• Διεθνής πολιτική

    Ισραήλ: Η κυβέρνηση Μπένετ έχασε την πλειοψηφία στη βουλή λόγω του.. προζυμιού στα δημητριακά

    • NewsRoom
    Ιντίτ Σιλμάν,

    Ιντίτ Σιλμάν, Ισραηλινή βουλευτής


    Και ξαφνικά, πολιτική κρίση στο Ισραήλ. Η κυβέρνηση συνασπισμού του Ναφτάλι Μπένετ, η οποία συγκροτείται από ένα πλήθος πολιτικών δυνάμεων της χώρας, έχασε την οριακή της πλειοψηφία στο Κνεσέτ, μετά την αποχώρηση της Ιντίτ Σιλμάν, μιας βουλευτή του δεξιού κόμματος Yamina.

    Με την παραίτηση της Σιλμάν, η ισορροπία στη Βουλή διαμορφώνεται πλέον σε 60-60.

    Επισήμως, ο λόγος τον οποίο επικαλέστηκε η βουλευτής του Yamina για την παραίτησή της έχει να κάνει με τις θρησκευτικές πεποιθήσεις της, καθώς όπως ανέφερε δεν άντεξε την υπονόμευση ης εβραϊκής ταυτότητας του Κράτους του Ισραήλ.

    Η βουλευτής φέρεται να είχε έναν έντονο καβγά με τον Υπουργό Υγείας σχετικά με την άδεια του χαμέτζ, δηλαδή δημητριακών με προζύμι, στα νοσοκομεία της χώρας την περίοδο του Πάσχα. Το προζύμι στα φαγητά απαγορεύεται την συγκεκριμένη περίοδο με βάση τον Εβραϊκό νόμο.

    Στην επιστολή παραίτησής της προς τον πρωθυπουργό, η Σίλμαν υποστήριξε ότι εντάχθηκε στον κυβερνητικό συνασπισμό από γνήσια επιθυμία να λειτουργήσει ενωτικά και με εγγύτητα, στη βάση του κοινού καλού. Ωστόσο άφησε αιχμές για άτομα με θέσεις κλειδιά στον κυβερνητικό συνασπισμό, που πιθανώς «βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά και δεν είναι σε θέση να κάνουν συμβιβασμούς».

    Όμως, ανέφερε, οι αξίες της «δεν συνάδουν με την τρέχουσα πραγματικότητα», ενώ κάλεσε το τμήμα της δεξιάς που στηρίζει τον συνασπισμό να παραδεχθεί ότι προσπάθησε και απέτυχε. «Είναι καιρός να επαναπροσδιορίσουμε την πορεία μας και να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε μία εθνική, εβραϊκή, σιωνιστική κυβέρνηση».

    Την ίδια ώρα, πάντως, φήμες αναφέρουν πως η Σιλμάν εγκατέλειψε τον συνασπισμό επειδή της προτάθηκε θέση σε λίστα εκλογής σε μελλοντικές εκλογές από το κόμμα του Νετανιάχου, καθώς και η πιθανότητα να αναλάβει υπουργική θέση.

    Ο πρώην πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου έσπευσε να συγχαρεί την Σιλμάν, «εκ μέρους πολλών πολιτών του Ισραήλ που περίμεναν αυτή τη στιγμή».



    ΣΧΟΛΙΑ