Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Διεθνής πολιτική

Ιράν: «Συνήγορος» της καλυτέρευσης των σχέσεων με τη Δύση ο νέος αντιπρόεδρος – Ποιος είναι

Ο νέος Αντιπρόεδρος του Ιράν, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ

Ο νέος Αντιπρόεδρος του Ιράν, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ

Πρώην επικεφαλής της Ιρανικής διπλωματίας ο οποίος μάλιστα εμφανίζεται να συνηγορεί υπέρ της βελτίωσης των σχέσεων με τη Δύση και του απευθείας διαλόγου με τις ΗΠΑ, είναι ο Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, τον οποίο όρισε ως αντιπρόεδρο και σύμβουλό του για τις στρατηγικές υποθέσεις ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν,  όπως μετέδωσε χθες επίσημο ιρανικό μέσο ενημέρωσης

Ο νέος αντιπρόεδρος υπήρξε πρώην υπουργός Εξωτερικών και θεωρείται αρχιτέκτονας της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας από ιρανικής πλευράς, τον Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, αντιπρόεδρο και σύμβουλό του για τις στρατηγικές υποθέσεις, μετέδωσε χθες Πέμπτη .

Στη θέση αυτή «θα είστε αρμόδιος για να παρακολουθείτε τις μείζονες εθνικές και διεθνείς εξελίξεις καθώς και τον βαθμό επιτυχίας στην επίτευξη των στόχων» της κυβέρνησης, ανέφερε ο κ. Πεζεσκιάν στην επιστολή με την οποία ονόμασε τον κ. Ζαρίφ στο αξίωμα, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Θεωρούμενος ως προσκείμενος στους μεταρρυθμιστές, πάντως ως πρότινος χωρίς ανοικτή στράτευση, ο κ. Ζαρίφ υπήρξε επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας από το 2013 ως το 2021, επί των ημερών του χαρακτηριζόμενου μετριοπαθούς Χασάν Ρουχανί στην προεδρία.

Ενεπλάκη ενεργά στην προεκλογική εκστρατεία του κ. Πεζεσκιάν· θεωρείται ότι είχε ρόλο κλειδί στη νίκη του νέου προέδρου.

Υπήρξε βασικός διαπραγματευτής από ιρανικής πλευράς στη διαδικασία που οδήγησε στην ιστορική διεθνή συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας που κλείστηκε με έξι μεγάλες δυνάμεις και την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2015, επισήμως το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ).

Όμως η συμφωνία, που προέβλεπε χαλάρωση των διεθνών κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης με αντάλλαγμα περιορισμούς στις πυρηνικές δραστηριότητές της, άρχισε να ψυχορραγεί το 2018, όταν ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τη χώρα του, επέβαλε εκ νέου και σκλήρυνε τα μέτρα σε βάρος του Ιράν.

Ο κ. Ζαρίφ συνηγορεί γενικά υπέρ της βελτίωσης των σχέσεων με τη Δύση και του απευθείας διαλόγου με τις ΗΠΑ, τον μεγάλο εχθρό για το κληρικαλιστικό καθεστώς του Ιράν.

Ο 69χρονος νέος πρόεδρος Πεζεσκιάν φέρεται να θέλει να χαράξει νέα εξωτερική πολιτική. «Θέλουμε να ανοίξουμε νέους ορίζοντες» και «να επεκτείνουμε τις φιλικές σχέσεις μας με τον έξω κόσμο», ώστε να τερματιστεί η «απομόνωση» του Ιράν, έχει πει, κατά ιρανικά ΜΜΕ.

Ωστόσο ο διορισμός του κ. Ζαρίφ καταγράφεται εν μέσω νέας κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή, μετά τη δολοφονία στην Τεχεράνη του ηγέτη του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, του Ισμαήλ Χανίγια, που τόσο η παράταξή του όσο και το Ιράν απέδωσαν στο Ισραήλ.

Ο κ. Πεζεσκιάν διεμήνυσε πως θα υπάρξουν αντίποινα.

Από την πλευρά του κ. Ζαρίφ, ο οποίος καταδίκασε επίσης τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια, απέφυγε να κάνει απειλές.

Διαβάστε επίσης:

Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: Ανησυχία για τον κίνδυνο κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή

Νεκρός ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια

Ρωσία: Ο Πούτιν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον εκλεγέντα πρόεδρο του Ιράν, Πεζεσκιάν