ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Βουλγαρία: Ο πρόεδρος Ράντεφ έδωσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στην μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα
Οι Ιρανοί άρχισαν να ψηφίζουν σήμερα για την εκλογή νέου προέδρου, δήλωσε στη δημόσια τηλεόραση ο υπουργός των Εσωτερικών Αχμάντ Βαχίντι, μετά από τη μοιραία πτώση του ελικοπτέρου του Εμπραχίμ Ραϊσί.
Οι ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν τέσσερις υποψηφίους από μία στενά ελεγχόμενη ομάδα που είναι πιστή στον υπέρτατο ηγέτη, ενώ η λαϊκή δυσαρέσκεια κλιμακώνεται.
Μοχάμαντ Μπαγκέρ Καλιμπάφ: Ο 62χρονος Καλιμπάφ είναι πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου και πρώην δήμαρχος της Τεχεράνης. Έχει εκτεταμένους στρατιωτικούς δεσμούς και θεωρήθηκε από νωρίς ως ο επικρατέστερος.
Σαΐντ Τζαλίλι: Ο 58χρονος Τζαλίλι, σκληροπυρηνικός συντηρητικός και πρώην διαπραγματευτής για τα πυρηνικά με έντονες αντιδυτικές απόψεις, είναι βετεράνος του πολέμου Ιράν-Ιράκ τη δεκαετία του 1980, στον οποίο έχασε ένα πόδι. Πριν από αυτό, ήταν μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν.
Μασούντ Πεζεσκιάν: Ο μοναδικός μεταρρυθμιστής υποψήφιος είναι επίσης ο γηραιότερος σε ηλικία 69 ετών. Έχει ζητήσει μεγαλύτερη προσέγγιση με τον έξω κόσμο ως μέσο βελτίωσης της οικονομίας του Ιράν.
Μοσταφά Πορμοχαμάντι: Ο 64χρονος είναι ο μόνος σιίτης μουσουλμάνος κληρικός που κατεβαίνει στις εκλογές. Έχει υπηρετήσει, μεταξύ άλλων, στα υπουργεία Εσωτερικών και Πληροφοριών του Ιράν.
Για τους σκληροπυρηνικούς του Ιράν, ο στόχος είναι να διατηρήσουν την εξουσία την ώρα που οι επικριτές του καθεστώτος υποστηρίζουν ότι το Συμβούλιο των Φρουρών έχει θέσει τις βάσεις για να συμβεί αυτό. Αυτό γιατί στο Ιράν η εξουσία για τη λήψη των περισσότερων σημαντικών αποφάσεων ανήκει στον ανώτατο ηγέτη.
Αλλά με τον επί μακρόν κυβερνώντα Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ να είναι πλέον 85 ετών, υπάρχουν ευρείες εικασίες σχετικά με το ποιος θα μπορούσε να τον αντικαταστήσει. Ο ίδιος ο αείμνηστος πρόεδρος Ραΐσι θεωρούνταν προστατευόμενος του Χαμενεΐ και πιθανός διάδοχος. Ωστόσο, ο πρόεδρος είναι ο υψηλότερα εκλεγμένος αξιωματούχος και μπορεί να επηρεάσει την εσωτερική και ορισμένες εξωτερικές πολιτικές.
Εξάλλου κανένας από τους υποψηφίους δεν φαίνεται έτοιμος να αλλάξει πολιτικές όπως για παράδειγμα ο αυστηρός ισλαμικός ενδυματολογικός κώδικας για τις γυναίκες που οδήγησε στη σύλληψη της 22χρονης Μαχσά Αμινί το 2022 από τη λεγόμενη αστυνομία ηθικής του Ιράν. Ο θάνατός της υπό κράτηση, τον οποίο μια αποστολή των Ηνωμένων Εθνών έκρινε παράνομο, πυροδότησε πανεθνικές διαδηλώσεις που θεωρούνται η ισχυρότερη απειλή για το καθεστώς από τότε που ανέλαβε την εξουσία.
Πολιτικοί παρατηρητές δεν αναμένουν ριζικές αλλαγές την επομένη των εκλογών: “Οι διαφορές μεταξύ των υποψηφίων δεν είναι μεγάλες. Έτσι ο Αλί Χαμενεΐ δεν διακινδυνεύει σχεδόν τίποτα με τις επιλογές του.
Η ηγεσία δίνει βάρος κυρίως στη συνέχεια του καθεστώτος”, λέει η ειδική για ιρανικά ζητήματα Αζαντέχ Ζαμιριράντ από το Ίδρυμα Επιστήμη και Πολιτική (SWP) στο Βερολίνο: «Σε αντίθεση με το 2021 όταν στις εκλογές υπήρχε ένας υποψήφιος, ο Ραΐσι, αυτή τη φορά υπάρχουν περισσότεροι τους ενός υποψήφιοι και όλα μοιάζουν διαφορετικά», υπογραμμίζει η ιρανή ειδικός.
Διαβάστε επίσης:
Μπάιντεν – Τραμπ: Αντάλλαξαν κατηγορίες και προσβολές, όχι όμως χειραψία
Γαλλικές εκλογές: Γιατί το προβληματικό οικονομικό πρόγραμμα της Λεπέν έχει κερδίσει τους ψηφοφόρους
Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Έντονες ολονύχτιες διαβουλεύσεις για τη νέα ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης