Τα διασυνοριακά πλήγματα μεταξύ Πακιστάν και Ιράν με στόχο, όπως λένε, οργανώσεις Πακιστανών και Ιρανών ανταρτών συνιστούν μια βίαιη επιδείνωση των εντάσεων μεταξύ των δυο γειτονικών χωρών, σε μια περίοδο που στην ευρύτερη περιοχή επικρατεί ήδη ένταση, αναφέρουν αναλυτές.

“Τέτοιου είδους επιθέσεις δεν είχαν γίνει ποτέ στο παρελθόν, από καμία πλευρά”, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ναουσίν Ουάσι, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο του Καράτσι. “Η κλιμάκωση πρέπει να αποφευχθεί”, πρόσθεσε.

1

Τόσο το Ιράν όσο και το Πακιστάν, χώρα που διαθέτει πυρηνικά όπλα, εδώ και δεκαετίες αντιμετωπίζουν στάσεις κατά μήκος των κοινών συνόρων τους, μήκους 1.000 χιλιομέτρων.

Η Τεχεράνη ανακοίνωσε προχθές, Τρίτη, το βράδυ ότι έπληξε στην πακιστανική επικράτεια την “τρομοκρατική οργάνωση” Τζαΐς αλ Αντλ (“Στρατός της Δικαιοσύνης” στα αραβικά).

Χαρακτηρίζοντας “εντελώς απαράδεκτη” την επίθεση, το Πακιστάν ανακάλεσε τον πρεσβευτή του από την Τεχεράνη και απαγόρευσε στον Ιρανό πρεσβευτή, που βρίσκεται στην πατρίδα του αυτό το διάστημα, να επιστρέψει στο Ισλαμαμπάντ.

Σε απάντηση για το ιρανικό πλήγμα, το Πακιστάν έβαλε στο στόχαστρο σήμερα Βελούχους Πακιστανούς αυτονομιστές στην επαρχία Σιστάν-Μπαλουτσιστάν του Ιράν.

Από την ιρανική επίθεση σκοτώθηκαν δύο παιδιά, σύμφωνα με το Ισλαμαμπάντ. Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι, μεταξύ των οποίων τέσσερα παιδιά και τρεις γυναίκες, σκοτώθηκαν από τα πακιστανικά πλήγματα, όπως μετέδωσαν τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Οι δύο χώρες αλληλοκατηγορούνται ότι δεν είναι άξιες να ελέγχουν τις ένοπλες οργανώσεις που δρουν στην επικράτειά τους.

Οι επιθέσεις αυτές σημειώνονται σε μια περίοδο που η Μέση Ανατολή συγκλονίζεται από αλλεπάλληλες κρίσεις, αφού το Ισραήλ κήρυξε πόλεμο στην παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς, στη Λωρίδα της Γάζας, σε απάντηση για την πολύνεκρη επίθεσή της στο ισραηλινό έδαφος, στις 7 Οκτωβρίου .

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης, που στηρίζονται από το Ιράν, εξαπέλυσαν επιθέσεις σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα ενώ ο ισραηλινός στρατός ανταλλάσσει καθημερινά πυρά με τη φιλοϊρανική οργάνωση Χεζμπολάχ στα σύνορα με τον Λίβανο.

Το Ιράν προχώρησε επίσης την Τρίτη σε πυραυλικές επιθέσεις εναντίον “κατασκόπων” και “τρομοκρατών”, όπως τους αποκάλεσε, στη Συρία και στο αυτόνομο Ιρακινό Κουρδιστάν.

Το Ιράν αναμένει ότι η ένταση με το Ισραήλ θα αυξηθεί, όσο συνεχίζεται ο πόλεμος στη Γάζα, εκτίμησε η Σάναμ Βάκιλ, της ομάδας προβληματισμού Chatham House που εδρεύει στη Βρετανία.

Η Τεχεράνη “θέτει αυτές τις κόκκινες γραμμές για να δείξει ευθέως στο Ισραήλ σε τι θα ανταπαντήσει και σε τι όχι”, πρόσθεσε η ερευνήτρια. “Το Ιράν θέλει να ενισχύσει τη θέση του. Οι επιθέσεις είναι μια προειδοποίηση περισσότερο προς τη διεθνή κοινότητα παρά προς το Πακιστάν”, εξήγησε.

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2022 οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας

Μητσοτάκης από Νταβός: Ανησυχούμε για την κλιμάκωση της κρίσης σε Μέση Ανατολή και Ερυθρά Θάλασσα

Λαβρόφ: Η εισβολή στην Ουκρανία συνέβαλε στην εκκαθάριση της ρωσικής κοινωνίας