Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε χθες Σάββατο πως διεξήγαγε αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την εύθραυστη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με το λιβανικό σιιτικό κίνημα, που τέθηκε σε εφαρμογή τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Σκοπός της συμφωνίας είναι να τερματιστούν οι εχθροπραξίες ανάμεσα στις δυο πλευρές για πάνω από έναν χρόνο που μετατράπηκαν τον Σεπτέμβριο σε ανοικτό πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και το ισχυρό πολιτικοστρατιωτικό κίνημα που υποστηρίζεται από το Ιράν.

1

Η σύρραξη ανάγκασε 60.000 πολίτες του Ισραήλ και κάπου 900.000 πολίτες του Λιβάνου να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Την παραμονή της έναρξης εφαρμογής της συμφωνίας, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε πως ο στρατός του θα διατηρούσε «απόλυτη ελευθερία δράσης» στον Λίβανο σε περίπτωση «που η Χεζμπολάχ παραβιάσει τους όρους της συμφωνίας κι αποπειραθεί να επανεξοπλιστεί».

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι εξαπέλυσαν χθες τέσσερις βομβαρδισμούς, ανάμεσά τους έναν εναντίον «εγκατάστασης της Χεζμπολάχ» στην περιοχή όπου βρίσκεται η Σαΐντα, μεγάλη πόλη του νοτίου Λιβάνου. Ανέφεραν επίσης πως στοχοποίησαν «στρατιωτικό όχημα» το οποίο βρισκόταν «κοντά σε εγκατάσταση κατασκευής ρουκετών της Χεζμπολάχ».

Το επίσημο λιβανικό πρακτορείο ειδήσεων ANI έκανε λόγο για «βομβαρδισμό drone εναντίον οχήματος» στην περιοχή της Τύρου, στον νότο, ρίψη οβίδας στο Χιάμ, χωριό πάνω στα σύνορα, καθώς και σποραδικά πυρά πυροβολικού στην περιφέρεια του χωριού Σάκρα.

Επίσης στον νότο, όπου είναι παρόντα στρατεύματά τους, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως «εντόπισαν και κατέσχεσαν όπλα κρυμμένα σε τζαμί».

Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία ανέφερε εξάλλου πως προχώρησε χθες σε βομβαρδισμό στο ανατολικό τμήμα της χώρας εναντίον «στρατιωτικών εγκαταστάσεων κοντά σε σημεία διέλευσης στα σύνορα Συρίας-Λιβάνου που χρησιμοποιούσε η Χεζμπολάχ για να περνά κρυφά όπλα από τη Συρία στον Λίβανο».

Την 8η Οκτωβρίου 2023, η Χεζμπολάχ, κίνημα προσκείμενο στο Ιράν, άνοιξε μέτωπο με το Ισραήλ, προκειμένου να υποστηρίξει τη Χαμάς, την επομένη της άνευ προηγουμένου εφόδου του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στο νότιο τμήμα της ισραηλινής επικράτειας, που αποτέλεσε έναυσμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Έπειτα από σχεδόν έναν χρόνο διασυνοριακών ανταλλαγών πυρών κι αφού θεώρησε πως αποδυνάμωσε τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, το Ισραήλ μετέφερε το κέντρο βάρους του πολέμου στην επικράτεια του Λιβάνου, εξαπολύοντας εκστρατεία μαζικών αεροπορικών βομβαρδισμών εναντίον προπυργίων της Χεζμπολάχ από την 23η Σεπτεμβρίου και προχωρώντας σε χερσαία επίθεση στον νότιο Λίβανο επτά ημέρες αργότερα, τονίζοντας πως σκοπός ήταν να εγγυηθεί την ασφαλή επιστροφή των εκτοπισμένων πολιτών του.

Σύμφωνα με τις αρχές του Λιβάνου, τουλάχιστον 3.961 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στον Λίβανο από τον Οκτώβριο του 2023, στη μεγάλη πλειονότητά τους από τα τέλη Σεπτεμβρίου. Στην ισραηλινή πλευρά, έχασαν τη ζωή τους 82 στρατιωτικοί και 47 πολίτες στις επιθέσεις και τις συγκρούσεις με τη Χεζμπολάχ, κατά τον επίσημο απολογισμό.

Η συμφωνία, που κλείστηκε με μεσολάβηση των ΗΠΑ και της Γαλλίας, δίνει στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις προθεσμία 60 ημερών για να αποσυρθούν προοδευτικά από τον νότιο Λίβανο.

Η Χεζμπολάχ υποχρεούται να αναδιπλωθεί βόρεια του ποταμού Λιτάνι, περίπου τριάντα χιλιόμετρα από τα σύνορα, και να διαλύσει στρατιωτικές υποδομές της στον νότιο Λίβανο.

Η συμφωνία είναι βασισμένη στην απόφαση 1701 (2006) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που αφορούσε το τέλος του προηγούμενου πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ και προέβλεπε πως μόνο οι κυανόκρανοι και οι λιβανικές ένοπλες δυνάμεις πρέπει να διατηρήσουν δυνάμεις ανεπτυγμένες στον νότιο Λίβανο.

Ο στρατός του Λιβάνου άρχισε από την Τετάρτη να αναπτύσσει άνδρες και τεθωρακισμένα στον νότο και ο γενικός γραμματέας της Χεζμπολάχ, ο Ναΐμ Κάσεμ, υποσχέθηκε προχθές Παρασκευή πως θα συνεργαστεί μαζί του.

Παρά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, κάτοικοι της πόλης Κιριάτ Σιμόνα, στο βόρειο Ισραήλ, στα σύνορα με τον Λίβανο, τόνιζαν πως δεν έχουν ηρεμήσει.

«Όσο ακούω ακόμα εκρήξεις», είτε ευθύνονται γι’ αυτές οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας της είτε οι μαχητές της Χεζμπολάχ, «δεν μπορώ να επιστρέψω», συνόψισε η Ραχήλ Ρεβάς, λέγοντας πως απλώς «πέρναγε» από την πόλη, την οποία έχει εγκαταλείψει εδώ και καιρό εξαιτίας των εχθροπραξιών.

Ο Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ασφάλεια της Αεροπορίας (AESA) ανακοίνωσε χθες πως παρέτεινε την ισχύ της σύστασής του στους αερομεταφορείς να αποφεύγουν οι πτήσεις τους να διέρχονται από τον λιβανικό εναέριο χώρο.

Ταυτόχρονα, ο ισραηλινής στρατός συνέχισε τις επιχειρήσεις του στην πολιορκημένη κι ερειπωμένη Λωρίδα της Γάζας, όπου λέει πως σκοπός του είναι να αφανίσει τη Χαμάς, την ώρα που η ανθρωπιστική κατάσταση συνεχίζει να χαρακτηρίζεται καταστροφική.

Η πολιτική προστασία ανακοίνωσε χθες τον θάνατο τριών Παλαιστίνιων που εργάζονταν για λογαριασμό της αμερικανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης World Central Kitchen (WCK) σε ισραηλινό βομβαρδισμό στη Χαν Γιούνις (νότια). Η ΜΚΟ επιβεβαίωσε τον θάνατό τους κι ανακοίνωσε πως αναστέλλει εκ νέου τη δραστηριότητά της στον παλαιστινιακό θύλακο, ενώ ο ισραηλινός στρατός κατηγόρησε το ένα από τα θύματα ότι είχε πάρει μέρος στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023.

Η άνευ προηγουμένου έφοδος του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στο νότιο τμήμα της ισραηλινής επικράτειας εκείνη την ημέρα στοίχισε τη ζωή σε 1.207 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα δεδομένα, η οποία συμπεριλαμβάνει ομήρους που πέθαναν στην αιχμαλωσία ή ήταν ήδη νεκροί όταν μεταφέρθηκαν στον παλαιστινιακό θύλακο.

Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν κατά τη διάρκειά της 97 παραμένουν όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας, πλην όμως 34 εξ αυτών έχουν κηρυχθεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.

Η Χαμάς έδωσε χθες στη δημοσιότητα βίντεο στο οποίο εικονίζεται ισραηλινοαμερικανός όμηρος, ο Ίνταν Αλεξάντερ. Ζητεί από τους Ισραηλινούς και τους Αμερικανούς να ασκήσουν πίεση για να κλειστεί συμφωνία ώστε να απελευθερωθεί.

Οι καταστροφικές, ευρείας κλίμακας ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας σε αντίποινα για την έφοδο της Χαμάς έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 44.382 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, που χαρακτηρίζονται αξιόπιστα από τον ΟΗΕ.

Στο Ισραήλ, ο πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας και πρώην υπουργός Άμυνας Μοσέ Γιααλόν κατήγγειλε χθες πως γίνεται «εθνική εκκαθάριση» από την κυβέρνηση Νετανιάχου στη Λωρίδα της Γάζας, προκαλώντας σάλο και αγανακτισμένες αντιδράσεις στην πολιτική σκηνή.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Ρόδος: Πλημμύρισε η Ιαλυσσός, κατέρρευσε το οδικό δίκτυο – Απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλο το νησί

Τραμπ: Ο Κας Πατέλ νέος επικεφαλής του FBI

Ηλεκτρικό ρεύμα: Πάνω από το 70% των αιτήσεων για νέες συμβάσεις αφορούν σταθερά τιμολόγια