Η Ισπανία είχε λάβει τα πρώτα μέτρα για τα δημόσια κτίρια στα τέλη Μαΐου, χαμηλώνοντας το θερμοστάτη και ενθαρρύνοντας την τηλεργασία των δημόσιων υπαλλήλων στο πλαίσιο των προσπαθειών που ζητούνται από τις Βρυξέλλες για να βάλουν τέλος στην ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο, η οποία έγινε φανερή μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι χώρες της ΕΕ δεσμεύθηκαν στα τέλη Ιουλίου να κάνουν “ό,τι μπορούν” για να μειώσουν την κατανάλωσή τους σε αέριο τουλάχιστον κατά 15% από τον Αύγουστο 2022 μέχρι το Μάρτιο 2023, σε σχέση με τη μέση κατανάλωση των πέντε τελευταίων ετών κατά την ίδια περίοδο.

Η Ισπανία και η Πορτογαλία, επικαλούμενες το χαμηλότερο επίπεδο ενεργειακής σύνδεσής τους με την υπόλοιπη ήπειρο, πέτυχαν από τις Βρυξέλλες ο δικός τους στόχος να είναι μια μείωση μόνο κατά 7%.

“Πιστεύουμε ότι δεν θα πετύχουμε αυτή την εξοικονόμηση του 7%” μόνο με αυτά τα μέτρα, παραδέχθηκε πάντως ο Γκρουαζάρ, ο οποίος δήλωσε πως και άλλα μέτρα θα ανακοινωθούν προσεχώς.

Ο ίδιος υπενθύμισε επίσης ότι η εξάρτηση της Ισπανίας από το ρωσικό αέριο είναι “πολύ χαμηλή”, αντίθετα με τις περισσότερες άλλες χώρες της ΕΕ, και ότι η προομήθεια της Ισπανίας με αέριο είναι “εγγυημένη”. Οι κύριοι προμηθευτές της Ισπανίας είναι η Αλγερία, παρά τις πρόσφατες εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών, και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Περιφερειάρχης Μαδρίτης: Δεν θα εφαρμόσουμε τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας