Το Ιράν ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει συνομιλίες υψηλού επιπέδου με τις ΗΠΑ στο Ομάν αυτό το Σαββατοκύριακο, επιβεβαιώνοντας εν μέρει την χθεσινή ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ (την επομένη της απόρριψης από την Τεχεράνη κάθε απευθείας διαλόγου με την Ουάσινγκτον) ότι εκπρόσωποι των δύο χωρών σχεδιάζουν να συναντηθούν για να συνομιλήσουν για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας, κρίνοντας ότι η διπλωματική οδός είναι “προτιμότερη”. 

“Οι έμμεσες συνομιλίες θα διεξαχθούν το Σάββατο στο Ομάν και δεν δεχόμαστε κανέναν άλλο τρόπο διαπραγματεύσεων”, δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αράγκτσι σε σημερινή του συνέντευξή στην κρατική τηλεόραση, επισημαίνοντας ότι η άρση των κυρώσεων είναι ο κύριος στόχος του Ιράν.

1

Σύμφωνα με το κρατικό Nour News, ως επικεφαλής των διαπραγματεύσεων ορίστηκαν ο Αράγκτσι και ο  Στιβ Γουίτκοφ, ο ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και ένας από τους στενότερους συμβούλους του Τραμπ.

Το Nour ανέφερε ότι ο υπουργός Εξωτερικών του Ομάν, Μπαντρ Αλ Μπουσάιντι ηγηθεί των συνομιλιών και θα βοηθήσει στην ομαλή διεξαγωγή τους.

Σημειώνεται ότι αυτή θα είναι η πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2022, που ΗΠΑ και Ιράν θα συμμετέχουν σε επίσημες συνομιλίες για τα πυρηνικά.

Την ίδια στιγμή, υπάρχουν αμφιβολίες εάν πράγματι οι Αράγκτσι και Γουίτκοφ θα συναντηθούν, καθώς ο Τραμπ μίλησε για άμεσες συνομιλίες από τον Λευκό Οίκο χθες, κατά τη συνάντησή του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δημιουργώντας κάποια σύγχυση.

Οι Ιρανοί αξιωματούχοι όμως, επιμένουν ότι οι συνομιλίες θα είναι έμμεσες.

Οι δύο χώρες δεν έχουν εμπλακεί άμεσα σε τέτοιο επίπεδο, από την περίοδο των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων που οδήγησαν στη συμφωνία-ορόσημο για τα πυρηνικά το 2015.

Οι τελευταίες εξελίξεις ακολουθούν εβδομάδες έντασης για το αν οι δύο χώρες θα μπορούσαν να επιλύσουν τις διαφορές τους διπλωματικά ή αν οδεύουν προς τη σύγκρουση.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα, ο Τραμπ έστειλε επιστολή στον Ανώτατο Ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ , καλώντας τον να συμφωνήσει σε μια νέα συμφωνία, διαφορετικά ανέφερε πως θα αντιμετωπίσει πιθανή στρατιωτική δράση.

Από την ανάληψη των καθηκόντων του τον Ιανουάριο, ο Τραμπ επανέφερε τη στρατηγική του “μεγίστης πίεσης” εναντίον του Ιράν, στοχεύοντας τις εξαγωγές πετρελαίου, το τραπεζικό σύστημα και τις βασικές βιομηχανίες.

Επανέλαβε ακόμη την επιθυμία του να διασφαλίσει ότι η Τεχεράνη δεν θα αποκτήσει ποτέ πυρηνικό όπλο, κάτι που οι Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα αρνηθεί ότι επιδιώκουν.

Διαβάστε επίσης: 

Οι ΗΠΑ έχουν απευθείας συνομιλίες με το Ιράν, λέει ο Τραμπ

Έλον Μασκ: Η περιουσία του κάνει «φτερά» λόγω των δασμών Τραμπ – Πόσα δισ. έχασε από τις 2 Απριλίου

Πώς και γιατί γλίτωσε το αμερικανικό ουίσκι από την λίστα των δασμών της ΕΕ – Τι λένε οι παραγωγοί