Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Διεθνής πολιτική

Ισπανία: Ανακοινώνει τον νέο διοικητή της κεντρικής της τράπεζας την Τετάρτη

Πέδρο Σάντσεθ, πρωθυπουργός στην Ισπανία

Πέδρο Σάντσεθ, Ισπανός πρωθυπουργός

Η Ισπανία πρόκειται να ανακοινώσει τον νέο διοικητή της κεντρικής τράπεζας την Τετάρτη, τερματίζοντας τις παρατεταμένες εικασίες σχετικά με το ποιος θα καλύψει μια θέση που ήταν κενή εδώ και σχεδόν τρεις μήνες.

Ο υπουργός Οικονομίας Κάρλος Κουέρπο ζήτησε να απευθυνθεί στους βουλευτές της οικονομικής επιτροπής για την αποκάλυψη του ονόματος, σύμφωνα με την ατζέντα που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του κοινοβουλίου. Έχει προγραμματιστεί να μιλήσει στις 3 το μεσημέρι στη Μαδρίτη.

Το όνομα του κυβερνήτη κρατήθηκε κρυφό από τότε που έληξε η θητεία του Πάμπλο Ερνάντες ντε Κος τον Ιούνιο. Η κυβέρνηση δήλωσε πως θέλει ο νέος της κεντρικός τραπεζίτης να μπορεί να παραστεί στην επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τον καθορισμό των επιτοκίων, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Φρανκφούρτη στις 11-12 Σεπτεμβρίου.

Η επιλογή του επικεφαλής της Τράπεζας της Ισπανίας έχει καθυστερήσει επειδή το κόμμα του Πέδρο Σάντσεθ και το Λαϊκό Κόμμα δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για έναν κοινό υποψήφιο. Αν και είναι το προνόμιο της κυβέρνησης να επιλέξει τον κυβερνήτη, η ισπανική παράδοση υπαγορεύει να γίνεται μαζί με την αντιπολίτευση.

Η ομάδα του Σάντσεθ προτείνει τον Χοσέ Λουίς Εσκρίβα (Jose Luis Escriva), τον υπουργό Ψηφιακών Υποθέσεων, αλλά το Λαϊκό Κόμμα είπε ότι είναι αντίθετο να δοθεί η θέση σε έναν εν ενεργεία υπουργό. Ο Εσκρίβα είναι πρώην στέλεχος της ΕΚΤ, ο οποίος έχει επίσης εργαστεί για την κεντρική τράπεζα της Ισπανίας και την Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, έναν από τους μεγαλύτερους τραπεζικούς ομίλους της χώρας.

Ο Κουέρπο επρόκειτο να εμφανιστεί ενώπιον του κοινοβουλίου στις 11 Ιουλίου για να αποκαλύψει το όνομα του νέου διοικητή, αλλά ακύρωσε την προηγούμενη ημέρα καθώς οι συνομιλίες με το Λαϊκό Κόμμα απέτυχαν.

Σημειώνεται πως η θητεία της Margarita Delgado, υποδιοικήτριας της Τράπεζας της Ισπανίας, ολοκληρώνεται στις 10 Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε επίσης

Πετρέλαιο: Πάνω από τα 77 δολάρια το Brent μετά το κλείσιμο βασικού κοιτάσματος στη Λιβύη

Χαμάς: Απειλεί το Ισραήλ πως οι όμηροι «θα γυρίσουν σε σάβανα»

ΗΠΑ: Αμερικανοί ερευνητές εντόπισαν πιθανό σημείο εκτόξευσης του νέου πυρηνοκίνητου πυραύλου της Ρωσίας