Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Διεθνής πολιτική

Ισμαήλ Χανίγια: Δολοφονήθηκε από εξελιγμένη βόμβα που είχε τοποθετηθεί πριν δύο μήνες στον ξενώνα του στην Τεχεράνη

Ισμαήλ Χανίγια (ηγέτης Χαμάς) Πηγή: facebook

Ισμαήλ Χανίγια - Ο δολοφονηθείς ηγέτης της Χαμάς

Ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, σκοτώθηκε αυτή την εβδομάδα από μια εξελιγμένη, τηλεχειριζόμενη βόμβα που είχε εισαχθεί λαθραία στον ξενώνα που διέμενε στην Τεχεράνη και όχι από πύραυλο, όπως έχει αναφερθεί ευρέως, αποκαλύπτουν οι New York Times.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται επτά αξιωματούχους της Μέσης Ανατολής, συμπεριλαμβανομένων δύο Ιρανών, και έναν Αμερικανό αξιωματούχο, ο εκρηκτικός μηχανισμός εισήχθη κρυφά στο κτίριο του Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης στην Τεχεράνη πριν από περίπου δύο μήνες.

Το κτήριο στο οποίο βρίσκεται ο ξενώνας που διέμενε κατά καιρούς στην Τεχεράνη ο Χανίγια – New York Times

Οι Ιρανοί αξιωματούχοι, οι οποίοι είναι μέλη του IRGC, λένε ότι η ακρίβεια του χτυπήματος θύμιζε το τηλεχειριζόμενο πολυβόλο που χρησιμοποίησε μια ομάδα της Μοσάντ για να σκοτώσει τον κορυφαίο Ιρανό πυρηνικό επιστήμονα Mohsen Fakhrizadeh το 2020.

 

Η έκρηξη ταρακούνησε το κτίριο, έσπασε ορισμένα παράθυρα και προκάλεσε τη μερική κατάρρευση ενός εξωτερικού τοίχου, σύμφωνα με τους δύο Ιρανούς αξιωματούχους, μέλη των Φρουρών της Επανάστασης που ενημερώθηκαν για το περιστατικό. Οι ζημιές αυτές ήταν επίσης εμφανείς σε μια φωτογραφία του κτιρίου που μοιράστηκαν με τους New York Times.

Ο Χανίγια, ο οποίος είχε ηγηθεί του πολιτικού γραφείου της Χαμάς στο Κατάρ, είχε μείνει στον ξενώνα αρκετές φορές όταν επισκεπτόταν την Τεχεράνη, σύμφωνα με τους αξιωματούχους της Μέσης Ανατολής. Όλοι οι αξιωματούχοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας για να μοιραστούν ευαίσθητες λεπτομέρειες σχετικά με τη δολοφονία.

Ιρανοί αξιωματούχοι και η Χαμάς δήλωσαν ότι το Ισραήλ ήταν υπεύθυνο για τη δολοφονία, εκτίμηση στην οποία κατέληξαν και αρκετοί Αμερικανοί αξιωματούχοι που ζήτησαν ανωνυμία. Η δολοφονία αποτέλεσε αφορμή για να υπάρξει ανησυχία για ένα ακόμη κύμα βίας στη Μέση Ανατολή και να ανατρέψει τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα. Ο κ. Χανίγια ήταν ανώτατος διαπραγματευτής στις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός.

Το Ισραήλ δεν έχει αναγνωρίσει δημοσίως την ευθύνη για τη δολοφονία, αλλά αξιωματούχοι των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών ενημέρωσαν τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυτικές κυβερνήσεις για τις λεπτομέρειες της επιχείρησης αμέσως μετά, σύμφωνα με τους πέντε αξιωματούχους της Μέσης Ανατολής.

Διαβάστε επίσης:

Zepbound: Άλμα στη μετοχή για το φάρμακο αδυνατίσματος – Τα ευρήματα νέας μελέτης

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Στο μικροσκόπιο τα πετρελαιοειδή – Τι ερευνά η Σαρπ

Κουρέτας για πανώλη: Κινητοποιηθήκαμε άμεσα, λαμβάνοντας μέτρα τα οποία ήταν όντως αυστηρά, αλλά αναγκαία