ηγεσίας του ως γενικού γραμματέα της Χεζμπολάχ, ο Χασάν Νασράλα ήταν υπεύθυνος για τον φόνο πολλών Ισραηλινών αμάχων και στρατιωτών, όπως και για τον σχεδιασμό και την εκτέλεση χιλιάδων τρομοκρατικών δραστηριοτήτων”, πρόσθεσε ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωσή του.

    “Ήταν υπεύθυνος για την καθοδήγηση και την εκτέλεση τρομοκρατικών δραστηριοτήτων σε ολόκληρο τον κόσμο, κατά τις οποίες άμαχοι διαφόρων εθνικοτήτων δολοφονήθηκαν. Ο Νασράλα ήταν ο βασικός υπεύθυνος για τη λήψη των αποφάσεων και ο στρατηγικός ηγέτης της οργάνωσης”, υπογράμμισε ο ισραηλινός στρατός.

    Η Χεζμπολάχ άρχισε να εκτοξεύει ρουκέτες στο Ισραήλ μετά την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου στη Λωρίδα της Γάζας ανάμεσα στη Χαμάς και τον ισραηλινό στρατό, λέγοντας ότι ενεργεί κατ’αυτόν τον τρόπο σε υποστήριξη του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος που είναι σύμμαχός της.

    Ο πόλεμος στη Γάζα πυροδοτήθηκε από την άνευ προηγουμένου επίθεση μαχητών της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

    Διαβάστε επίσης:

    Ολονύχτιο σφυροκόπημα του Ισραήλ στον Λίβανο: «Χτυπησαμε θέσεις της Χεζμπολάχ, σκοτώσαμε διοικητές της»

    Αντάλλαγμα 3,27 δισ. ευρώ προβλέπει η σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού που κατατέθηκε προς κύρωση στη Βουλή

    Ο Μπάτμαν είναι ο πρώτος υπερήρωας που απέκτησε αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας στο Χόλιγουντ

     



    ΣΧΟΛΙΑ