Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Διεθνής πολιτική

Ισραήλ: «Persona non grata» ο Γκουτέρες – Τού απαγόρεψαν την είσοδο στη χώρα

Ίσραελ Κατς, υπ. Εξωτερικών Ισραήλ

Ίσραελ Κατς, υπ. Εξωτερικών Ισραήλ

«Persona non grata» χαρακτήρισε σήμερα, Τετάρτη 02/10 το Ισραήλ, τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, απαγορεύοντάς του την είσοδο στη χώρα, προσθέτοντας ότι θα τον θυμούνται «ως μια κηλίδα στην ιστορία του ΟΗΕ».

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ δήλωσε ότι απαγορεύει στον Γκουτέρες να εισέλθει στη χώρα για, όπως αποκάλεσε, την αποτυχία του να «καταδικάσει απερίφραστα» τη μαζική πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, μεταδίδει το Reuters.

Ανακοινώνοντας την απόφαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο υπουργός Εξωτερικών Ίσραελ Κατζ είπε:

«Σήμερα, κήρυξα τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες persona non grata στο Ισραήλ και του απαγόρευσα την είσοδο στη χώρα.

Όποιος δεν μπορεί να καταδικάσει απερίφραστα την αποτρόπαια επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, όπως έχει κάνει σχεδόν κάθε χώρα στον κόσμο, δεν αξίζει να πατήσει το πόδι του στο ισραηλινό έδαφος.

Πρόκειται για έναν γενικό γραμματέα που δεν έχει ακόμη καταγγείλει τη σφαγή και τις σεξουαλικές θηριωδίες που διέπραξαν οι δολοφόνοι της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, ούτε έχει ηγηθεί των προσπαθειών να τους κηρύξει τρομοκρατική οργάνωση.

Ένας γενικός γραμματέας που στηρίζει τρομοκράτες, βιαστές και δολοφόνους από τη Χαμάς, τη Χεζμπολάχ, τους Χούτι και τώρα το Ιράν –το μητρικό πλοίο του παγκόσμιου τρόμου– θα μείνει στη μνήμη ως κηλίδα στην ιστορία του ΟΗΕ.

Το Ισραήλ θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τους πολίτες του και να υποστηρίζει την εθνική του αξιοπρέπεια, με ή χωρίς τον Αντόνιο Γκουτέρες».

Ο Γκουτέρες καταδίκασε χθες, Τρίτη 01/10 τη «διεύρυνση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, όπου η μια κλιμάκωση διαδέχεται την άλλη», αφότου το Ιράν εξαπέλυσε μπαράζ βαλλιστικών πυραύλων εναντίον του Ισραήλ σε αντίποινα για τις ισραηλινές επιθέσεις εναντίον της Χεζμπολάχ, συμμάχου της Τεχεράνης στον Λίβανο.

«Αυτό πρέπει να σταματήσει. Χρειαζόμαστε οπωσδήποτε κατάπαυση του πυρός», ανέφερε ο Γκουτέρες σε δήλωσή του.

Οι γνωστές δύσκολες σχέσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και τον ΟΗΕ έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 7 Οκτωβρίου, την ημέρα της άνευ προηγουμένου επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ, η οποία πυροδότησε τον πόλεμο στη Γάζα.

Το Ισραήλ είναι πολύ επικριτικό απέναντι στον ΟΗΕ και οι σχέσεις τους επιδεινώθηκαν περαιτέρω μετά την επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.

Τα αιτήματα από ισραηλινής πλευράς να παραιτηθεί ο Αντόνιο Γκουτέρες ξεκίνησαν πολύ γρήγορα μετά την έναρξη του πολέμου, όταν δήλωσε ότι η επίθεση της Χαμάς “δεν ήρθε από το πουθενά” και ότι “ο παλαιστινιακός λαός (είχε) υποβληθεί σε 56 χρόνια ασφυκτικής κατοχής”.

Ο Γκουτέρες έχει απευθύνει πολλές φορές έκκληση για κατάπαυση του πυρός για να τερματιστούν οι μάχες στη Γάζα και στον Λίβανο, όπου κλιμακώνεται ο πόλεμος του Ισραήλ με τη φιλοϊρανική Χεζμπολάχ εδώ και κάποιες εβδομάδες.

Το σιιτικό κίνημα του Λιβάνου άνοιξε μέτωπο με το Ισραήλ στις 8 Οκτωβρίου σε υποστήριξη της Χαμάς, αρχίζοντας να ρίχνει ρουκέτες στο βόρειο τμήμα του ισραηλινού κράτους.

Έκτοτε οι σχεδόν καθημερινές ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στην Χεζμπολάχ και τον ισραηλινό στρατό είχαν ως αποτέλεσμα τον εκτοπισμό δεκάδων χιλιάδων αμάχων και στις δύο πλευρές των συνόρων.

Τη Δευτέρα το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι άρχισε χερσαία επιχείρηση στο λιβανικό έδαφος κατά της Χεζμπολάχ.

Διαβάστε επίσης:

Σύσκεψη στο υπουργείο Άμυνας ενόψει ΚΥΣΕΑ: Στο «τραπέζι» η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων για τον απεγκλωβισμό Ελλήνων πολιτών από τη Μέση Ανατολή

Ιράν για επίθεση στο Ισραήλ: Δεν προειδοποιήσαμε τις ΗΠΑ – Να μην επέμβει η Ουάσινγκτον

Φωτιά στην Κορινθία: Πάνω από 65.000 τα καμένα στρέμματα – Δορυφορικές εικόνες