Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Διεθνής πολιτική

To Ιράν εξαπέλυσε πάνω από 500 βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Ισραήλ – Απειλεί με αντίποινα το Τελ Αβίβ – Οι δραματικές εξελίξεις (upd)

Πηγή: Reuters

Περιεχόμενα

Οι σειρήνες χτύπησαν σε όλο το Ισραήλ το βράδυ της Τρίτης, καθώς το Ιράν πραγματοποίησε νέα επίθεση με εκατοντάδες πυραύλους κατά διαφόρων πόλεων της χώρας. Κι όλα αυτά λίγη ώρα μετά την τρομοκρατική επίθεση στο κέντρο του Τελ Αβίβ.

Σύμφωνα με τα Ισραηλινά ΜΜΕ, περίπου 180 βαλλιστικοί πύραυλοι εκτοξεύθηκαν προς το Ισραήλ το βράδυ της Τρίτης από το Ιράν. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες το Ιράν έχει εξαπολύσει τουλάχιστον 500 πυραύλους κατά του Ισραήλ σύμφωνα με την Jerusalem Post ενώ όπως έχει γίνει γνωστό υπάρχει και δεύτερο κύμα πυραύλων.

Ένας Παλαιστίνιος εργάτης από τη Γάζα φέρεται να έχει σκοτωθεί από θραύσματα ρουκετών που έπεσαν στην πόλη Ιεριχώ στη Δυτική Όχθη , σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Magen David Adom, Eli Bin, ανακοίνωσε ότι υπήρξε άμεσο χτύπημα σε ένα κτίριο στο βόρειο Τελ Αβίβ στην οδό George Wise. Το MDA επιβεβαίωσε ότι τρία άτομα τραυματίστηκαν από πτώσεις στο Τελ Αβίβ. Από την επίθεση υπήρξαν πλήγματα σε ένα σπίτι στην Τελ Σεβά, σύμφωνα με το Maariv, ενώ ένα σχολείο στη Gedera χτυπήθηκε, με αποτέλεσμα να προκληθεί κρατήρας και εκτεταμένες ζημιές σε υποδομές, σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης. Πολλές άλλες πτώσεις καταγράφηκαν σε Τελ Αβίβ, Ντιμόνα, Ναμπατίμ, Χόρα, Χοντ Χασαρόν, Μπερσεμπά και Ρισόν Λεζιόν.

Σε δήλωση που δόθηκε στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετά την επίθεση, ο Ισραηλινός Στρατός δεσμεύτηκε ότι θα χτυπήσει δυναμικά σε όλη τη Μέση Ανατολή το βράδυ της Τρίτης.

Από την πλευρά τους οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν ανακοίνωσαν ότι εκτόξευσαν δεκάδες πυραύλους προς το Ισραήλ, ενώ προειδοποίησαν πως το Ισραήλ θα γίνει ξανά στόχος αν προβεί σε αντίποινα. Τόνισαν ότι οι πυραυλικές επιθέσεις είναι σε αντίποινα για τις δολοφονίες του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα και του υποδιοικητή των Φρουρών της Επανάστασης στον Λίβανο Αμπάς Νιλφορουσάν.

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA μετέδωσε ότι το Ιράν εκτόξευσε «πύραυλους στο Τελ Αβίβ» στο Ισραήλ, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Itamar Ben-Gvir, δήλωσε ότι κινητοποίησε 13.000 ομάδες έκτακτης ανάγκης για να αναπτυχθούν αμέσως σε όλο το κράτος. Εκπρόσωπος του IDF ζήτησε από τους κατοίκους να παραμείνουν στην προστατευόμενη περιοχή μέχρι νεοτέρας.  Οι κάτοικοι μεταφέρθηκαν σε καταφύγια ενώ τέθηκαν σε λειτουργία όλα τα συστήματα αεράμυνας της χώρας για να αποκρουστεί η επίθεση.

Γύρω στις 9.30 ώρα Ελλάδας το Ισραήλ ανακοίνωσε πως η επίθεση του Ιράν ολοκληρώθηκε.

 

Ο Χαμενεϊ

Ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, παραμένει σε ασφαλή τοποθεσία μετά την έναρξη της πυραυλικής επίθεσης που εξαπέλυσε η Τεχεράνη εναντίον του Ισραήλ, ανέφερε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters κορυφαίος ιρανός αξιωματούχος.

Ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ μεταφέρθηκε την προηγούμενη εβδομάδα σε ασφαλή τοποθεσία μετά τη δολοφονία του ηγέτη της φιλοϊρανικής Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, από ισραηλινό πλήγμα σε προάστιο της Βηρυτού.

Σε νεότερη ενημέρωση περίπου στις 19:00 το απόγευμα οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ δήλωσαν πως μια αναμενόμενη ιρανική πυραυλική επίθεση ενδέχεται να είναι μεγάλης κλίμακας, λέγοντας στους Ισραηλινούς να είναι έτοιμοι να αναζητήσουν καταφύγιο σε τέτοιο ενδεχόμενο.

«Παρακολουθούμε σοβαρά την απειλή. Ζητάμε από το κοινό να ακολουθήσει τις οδηγίες του στρατού. Η επίθεση από το Ιράν θα μπορούσε να είναι ευρείας εμβέλειας», δήλωσε ο εκπρόσωπος των IDF Ντανιέλ Χαγκάρι.

Κάλεσε τους πολίτες να είναι έτοιμοι να αναζητήσουν καταφύγιo σε ασφαλείς τοποθεσίες όταν ηχήσουν σειρήνες προειδοποίησης εισερχόμενων πυραύλων.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios οι υπουργοί Άμυνας ΗΠΑ και Ισραήλ, Λόιντ Όστιν και Γιόαβ Γκάλαντ συνομίλησαν για την απειλή μιας ιρανικής πυραυλικής επίθεσης και την ετοιμότητα του Ισραήλ να αμυνθεί.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ενδείξεις ότι το Ιράν ετοιμάζεται να εξαπολύσει επικείμενη επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον του Ισραήλ. Υποστηρίζουμε ενεργά τις αμυντικές προετοιμασίες για να υπερασπιστούμε το Ισραήλ έναντι αυτής της επίθεσης. Μια άμεση στρατιωτική επίθεση από το Ιράν εναντίον του Ισραήλ θα έχει σοβαρές συνέπειες για το Ιράν», ανέφερε σε δήλωση ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Οι New York Times αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος είπε ότι εκτιμάται πως το Ιράν θα εξαπολύει την επίθεση τις επόμενες 12 ώρες, πιθανότατα όταν θα έχει πέσει το σκοτάδι στην περιοχή. Ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, δεδομένης της ευαισθησίας των πληροφοριών, είπε ότι το Ιράν θα μπορούσε επίσης να εκτοξεύσει πυραύλους κρουζ και drone, όπως έκανε τον Απρίλιο οπότε το Ισραήλ και οι σύμμαχοί του απέκρουσαν σχεδόν πλήρως την επίθεση.

Ισραηλινά ΜΜΕ: Πάνω από 100 ιρανικοί πύραυλοι έχουν εκτοξευτεί προς το Ισραήλ

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι ισραηλινές επιχειρήσεις στο έδαφος του Λιβάνου συνεχίζοντας την από χθες εισβολή που στόχο έχει την εξουδετέρωση θυλάκων της Χεζμπολάχ και καταστροφή εγκαταστάσεων της σιιτικής οργάνωσης.

Αν και το Ισραήλ επισήμως διατείνεται πως πρόκειται για μία μικρής κλίμακας επιχείρηση, όπως χαρακτηριστικά τονίζουν πολλοί διεθνείς αναλυτές, ουδείς γνωρίζει την εξέλιξη του νέου αυτού κεφαλαίου που άνοιξε στην σύγκρουση του Τελ Αβίβ με τους εχθρούς του στη Μέση Ανατολή.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας (IDF), Ντάνιελ Χάγκαρι, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου το απόγευμα της Τρίτης, περιγράφοντας τα σχέδια της Χεζμπολάχ να κατακτήσει την περιοχή της Γαλιλαίας, στο βόρειο Ισραήλ, με επίθεση τύπου Οκτωβρίου 7, τα οποία ματαιώθηκαν χάρη στην παρέμβαση των IDF.

Σύμφωνα με τον Χάγκαρι, «Η Χεζμπολάχ επέλεξε να εμπλακεί στον πόλεμο που ξεκίνησε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, με τη φρικτή σφαγή στο νότιο Ισραήλ. Έκτοτε, η Χεζμπολάχ έχει εκτοξεύσει πάνω από 9.500 ρουκέτες σε ισραηλινά σπίτια, οικογένειες και κοινότητες, αναγκάζοντας 60.000 Ισραηλινούς να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους».

Ο Χάγκαρι υπογράμμισε ότι «η Χεζμπολάχ έχει δηλώσει ανοιχτά πως σχεδιάζει να πραγματοποιήσει τη δική της σφαγή τύπου Οκτωβρίου 7 στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ, σε ακόμα μεγαλύτερη κλίμακα. Το σχέδιο αυτό το αποκαλούν “Κατάληψη της Γαλιλαίας”. Εδώ και χρόνια, η Χεζμπολάχ προετοιμάζεται για να πραγματοποιήσει στο βόρειο Ισραήλ αυτό που η Χαμάς έκανε στο νότο: να εισβάλει στο Ισραήλ, να διεισδύσει σε κατοικημένες περιοχές και να σφαγιάσει αθώους πολίτες».

Τι βρήκαν οι Ισραηλινοί στις επιδρομές τους

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) δήλωσαν ότι οι στρατιώτες τους εντόπισαν και εισήλθαν σε «υπόγεια σημεία πρόσβασης» κοντά στη συνοριακή περιοχή, πραγματοποιώντας επιτυχείς επιχειρήσεις κατά ιρανικών υποδομών. Σε ανάρτηση στο Telegram, οι IDF ανέφεραν ότι τα στρατεύματα συνέλεξαν «πολύτιμες πληροφορίες» και αποσυναρμολόγησαν «προηγμένο οπλισμό ιρανικής προέλευσης».

Μέση Ανατολή: Συναγερμός στο Τελ Αβίβ για τρομοκρατική επίθεση – Τρεις νεκροί και επτά τραυματίες

Φλέγεται η Μέση Ανατολή. Την ώρα που το Ιράν εξαπέλυσε πυραυλική επίθεση κατά του Ισραήλ, μία τρομοκρατική επίθεση σημειώθηκε το απόγευμα της Τρίτης (1/10) σε στάση του τραμ στη Τζάφα, στο νότιο Τελ Αβίβ.

Οι πρώτες αναφορές μιλούν για τρεις νεκρούς, τρεις σοβαρά τραυματισμένους και τέσσερις ελαφρά τραυματίες κατά την επίθεση. Οι δράστες εξουδετερώθηκαν.

Το οπτικό υλικό από τις κάμερες ασφαλείας δείχνει δύο τρομοκράτες, ένας από τους οποίους είχε στα χέρια του αυτόματο.

Οι δράστες βγήκαν μέσα από τον συρμό του τραμ και φαίνονται στο βίντεο να πυροβολούν κατά ενός άνδρα, που ήταν πεσμένος στο έδαφος.

Συνεχή τα χτυπήματα από το Ιράν στο Ισραήλ

Έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ το πρωί της Τετάρτης

Τετάρτη, στις 09.30, θα συνεδριάσει εκτάκτως υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ).

Η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ θα πραγματοποιηθεί υπό το πρίσμα των δραματικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή μετά και την επίθεση του Ιράν σε βάρος του Ισραήλ.

Η Lufthansa αναστέλλει πτήσεις

Η γερμανική αεροπορική εταιρία Lufthansa ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αποφύγει τον εναέριο χώρο του Ιράν, του Ιράκ και της Ιορδανίας μέχρι και τις 2 Οκτωβρίου εν μέσω της κλιμάκωσης της ένοπλης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, αναστέλλοντας πτήσεις προς και από το Αμάν και το Ερμπίλ.

Δημοσιογράφος του αμερικανικού ενημερωτικού ιστότοπου Axios ανέφερε νωρίτερα σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, επικαλούμενος καλά πληροφορημένη πηγή, ότι το Ιράν αναμενόταν να επιτεθεί στο Ισραήλ με βαλλιστικούς πυραύλους που θα χρειάζονταν περίπου 12 λεπτά για να φθάσουν στους στόχους τους, και όχι με μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή πυραύλους κρουζ που θα χρειάζονταν περισσότερο χρόνο.

Ιορδανία και Ιράκ ανέστειλαν επίσης την εναέρια κυκλοφορία

Η Ιορδανία ανέστειλε προσωρινά την Τρίτη την εναέρια κυκλοφορία μετά από μια ομοβροντία ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων που εκτοξεύτηκαν προς το γειτονικό Ισραήλ, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Ιορδανίας.

Επίσης και το Ιράκ έκλεισε τον εναέριο χώρο του μετά την εκτόξευση δεκάδων πυραύλων από το Ιράν προς το Ισραήλ

Κλειστός ο εναέριος χώρος του Ισραήλ

Η αρχή πολιτικής αεροπορίας του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι έχει κλείσει ο εναέριος χώρος του Ισραήλ, έχουν ανασταλεί όλες οι αναχωρήσεις και οι αφίξεις σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας, και “οι πτήσεις εκτρέπονται σε άλλους προορισμούς εκτός του Ισραήλ”.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του αεροδρομίου του Τελ-Αβίβ ανακοίνωσε ότι η εναέρια κυκλοφορία διακόπηκε τελείως απόψε στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν καθώς εκρήξεις ακούστηκαν στο κεντρικό Ισραήλ μετά την έναρξη πυραυλικής επίθεσης από το Ιράν.

“Δεν υπάρχει επί του παρόντος ούτε απογείωση ούτε προσγείωση” στο αεροδρόμιο Μπεν-Γκουριόν, του Τελ-Αβίβ, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Την ίδια ώρα, η Ιορδανία ανέστειλε προσωρινά την εναέρια κυκλοφορία στα αεροδρόμιά της, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Η Ελλάδα στέλνει C-130 για απεγκλωβισμό Κυπρίων από τον Λίβανο

Η ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα διαθέσει μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 για τον απεγκλωβισμό υπηκόων της Κύπρου από τον Λίβανο, ενημερώνει ο υπουργός Αμυνας Νίκος Δένδιας, με ανάρτηση στα social media.

Είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ομόλογό του Βασίλη Πάλμα, ο οποίος προχώρησε στο σχετικό αίτημα.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Νίκου Δένδια:

«Κατόπιν αιτήματος του Υπουργού Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Βασίλη Πάλμα, σε τηλεφωνική μας επικοινωνία, η ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα διαθέσει μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 για τον απεγκλωβισμό υπηκόων της Κύπρου από τον Λίβανο».

Σε κατάσταση ετοιμότητας τέθηκαν οι ένοπλες δυνάμεις της Ιορδανίας

Σε κατάσταση ετοιμότητας έθεσε η Ιορδανία τις ένοπλες δυνάμεις της, ώστε «να αντιμετωπίσουν τυχόν προσπάθειες που απειλούν την ασφάλεια του βασιλείου», όπως ανακοίνωσε ο στρατός.

Σε ασφαλή τοποθεσία παραμένει ο Αλί Χαμενεΐ

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ παραμένει σε ασφαλή τοποθεσία μετά την έναρξη της πυραυλικής επίθεσης που εξαπέλυσε η Τεχεράνη εναντίον του Ισραήλ, ανέφερε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters κορυφαίος Ιρανός αξιωματούχος.

Ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ μεταφέρθηκε την προηγούμενη εβδομάδα σε ασφαλή τοποθεσία μετά τη δολοφονία του ηγέτη της φιλοϊρανικής Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα από ισραηλινό πλήγμα σε προάστιο της Βηρυτού.

Λήξη συναγερμού από τους IDF: «Βγείτε από τα καταφύγια»

Οι IDF εξέδωσαν μήνυμα, με το οποίο ενημερώνουν τους πολίτες του Ισραήλ ότι μπορούν τώρα να βγουν από τα καταφύγια, στα οποία τους είχε κατευθύνει κατά την έναρξη της ιρανικής επίθεσης.

Η Γερμανία καταδικάζει την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε την Τρίτη ότι καταδικάζει την ιρανική πυραυλική επίθεση κατά του Ισραήλ με τον “εντονότερο δυνατό τρόπο”, λέγοντας ότι το Ιράν πρέπει να σταματήσει αμέσως την επίθεση.

“Έχουμε προειδοποιήσει επειγόντως το Ιράν για αυτή την επικίνδυνη κλιμάκωση. Το Ιράν πρέπει να σταματήσει αμέσως την επίθεση. Οδηγεί την περιοχή ακόμη περισσότερο στο χείλος της αβύσσου”, ανέφερε η Μπέρμποκ σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

Νέο βίντεο από το χτύπημα στο σχολείο στη Γκεντερά

Χτυπήθηκε σχολείο στο νότιο Ισραήλ

Διαβάστε επίσης:

Γεραπετρίτης στο «The Parthenon Project»: Υπάρχει ένα καλλιτεχνικό «κενό» στον Παρθενώνα που πρέπει να διορθωθεί

Σταϊκούρας: Πρόθεση μας να προχωρήσουμε σε μια νέα γενιά έργων στην Αττική

Μαρκ Ρούτε-ΝΑΤΟ: Η υποστήριξη της Ουκρανίας είναι «μια επένδυση στη δική μας ασφάλεια»