Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Διεθνής πολιτική

Ισπανία: Ο Σάντσεθ ζητά την επανεξέταση της εμπορικής σύνδεσης ΕΕ με Ισραήλ

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ

Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, συνεχίζει να πιέζει την ΕΕ προκειμένου να πάρει θέση αναφορικά με τις παραβιάσεις δικαιωμάτων που καταγγέλει ότι λαμβάνουν χώρα από την κυβέρνηση του Ισραήλ σε Γάζα και Λίβανο.

Αυτή την φορά κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει θέση σχετικά με το αν θα πρέπει να αναστείλει τη συμφωνία σύνδεσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Ισραήλ, λίγες ημέρες αφότου ζήτησε να σταματήσουν οι πωλήσεις όπλων στο ισραηλινό κράτος.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να απαντήσει μια και καλή στο επίσημο αίτημα δύο ευρωπαϊκών χωρών να ανασταλεί η συμφωνία σύνδεσης με το Ισραήλ, εάν διαπιστωθεί, όπως όλα δείχνουν, ότι παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσε ο Σάντσεθ σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στη Βαρκελώνη, αναφέρει το Politico.

Τα σχόλια αναφέρονται στα αιτήματα που υπέβαλαν η Ισπανία και η Ιρλανδία τον Φεβρουάριο για την επείγουσα επανεξέταση της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ, λόγω ανησυχιών ότι το Ισραήλ έχει παραβιάσει τις υποχρεώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα που ενσωματώνονται στο σύμφωνο.

Η έκκληση του Σάντσεθ υπενθυμίζει την ασυμφωνία που επικρατεί ανάμεσα στα κράτη – μέλη της ΕΕ σχετικά με τη στάση που πρέπει να τηρήσει η Ένωση όσον αφορά τις εμπορικές σχέσεις της με το Ισραήλ.

Πιο συγκεκριμένα, ενώ η Ισπανία, η Ιρλανδία και το Βέλγιο θέλουν να ανοίξουν εκ νέου τη συμφωνία και να ασκήσουν πίεση στο Ισραήλ μέσω εμπορικών κυρώσεων, ορισμένες χώρες όπως η Φινλανδία, η Αυστρία και η Γερμανία τηρούν μια πιο επιφυλακτική στάση.

Σημειώνεται ότι ο Ισπανός πρωθυπουργός κάλεσε την περασμένη Παρασκευή τη διεθνή κοινότητα να σταματήσει τις εξαγωγές όπλων προς το Ισραήλ, μετά τα εντατικοποιημένα ισραηλινά πλήγματα στο Λίβανο.

Διαβάστε επίσης:
Η Aegean αναζητά τους αυριανούς πιλότους της και ανακοινώνει την έναρξη ενός ακόμη, νέου κύκλου του Προγράμματος Υποτροφιών

Χαμόγελο του Παιδιού: Ανακοίνωση για την σεξουαλική κακοποίηση 13χρονης στη Μυτιλήνη

Eli Lilly: Επένδυση 364 εκατ. λιρών στον τομέα βιοτεχνολογίας της Βρετανίας